Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Opoziţia bulgară vrea referendum pe tema noului cod electoral

Opoziţia conservatoare bulgară a colectat peste 560.000 de semnături în favoarea organizării referendumului. Parlamentul de la Sofia dispune de-acum de trei luni pentru verificarea valabilităţii tuturor semnăturilor.
Această solicitare a fost lansată de deputaţi ai partidului conservator GERB şi de un comitet de intelectuali, care au participat la manifestaţiile împotriva Guvernului premierului tehnocrat Plamen Oreşarski.
Minim 500.000 de semnături sunt necesare în Bulgaria pentru convocarea unui referendum.
Alegerile europene, programate pentru 25 mai, sunt considerate un prim test pentru Guvernul minoritar al premierului Plamen Oreşarski, învestit la sfârşitul lui mai 2013, contestat în iunie şi iulie şi sprijinit în continuare de către socialişti şi liberali.
Noul cod electoral, adoptat la 4 martie de Parlamentul bulgar, conţine câteva măsuri de combatere a fraudelor, însă nu răspunde altor aşteptări ale opozanţilor Guvernului bulgar.
Aceştia din urmă cer, în special, scăderea pragului electoral la 4% şi implementarea votului electronic. Preşedintele Rosen Plevneliev, care provine din GERB, şi-a exercitat la 26 februarie dreptul de veto asupra noului cod, apreciind că acesta "nu corespunde aşteptărilor societăţii".

 
Categorie articol: 

Comentarii