Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ONU cere ca agentii de securitate straini din Irak sa fie cercetati in tara de origine

Agentii straini de securitate a caror conduita este necorespunzatoare in Irak trebuie sa fie cercetati in Statele Unite sau in tara lor de origine, a apreciat joi Organizatia Natiunilor Unite, citata de AFP.
"Vrem ca administratia Statelor Unite sau alte guverne care au subcontractori in Irak sa faca astfel incit regulile angajamentului sa fie respectate" in cadrul misiunilor lor, in special cele de escortare, a declarat purtatorul de cuvint al biroului Natiunilor Unite din Bagdad, Said Arikat.
Personalul companiilor private de securitate trebuie "cercetat in propria tara in cazul unor incidente similare celor la care am asistat in ultimele zile si atunci cind exista suspiciuni sau intrebari, sau cind o serie de actiuni nu se justifica", a adaugat el.
In mai putin de o luna, doua incidente armate inregistrate la Bagdad s-au soldat cu moartea a 19 cetateni irakieni, autoritatile suspectind in aceste doua cazuri implicarea companiei americane de securitate Blackwater si a celei australiene URG.
"Indemnam guvernele care au subcontractori in Irak sa ii determine pe acestia sa aplice legea. Nu vor ca elemente rele sa isi piarda capul si sa se dezlantuie, considerindu-se mai presus decit legea", a declarat Arikat.
Categorie articol: 

Comentarii