Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ornitologii acuza ca in Braila pasarile salbatice sint macelarite

Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) reclama faptul ca in judetul nostru se braconeaza "la greu", desi sezonul de vinatoare a unor specii de pasari va incepe abia de la 1 septembrie. Alida Barbu, purtatorul de cuvint al SOR, ne-a transmis o sesizare in care se arata ca, simbata, 11 august, reprezentantii institutiei au gasit, in zona Maxineni-Corbu Nou, nu mai putin de 15 capete de rata mica si mai multe exemplare de rata mare omorite prin impuscare. Potrivit aceleiasi surse, in aceasi zi, ornitologii SOR au vazut mai multe pasari moarte sau muribunde, din speciile stirc cenusiu, lebada de vara, rata mare, rata mica, piciorong, fluierar de mlastina, pescarus rizator, chirighita cu obraz alb. "Pe o distanta de 200 metri, au fost gasite 11 pasari moarte, ceea ce poate denota aparitia unei epizootii in zona. Dupa simptomele manifestate, se poate vorbi de botulism, insa pentru a dovedi asta e nevoie de teste de laborator de specialitate", ne-a informat Alida Barbu, adaugind ca, pentru lamurirea situatiei, SOR a anuntat Directia Sanitar Veterinara, Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi, Garda de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului. Institutiilor in cauza li s-a solicitat sa preleveze probe biologice, pentru confirmarea sau infirmarea infestarii cu botulism, respectiv sa verifice o eventuala incalcare a prevederilor legale cu privire la vinatoare.

Veterinarii si vinatorii spun ca nu e adevarat

Institutiile sesizate de SOR nu impartasesc ingrijorarea iubitorilor de pasari. Gicu Dragan, directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare ne-a spus ca un inspector veterinar s-a deplasat in zona mentionata, dar nu a gasit nici o pasare moarta recent. "S-a depistat doar un schelet de lebada, in rest nimic. Ne-am cam pierdut timpul degeaba cu acea sesizare", ne-a spus Dragan.
La rindul sau, Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila, caracterizeaza drept exagerari relatarile ornitologilor. "Ei au dat peste niste capete de rata si doua tuburi de cartuse ce ar fi putut fi trase cine stie cind. N-au nici o dovada ca pasarile acelea au fost impuscate, putea sa le fi prins oricine pe balta si sa le rupa gitul. Imi exprim total dezacordul fata de aceasta fundatie care nu are specialisti angajati, dar isi permite sa faca tot felul de afirmatii. Vilva pe care au facut-o cu acest subiect ar putea avea in spate niste intentii dubioase fiindca, din cite am inteles, ei ar vrea sa propuna nici mai mult nici mai putin decit interzicerea vinatorii de pasari in zona noastra. O aberatie ce ne-ar putea provoca foarte mari pagube economice", ne-a spus directorul AJVPS. Potrivit acestuia, pe fondurile de vinatoare brailene sint toate bune si frumoase, iar braconierii sint ca si inexistenti! "Facem cam 40 de controale pe luna, pe cont propriu sau in colaborare cu Politia si Directia Agricola, si nu am depistat cazuri de braconaj, in ultima perioada", ne-a mai declarat Laurentiu Radu.
Dupa cum ne-a informat Alida Barbu, SOR este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, care deruleaza activitati pentru protectia pasarilor si a naturii, cu sprijinul a peste 1.500 de membri si voluntari, pe baza de proiecte si donatii. SOR deruleaza activitati la nivel national, prin 22 de birouri si sucursale. Din 1997, SOR reprezinta tara noastra in cadrul "BirdLife International", o retea mondiala ce cuprinde 105 organizatii nationale ce lucreaza pentru conservarea pasarilor si a naturii.
Categorie articol: 

Comentarii