Mergi la conţinutul principal

Operaţiunea «Apollo». Direcţia Antifraudă declară război evaziunii prin facturi false

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală porneşte o nouă bătălie pe frontul evaziunii: descurajarea utilizării de către firme a facturilor false în spatele cărora se ascund de obicei achiziţii fictive al căror scop este acela de a diminua baza impozabilă. Prin metoda facturilor false bugetul de stat este prejudiciat cu milioane de euro anual. "Combaterea acestui fenomen reprezintă una dintre priorităţile Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, iar în ultimii ani, ca urmare a eforturilor depuse, a fost înregistrată o diminuare considerabilă. Începând cu luna iulie, inspectorii antifraudă declanşează operaţiunea Apollo, care va viza atât firmele care emit facturi false, cât şi pe cele care utilizează aceste facturi. În perioada de documentare, utilizând informaţiile fiscale disponibile în bazele de date proprii şi aplicaţiile informatice de analiză, DGAF a identificat şi a construit harta relaţională a tuturor firmelor implicate în acest fenomen (emitenţi şi beneficiari care au înregistrat în evidenţe aceste documente)", se arată într-un comunicat al institutiei.
DGAF explică, de asemenea, că înregistrarea în evidenţele contabile a facturilor false este o practică frauduloasă care generează consecinţe negative atât în plan economic, cât şi social. Printre cele mai frecvente forme de manifestare ale acestui flagel, inspectorii antifraudă s-au întâlnit cel mai des cu achiziţiile fictive în scopul diminuării bazei impozabile, a căror consecinţă este prejudicierea bugetului general consolidat; facturile utilizate pentru justificarea unor bunuri achiziţionate fără documente legale; facturile utilizate pentru justificarea decontării unor cheltuieli de către asociaţi/angajaţi; achiziţii fictive în scopul obţinerii de lichidităţi utilizate de către asociaţi/administratori la plata muncii subdeclarate/nedeclarate, în acte de corupţie etc.
În cadrul operaţiunii Apollo vor fi supuse unor verificări amănunţite de către inspectorii antifraudă, atât firmele care emit facturi false, cât şi cele care le utilizează. În cadrul acestor verificări vor fi stabilite consecinţele fiscale ale evaziunii prin astfel de practici şi vor fi dispuse măsurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmărire penală. Cei de la DGAF spun că în perioada 2014 - 2015, peste 3.200 companii au înregistrat în contabilitate facturi de peste 44 milioane lei, figurând a fi emise de o singură firmă. Societatea respectivă a funcţionat, şi-a îndeplinit obligaţiile declarative, însă nu a recunoscut tranzacţiile în cauză, identitatea acesteia fiind, în realitate, utilizată în fals de societăţi din toate judeţele ţării, cu obiecte de activitate variate, care au declarat achiziţiile nereale către ANAF, diminuându-şi obligaţiile fiscale. Majoritatea dintre cele 3.200 de companii, au înregistrat achiziţii fictive şi de la alte societăţi. În acest fel, într-un singur caz, doar în ce priveşte TVA, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 10 milioane de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro