Mergi la conţinutul principal

Opt studenti braileni bursieri in Franta

In acest an universitar opt studenti , cinci de la Universitatea "Brancoveanu", Facultatea de Management si Marketing in Afaceri Economice (MMAE) Braila, si trei de la Facultatea de Inginerie au reusit sa plece cu burse "Erasmus" sa studieze stiintele economice si agronomia in Franta. Patru dintre cei cinci studenti de la "Brancoveanu" studiaza la Paris, unul la Amiens, iar ceilalti trei de la Facultatea de Inginerie studiaza la Rouen. Decanul Facultatii de Management si Marketing in Afaceri Economice, conf. univ. dr. Elena Enache, a spus ca este de admirat cit de bine s-au adaptat studentii de la Braila pentru ca a primit numai semnale pozitive de la universitatile pariziene. In acest program au obtinut burse de un an studentii: Geanina Popescu, Ana Maria Baicu, Alin Popescu si Alina Oprea, iar o bursa de jumatate de semestru a reusit sa obtina studenta Romina Serban. Alin Popescu studiaza la universitatea din Amiens, Alina Oprea, Geanina Popescu si Ana Baicu sint studente la Universitatea Paris X Nanterre, Romina Serban la Universitatea Paris Sud XI. Facultatea de Inginerie a trimis la Universitatea "Esitpa" din Rouen studentii: Simina Cornelia Constantinescu, Valentina Mihaela Constantinescu si Marius Brebenel.

Majoritatea studentilor vin cu laptop-ul la scoala

"M-am acomodat foarte repede aici si foarte bine! Poate ca si felul meu de a fi este de asa natura incit sa ma acomodez repede si sa nu am probleme de fiecare data cind ma integrez intr-un mediu nou! Inca de la inceput, am primit aceasta "provocare" cu bratele si inima deschise deoarece eram dornica sa cunosc "necunoscutul", sa aflu cit mai multe, sa-mi largesc orizontul cunoasterii si sa descopar lucruri noi, frumoase, care intr-o masura sau alta imi vor schimba viata! Depinde numai de mine daca va fi in bine sau in rau", a povestit Romina Serban. Studentii romani au fost surprinsi la inceput de atmosfera pentru ca sint foarte multi studenti straini, dar acum s-au adaptat si chiar au format propria lor "familie", cea a "Erasmus-ilor". Romina ne-a povestit ca studentii isi pot alege materiile pe care studiaza, in functie de specializarea la care sint. "Am avut ocazia sa ne alegem materiile, nu ne-au fost impuse, si sa ne organizam propriul nostru orar! Universitatea la care studiez eu este imensa! Are sapte corpuri a cite patru etaje fiecare! Beneficiem si de un restaurant al studentilor unde cu numai 2,75 euro poti avea parte de un prinz pe cinste! Eu sint colega cu inca doua fete de la "Brancoveanu" Pitesti si Ramnicu Valcea si ma inteleg extraordinar cu ele! Profesorii chiar sint atenti cu noi si le pasa ca noi sa reusim sa prindem cursurile cum trebuie si sa scriem esentialul deoarece aici se tine discurs, nu se dicteaza! Adevarul e ca la inceput am mai avut si unele spatii libere pe foile de curs, deoarece ei vorbesc repede si nu prea intelegeam, insa frecventa la cursuri ne-a ajutat foarte mult sa invatam repede si sa fim atente la ceea ce se preda! Unii profesori au propriul lor site pe care isi posteaza cursurile, iar noi putem sa le luam de acolo. Ne aflam intr-un mediu mai avansat decit la noi. Aici nu exista "tableau noir"si creta alba, ci un panou pe care se scrie cu marker-ul. Accentul e mai mult pus pe practica, pe prezentare, pe argumente. Drept dovada, avem de prezentat doua proiecte in Power Point. Foarte putini studenti scriu pe foi, majoritatea vin cu propriul lor laptop la scoala pentru a lua cursurile. Este un sistem inovator! Am ramas putin surprinse cind am vazut asta, dar ne-am adaptat! Frecventa exista. Mereu vad aceleasi fete, zimbitoare sau nu si rareori se intimpla sa mai lipseasca cineva din motive de sanatate sau din alte motive. Exista o dorinta continua pentru invatat si studentii de aici chiar stiu! Adica au cunostinte variate, din diferite domenii, si poti purta discutii cu ei despre aproape orice", ne scrie incintata Romina.

La seminarii se lucreaza proiecte

In privinta seminariilor, ea spune ca seminarul este echivalent cu proiectul. Este locul unde se poarta si discutii libere pe temele impuse de seminarist. Programul este destul de incarcat, cursurile incep la ora 9.00 si se termina la cinci sau sase dupa-amiaza. Examenele sustinute de cei patru studenti care sint bursieri de la inceputul anului scolar au fost destul de dificile pentru braileni. Sistemul de evaluare difera de la universitate la universitate, iar rezultatele se afiseaza mult dupa ce se termina sesiunea, la evaluare luindu-se in considerare toate aspectele, nu numai modul de prezentare la examen. Studentii de la Facultatea de Inginerie studiaza la Rouen agronomia. Ei au trecut printr-o prima selectie a cadrelor universitare de la Braila, cind li s-a verificat nivelul de cunoastere a limbii franceze, dupa care sint evaluati si de profesorii universitari francezi care vin aici special pentru acest lucru. "Programele noastre de invatamint seamana foarte mult cu ale lor la agricultura si din acest motiv am putut sa abtinem, in urma cu doi ani, aceasta mobilitate a studentilor. Trimitem intre doi si patru studenti pe an. Ei primesc o bursa care le acopera majoritatea cheltuielilor, insa ramine activitatea practica pentru care ei ar trebui sa plateasca aproximativ 2.000 de euro. Din acest motiv ei fac practica totusi in tara si li se echivaleaza acolo. Le este destul de greu pentru ca acolo totul este de zece ori mai scump. La noi se aloca anual pentru un student 700 de euro, iar la ei 7.000 de euro", a explicat decanul Facultatii de Inginerie, conf. univ. dr. Adrian Goanta.
Decanul Facultatii MMAE Elena Enache a precizat ca anul viitor va fi realizat un program mai amplu de burse si pentru alte specializari, nu numai cele de la stiinte economice, se vor avea in vedere si dreptul sau relatiile internationale. Studentii care vor sa se inscrie pentru selectie trebuie sa fi absolvit anul I, cu note foarte bune si sa cunoasca foarte bine limba franceza sau engleza. De asemenea, decanul de la Facultatea de Inginerie a spus ca in viitor studentii de la sectia de agricultura vor studia numai limba franceza, tocmai pentru a avea o sansa pentru a obtine o bursa Erasmus.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro