Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Osetia de Sud revine asupra anuntului conform caruia va face parte din Federatia Rusa

Osetia de Sud, a carei independenta a fost recunoscuta de Rusia in august, nu intentioneaza sa intre in componenta Federatiei Ruse, a declarat presedintele acestei regiuni separatiste georgiene, Eduard Kokoiti, citat de Interfax, revenind asupra declaratiilor facute anterior, transmite AFP.
"Am fost evident inteles gresit. Nu avem intentia de a renunta la independenta noastra, obtinuta cu pretul sacrificiilor colosale, iar Osetia de Sud nu are intentia de a intra in Federatia Rusa", a precizat Kokoiti pentru Interfax.
Eduard Kokoiti declarase anterior, citat de Interfax si RIA Novosti, ca regiunea separatista georgiana Osetia de Sud va intra in Federatia Rusa.
"Da, fara nici o indoiala, vom face parte din Rusia si nu avem intentia de a crea vreo Osetie independenta, deoarece Istoria asa a fixat lucrurile, stramosii nostri au facut aceasta alegere", afirmase el.
Presedintele Osetiei de Sud a facut aceste declaratii in cursul unui club de reflectie, Valdai, organizat de Kremlin la Soci, in sudul Rusiei.
El a adaugat ca aceasta integrare se va face prin fuziune cu Osetia de Nord, regiune invecinata locuita de oseti si care face parte din Rusia.
In secolul al XVIII-lea, Imperiul Rus anexa Osetia dupa un razboi impotriva Turciei. Dupa infiintarea URSS, Osetia a fost divizata in doua entitati autonome, una in nord, integrata in Republica Rusa, si alta in sud, in Georgia sovietica.
Osetia de Sud si-a proclamat independenta fata de Georgia dupa destramarea URSS si si-a aparat-o cu ajutorul armelor, pronuntindu-se apoi prin referendum pentru atasarea ei la Osetia de Nord.
"Dupa razboiul din august, toata lumea intelege ca nu vom restitui niciodata aceste teritorii Georgiei", comenta marti pe tema Osetiei de Sud si Abhaziei redactorul-sef al revistei Rusia in politica mondiala, Fiodor Lukianov.
"Tema cea mai aprinsa pe viitor va fi uniunea dintre Osetia de Sud si Osetia de Nord in cadrul Rusiei. Nu ma indoiesc ca Osetia de Sud si Osetia de Nord vor fi unite. Osetia de Sud nu este viabila singura", a apreciat el.
In opinia lui Lukianov, aceasta integrare a Osetiei de Sud in Rusia este "urmatoarea criza grava" intre Moscova si Occident.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii