Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Omerta pentru Romică Caţali

interlopul Bogăţeanu Radu, zis “Romică Caţali”, are mai nou o mare belea pe cap, în sensul că a comis o nouă faptă în stare de recidivă • un dosar cu infracţiuni rutiere în care inculpaţii sunt Bogăţeanu Radu şi nepotul său, adică fiul defunctului “Caţali”, ucis în stradă, în 2002, se află înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila, urmând să fie stabilit primul termen de judecată • potrivit anchetatorilor, în iulie anul trecut, interlopul a condus băut un autoturism, fiind tras pe dreapta şi testat cu aparatul etilotest care a indicat o alcoolemie de 1,24 mg/l • ştiind că unchiul va avea de tras, mai ales că fusese liberat condiţionat din executarea unei pedepse pentru trafic de persoane, nepotul lui Romică Caţali, adică Bogăţeanu Dorinel Ionuţ, i-a sărit în ajutor şi a dat declaraţii false la Poliţie, spunând că el a condus autoturismul • numai că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au stabilit adevărul şi i-au trimis în judecată pe cei doi, dosarul fiind pe rolul instanţei  

 

Interlopul Bogăţeanu Radu, zis “Romică Caţali”, în faţa instanţei de judecată, într-un nou dosar! De data aceasta este vorba despre infracţiuni rutiere, în sensul că liderul din Vărsătura care a fost condamnat anterior pentru trafic de persoane, a comis o nouă faptă în stare de recidivă. Potrivit anchetatorilor, în iulie 2019, interlopul a condus băut un autoturism, însă poliţiştii i-au dat de urmă şi l-au testat cu aparatul etilotest care a indicat o alcoolemie de 1,24 mg/l. Ştiind că va avea de tras, mai ales că fusese liberat condiţionat din executarea unei pedepse cu închisoarea în 2017 şi avea impuse nişte obligaţii, nepotul lui “Romică Caţali”, adică Bogăţeanu Dorinel Ionuţ, fiul lui “Caţali”, ucis în 2002, a decis să îşi asume vina. Acesta a dat declaraţii mincinoase la Poliţie şi a spus că el a condus maşina, numai pentru a-şi salva unchiul. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au aflat adevărul şi au stabilit că în realitate la volan se afla liderul interlop, în timp ce nepotul a încercat să îl scoată nevinovat.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Brăila. Nu s-a stabilit încă primul termen de judecată, asta pentru că în cauză au fost invocate excepţii de către cei acuzaţi, ei sperând să scape de proces. În octombrie, prima instanţă a constatat  legalitatea administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, astfel că s-a dispus începerea judecăţii. Numai că s-a formulat contestaţie, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Brăila unde se va lua decizia finală.

 

Acuzaţiile procurorilor

Redactorii noştri au intrat în posesia unui extras din rechizitoriul de trimitere în judecată în dosarul care îi are ca inculpaţi pe membrii familiei interlope.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Bogăţeanu Radu - pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, faptă prevăzută de art. 336 Cod Penal, şi Bogăţeanu Ionuţ Dorinel pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, fals în declaraţii şi participaţie improprie la fals intelectual.

După cum au stabilit procurorii, la data de 7 iulie 2019, după ora 16.00, inculpatul Bogăţeanu Radu a decis să conducă autoturismul marca Opel pe DE 584, în localitatea Vărsătura din judeţul Brăila, ştiind că se afla sub influenţa alcoolului. Acesta a fost depistat de lucrătorii de poliţie cu 1,24 mg/l alcool pur în aerul expirat potrivit testării cu aparatul etilotest şi 3,10 g/l alcool pur în sânge, alcoolemie rezultată din prima mostră prelevată. “Fapta comisă în stare de recidivă postexecutorie întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, au stabilit procurorii.

În rechizitoriul de trimitere în judecată se mai arată faptul că, la data de 8 iulie 2019, inculpatul Bogăţeanu Ionuţ Dorinel a luat hotărârea de a se prezenta în faţa poliţistului din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Serviciul Rutier, unde, în scris, cu intenţie directă, a dat o declaraţie necorespunzătoare adevărului despre împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier din data de 7 iulie 2019 provocat de inculpatul Bogăţeanu Radu. Potrivit anchetatorilor, prin fapta comisă, inculpatul a produs consecinţe juridice şi a determinat cu intenţie directă lucrătorul de poliţie din cadrul IPJ Brăila să procedeze la încheierea procesului verbal de contravenţie din 8 iulie 2019, în care să consemneze în fals  date necorespunzătoare adevărului cu privire la evenimentul rutier în care a fost implicat autoturismul Opel, condus de inculpatul Bogăţeanu Radu, precum şi a autorizaţiei de reparaţie a autoturismului. “Faptele întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de fals în declaraţii şi participaţie improprie la fals intelectual”, se arată în rechizitoriu. Pe de altă parte, mai arată procurorul, fapta inculpatului Bogăţeanu Ionuţ Dorinel care, la data de 23 august 2019, cu ocazia audierii în calitate de martor, a hotărât să facă afirmaţii mincinoase în legătură cu împrejurările esenţiale referitoare la depistarea în trafic din data de 7 iulie 2019 a inculpatului Bogăţeanu Radu, ce condusese autoturismul Opel sub influenţa alcoolului, respectiv că el este cel care a condus autovehiculul şi nu inculpatul Bogăţeanu Radu, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de mărturie mincinoasă.

