Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Opozitia din Italia denunta extinderea starii de urgenta pe tot teritoriul tarii

Decizia Guvernului italian, adoptata vineri, de a extinde starea de urgenta pe tot teritoriul tarii pentru a combate imigratia ilegala a fost criticata de opozitie, care considera ca masura va avea un efect contrar celui dorit, relateaza Reuters.
Guvernul de dreapta condus de Silvio Berlusconi a extins starea de urgenta la nivelul intregii tari, pentru a combate afluxul de imigranti ilegali. Pina in prezent, aceasta masura era in vigoare doar in provinciile sudice Sicilia, Puglia si Calabria.
Parlamentul a precizat intr-un comunicat ca starea de urgenta, care ofera politiei si autoritatilor locale prerogative sporite, a fost extinsa la nivelul intregii tari pentru a combate fluxul "continuu si exceptional" de imigranti ilegali.
Decizia Guvernului Berlusconi, care a cistigat alegerile din aprilie dupa ce a promis o pozitie dura in privinta imigratiei ilegale pe care o considera responsabila pentru rata mare a criminalitatii, a fost imediat atacata de opozitie.
"In acest fel, nu se va ajunge decit la sporirea ingrijorarii si lipsei de securitate a populatiei, exact opusul a ceea ce ar trebui facut", a declarat Marco Minniti, politician din cadrul Partidului Democrat.
Parlamentarii de stinga au acuzat Guvernul ca alimenteaza teama si exagereaza problema imigratiei prin decretarea starii de urgenta.
"Unde sint masele de imigranti ilegali care imping portile oraselor noastre? Si care sint aceste riscuri pentru ordinea publica?", a intrebat fostul ministru Rosy Bindi, in prezent parlamentar de stinga. "Realitatea nu conteaza pentru acest Guvern. Ceea ce conteaza este efectul anunturilor care servesc pentru a justifica un climat de stat politienesc", a adaugat el.
Parlamentarul de stinga Rocco Buttiglione a declarat ca Italia nu are nevoie de masuri "inumane si extraordinare" si ca aplicarea legilor existente era suficienta.
Mai multi parlamentari de opozitie au cerut Guvernului sa se adreseze Parlamentului pentru a explica aceasta decizie.
Monseniorul Agostino Marchetto, secretarul unui consiliu al Vaticanului pentru imigratie, a apreciat ca termenul "urgenta" in sine nu este negativ, dar Italia trebuie sa respecte drepturile omului pentru toti imigrantii si refugiatii.
Parlamentarii din coalitia Poporul Libertatii, a lui Berlusconi, au respins criticile ca fiind iresponsabile. "Este mult zgomot pentru nimic", a subliniat Fabrizio Cicchitto.
Ministrul de Interne, Roberto Maroni, care se va adresa marti Parlamentului pe aceasta tema, a aparat decizia ca fiind necesara pentru a contracara dublarea numarului de imigranti sositi pe litoralul italian si pentru a infiinta noi centre pentru ei.
Litoralul lung al Italiei si pozitia apropiata de Africa fac aceasta tara un punct important de intrare in Europa pentru mii de imigranti africani, care se aventureaza in calatorii periculoase pe mare.
Directorul organizatiei Medicins Sans Frontieres din Italia a declarat pentru agentia ANSA ca numarul de imigranti sositi pe insula Lampedusa in primele sapte luni ale anului este mai mare cu 30 la suta fata de anul trecut, dar este stabil in comparatie cu alti ani.
Berlusconi a obtinut saptamina aceasta sprijinul Parlamentului pentru un nou pachet de masuri menit sa combata imigratia ilegala.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii