Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Otrava pentru ciinii vagabonzi

Se otravesc ciini pe rupte, in Braila! Este acuzatia adusa de unii alesi locali, dar si de simpli cetateni, la adresa celor care se ocupa de serviciul de ecarisaj. Sint amintite zone precum faleza, strada Rahova, strada Plevnei, curtea Spitalului Judetean Corp B, curtea CET, care au fost eliberate de maidanezi prin "curatarea" acestora, la propriu, pe baza de otrava. Primul care a ridicat public problema a fost consilierul municipal Adrian Traian, care sustine ca a vazut cu propriii ochi cum la CET, unde lucreaza, au fost gasiti ciini morti, umflati, ceea ce-l duce cu gindul la faptul ca au fost otraviti.
Traian a povestit ca, de fapt, maidanezii din CET erau crescuti de muncitori, care le dadeau de mincare. Insa, spune Traian, ciinii deveneau mai agresivi noaptea si latrau la muncitoarele care trebuia sa traverseze curtea, in timpul serviciului, iar acestea s-au plins conducerii. Directorul CET l-a contactat pe Vasile Horez, i-a spus ca ar avea nevoie sa-i fie strinsi maidanezii din curte, acesta i-ar fi cerut aproape un milion de lei vechi, pe cap de ciine prins, iar totul a ramas la stadiul de discutie, nu s-a semnat nici o comanda ferma. Citeva zile mai tirziu, cind Horez a cerut permisiunea sa ia niste tevi de la CET, pentru a amenaja adapostul de ciini, directorul CET, spune Traian, i-ar fi amintit de problema cu ciinii, iar acesta a spus ca o rezolva. "Ei au venit dupa incheierea programului - ca, daca veneau in timpul programului si erau vazuti, cine stie ce se mai intimpla - i-au prins pe catelandrii mai mici, dar pe cei mari nu au putut sa-i prinda, asa ca i-au otravit. A doua zi au venit dis-de-dimineata, ca sa nu-i vada oamenii, au incarcat ciinii morti si au plecat cu ei, pe ascuns. Numai ca, se pare, nu au gasit toate cadavrele de ciini si cind am venit eu la lucru, am vazut un muncitor cum cara cu roaba un maidanez mort, umflat, era clar ca fusese otravit. Nu se poate asa ceva, este o barbarie, eu inteleg ca nu poti sa lasi maidanezii liberi pe strazi, dar nici sa-i otravesti nu se poate! Eu am incercat sa port o discutie cu domnul Horez, dar era intr-o stare nepotrivita, mi-a vorbit necorespunzator, asa ca am fost nevoit sa-i inchid telefonul", a declarat Traian.
Si vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Niculina Moisescu, se declara indignata de otravirea cu buna stiinta a maidanezilor, ea povestind ca acestei campanii barbare i-a cazut victima si propriul catel care a fost scos pentru citeva minute la joaca pe strada si, citeva ore mai tirziu, a murit. Moisescu a explicat ca si pe strazile vecine ar fi murit mai multe patrupede, iar oamenii spun ca acestea ar fi mincat chiftele otravite. "Citeva zile nu a mai fost picior de ciine pe strada noastra, dar dupa aceea au reaparut maidanezii, va dati seama. Mi se pare intolerabil ce se intimpla, in primul rind este inuman sa fie omoriti in acest fel ciinii, iar in al doilea rind, este periculos sa lasi in strada mincare otravita. Pe strazile acestea sint copii care se joaca, cine stie ce se poate intimpla! Cine isi asuma raspunderea, daca se intimpla o nenorocire?", a spus Moisescu.

"Or fi murit de batrinete!"

Dincolo de alesii locali, sint si simpli cetateni care spun ca sint otraviti ciinii, ba chiar ca au vazut cu ochii lor cum s-a intimplat asta: "Chiar aici, linga casa mea, acum citeva zile, au venit unii cu o masina, au aruncat niste carne pe strada, iar la citeva ore, toti ciinii din zona erau morti. Cred ca era carne otravita. Eu nu am curaj sa-mi las ciinii afara din curte, am trei, dar ii tin inauntru, ca mi-i otravesc astia!", ne-a spus un brailean.
Chiar daca se declara nemultumiti de numarul mare al ciinilor maidanezi din oras, brailenii cred ca otravirea lor nu este o solutie: "Eu cred ca toti avem un suflet si nu este normal sa-i otravim si sa-i lasam sa moara in chinuri. Ei ar trebui strinsi de pe strazi si tinuti in niste adaposturi, hraniti, ingrijiti. Nu sa-i omoare pe strada!".
Cel care se ocupa de serviciul de ecarisaj la nivelul municipiului, Vasile Horez, sustine insa ca oamenii sai nu au omorit nici un ciine si ca patrupedele trebuie sa fie prinse vii, pentru ca Primaria sa achite serviciul respectiv: "Nu i-a omorit nimeni dintre oamenii nostri. Uitati, chiar acum m-a sunat cineva din Vidin, ca e un ciine mort pe strada. O fi murit de batrinete! Si, pina la urma, ce facem cu oamenii care sint muscati de ciini, de cine avem grija mai intii? Noi ii prindem vii, ca sa ne luam banii de la Primarie, nu ne intereseaza sa fie morti. Cit priveste ceea ce s-a intimplat la CET, nu stiu, eu n-am fost acolo, dar stiu ca m-a sunat consilierul Traian, sa reclame ca au fost omoriti maidanezii. Eu ii capturez vii si am fost solicitat de directorul general, nu de unul care azi e la PRM, miine e la un alt partid. Eu va spun ca nu i-am otravit noi, nici nu avem otrava. Unii au murit probabil de batrinete, iar altii or fi fost otraviti de locuitorii de prin zona, care sint nemultumiti si le e frica sa mai iasa in strada. Oamenii isi mai rezolva si singuri problema, ca sint disperati...".
Si viceprimarul Lucian Tilea este convins ca hingherii nu au procedat la otravirea ciinilor. El crede ca este totusi posibil ca oamenii sa faca o confuzie, cind ii vad pe cei de la deratizare, care se ocupa cu omorirea sobolanilor: "Nu se procedeaza in acest fel cu ciinii vagabonzi, in primul rind pentru ca nu este legal si in al doilea, pentru ca otrava necesara este foarte greu de procurat. Sint convins ca oamenii lui Horez nu folosesc otrava. Poate ca exista posibilitatea sa se faca o confuzie cu cei de la deratizare, pentru ca noi avem, de circa o luna, si o campanie de deratizare, si stiti ca in acest caz se folosesc momeli otravite. Avem sobolani cit toate zilele; ieri, in plina zi, am vazut unul, care a traversat strada, prin fata masinii".
Amintim ca, la nivelul municipiului, se estimeaza ca sint circa 10.000 de ciini vagabonzi.
Categorie articol: 

Comentarii