Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Orban avertizează că sub Guvernarea PSD există pericolul unei noi crize economice

• liderul PNL Ludovic Orban a anunţat în cadrul vizitei sale la Brăila că situaţia economiei româneşti este dezastruoasă din punctul său de vedere • liberalul a anunţat că statul a început să facă împrumuturi externe doar pentru consum, nicidecum pentru investiţii • Orban susţine că dacă Guvernul va continua să facă tot felul de cheltuieli nesăbuite, România riscă să intre din nou în recesiune

 

Prezent la Brăila, liderul PNL Ludovic Orban a ţinut să critice modul în care Guvernul PSD a destabilizat continuu economia României prin măsurile haotice adoptate şi lipsa de investiţii. Acesta a avertizat că din punctul său de vedere, dacă lucrurile vor continua în acelaşi ritm, va urma o nouă criză economică în urma căreia toţi cetăţenii vor avea de suferit.

“E din ce în ce mai clar că PSD face praf economia românească. Toate datele de pe primele 5 luni indică acest lucru. Avem cea mai mare inflaţie din Europa. Practic, orice aparentă creştere de venit pentru cetăţenii români - idiferent că este venit din dividende, că este venit din salarii, din pensii sau alte categorii -, este erodată puternic de această inflaţie, care în realitate este mai mare de 5,4 cât a dat INS-ul. Pentru că cele mai mari creşteri de preţuri au avut loc exact la acele produse şi servicii care fac parte din coşul zilnic al oamenilor. Adică a crescut preţul la combustibil. Gândiţi-vă, motorina era 4,5 - 4,6 lei maxim la 1 septembrie 2017 şi astăzi a ajuns la 6 lei. O creştere incredibilă! Dar e valabil şi la energie electrică, la gaz, la alimente, la medicamente. Tot ce face parte din coşul zilnic a crescut cu mult mai mult. În realitate, erodarea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei este de aproximativ 9  - 10%. Adică cu atât a scăzut puterea de cumpărare a populaţiei. Ratele la dobânzi, în mod evident au luat-o razna complet. Leul este într-o prăbuşire continuă. Deficitul balanţei comerciale a crescut cu încă 400 milioane faţă de deficitul de anul trecut care a fost de 13,2 miliarde de euro. Plus că încep să apară semnale referitoare la încetinirea creşterii economice”, a declarat Orban.

 

«România riscă să intră în recesiune economică, România riscă să intre în criză!»

Preşedintele PNL  a afirmat că în primul trimestru al anului 2018 nu a existat creştere economică, şi plecând de la ideea că dacă după două trimestre consecutive în care economia scade se poate declara recesiune, Orban a venit cu un scenariu destul de sumbru.

“Se vede o înrăutăţire a tuturor parametrilor economici care de fapt vor afecta pe termen lung dezvoltarea economică. A scăzut ritmul de creştere al producţiei industriale într-un mod extrem de clar. Deficitul bugetar este cel mai mare înregistrat. A ajuns la 9 miliarde pe primele 5 luni ale anului. Gândiţi-vă că anul trecut aproape nu exista. De asemenea, sunt date care ţin de creşterea gradului de îndatorare. Datoria României a crescut cu 2,5 miliarde în primele 5 luni ale anului. Şi nenorocirea este că şi în structura datoriei a scăzut ponderea datoriilor pe termen lung şi a crescut foarte mult ponderea împrumuturilor pe termen scurt. Adică se vede clar că atât statul cât şi companiile nu mai apelează la forme de finanţare pe termen lung, ci pe termen scurt. Ceea ce se traduce, de fapt, că nu se împrumută ca să facă investiţii, ci se împrumută pentru consum. Tragem un semnal de alarmă extrem de serios! Dacă Guvernul nu se trezeşte din beţia puterii, a cheltuielilor nesăbuite şi a atitudinii sistematice de distrugere atât a capitalului autohton cât şi a capitalului străin, România riscă să intre în recesiune economică, România riscă să intre în criză! Iar acest lucru va afecta întreaga populaţie. Pentru că orice fel de reducere va afecta în plus toate echilibrele economice. Va dezechilibra suplimentar toţi parametri în care funcţionează economia şi până la urmă e posibil să genereze un efect de bulgăre în agravarea situaţiei economice”, a conchis liberalul.

 
Categorie articol: 

Comentarii