Toate cele trei infracţiuni descrise mai sus au fost săvârşite de inculpatul Bogăţeanu Ionuţ - Dorinel în concurs real, după cum arată anchetatorii, motiv pentru care se vor reţine dispoziţiile art. 38 alin. 1 Cod penal.

 

Condamnat pentru trafic de persoane, Radu Bogăţeanu a reuşit să scape repede din închisoare

Interlopul Bogăţeanu a comis fapta de anul trecut în stare de recidivă, el având se pare un rest de pedeapsă neexecutată, întrucât a fost eliberat condiţionat. 

Condamnat, la jumătatea lunii martie 2017, la o pedeapsă definitivă de 6 ani şi 3 luni de închisoare pentru trafic de persoane, Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali”, liderul grupării din Vărsătura, a obţinut liberarea condiţionată la sfârşitul lunii mai 2017. Deşi a stat numai două luni şi jumătate la închisoare, interlopul a cerut să fie lăsat liber, iar Judecătoria Galaţi a admis solicitarea. Procurorii au formulat contestaţie, iar cauza a ajuns la Tribunalul Galaţi, unde s-a menţinut decizia primei instanţe, astfel că Bogăţeanu a putut pleca acasă. Potrivit unor surse, proxenetul condamnat ar fi beneficiat de o contopire a actualei pedepse cu ceea ce a executat anterior. În plus, l-a ajutat şi arestul la domiciliu, de 8 luni, care a fost dedus din pedeapsă.

Acuzaţiile procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au venit, unele după altele, chiar dacă faptele au fost comise în urmă cu mai bine de un deceniu. Procurorii au stabilit că, în perioada 2002-2004, interlopii din Vărsătura au constituit un grup infracţional care avea ca scop racolarea de tinere din Brăila şi exploatarea lor sexuală pe teritoriul altor state. Aceştia le făceau victimelor diferite promisiuni false şi, ulterior, prin exercitarea de acte de violenţă, le obligau să practice prostituţia în ţări europene, pentru folosul lor material. În ianuarie 2015, zece membri ai grupării “Vărsătura”, în frunte cu Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali”, au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, pe motiv că, în urmă cu mai bine de un deceniu, au dus “la produs” în jur de 17 fete, din care două minore, sumele obţinute din exploatarea prostituatelor fiind de ordinul sutelor de mii de dolari.

Dosarul a ajuns pe rolul instanţei, mai întâi la Tribunalul Brăila, apoi, în urma apelului formulat, cauza s-a mutat la instanţa superioară.

În ziua de 13 martie 2017, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au dat sentinţa finală în dosarul de amploare. Cu un an în urmă, adică în martie 2016, judecătorii Tribunalului Brăila au condamnat  zece membri ai grupării, în frunte cu Bogăţeanu, acesta primind 9 ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă, de 10 ani închisoare, a fost pentru inculpatul Petruş Serea Panaghiotidis.

Curtea de Apel Galaţi a admis, în martie 2017, apelurile declarate de inculpaţii Radu Bogăţeanu, Petruş Serea Panaghiotidis, Sorin Alexandru Botea, Cornel Amza, Cătălin Pradaiş, Nicolae Pătraşcu şi Ionel Graur şi a respins apelul declarat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Brăila, desfiinţând, totodată, sentinţa primei instanţe, respectiv Tribunalul Brăila.

Totul s-a schimbat la Curtea de Apel Galaţi. Astfel, Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali” a primit 6 ani şi 3 luni de închisoare, pentru trafic de persoane. Liderul grupării Vărsătura a scăpat de acuzaţia de proxenetism, pentru că fapta s-a prescris.

La rândul său, Ionel Graur a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare, iar Petruş Serea Panaghiotidis a rămas cu numai 5 ani de închisoare, în condiţiile în care primise iniţial o condamnare de 10 ani închisoare. Cornel Amza, zis “Şoricel”, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, Cătălin Pradaiş a primit 3 ani de închisoare, iar inculpatul Sorin Alexandru Botea a primit 3 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere.

 

Nepotul salvator

Surse judiciare ne-au transmis că Bogăţeanu Ionuţ este nepotul lui Radu Bogăţeanu, băiatul fratelui său, Bogăţeanu Constantin, zis “Caţali”, victimă a infracţiunii de omor comisă în urmă cu mai mulţi ani.

Reamintim că, la data de 3 septembrie 2002, Constantin Bogăţeanu, zis “Caţali” a fost ucis cu sânge rece de Adrian Lepădatu. Acesta a fost judecat pentru omor calificat, primind 15 ani de închisoare. Crima s-a petrecut în zona angrourilor de la “Pistruiatu”. Martorii oculari au declarat la vremea respectivă că Lepădatu l-a atacat pe Constantin Bogăţeanu, zis “Caţali”, în mod premeditat şi fără vreo provocare. Acuzatul, alături de alţi martori, a afirmat tocmai contrariul, spunând că Bogăţeanu l-ar fi lovit primul cu cuţitul şi că ar fi fost în legitimă apărare.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în ziua de 3 septembrie 2002, ora 12.00, Constantin Bogăţeanu s-a dus la cumpărături, împreună cu mama sa şi cu un amic. Mai întâi, “Caţali” a intrat în casa de schimb valutar de lângă angroul “Pistruiatu”, să schimbe ceva bani, însă la ieşire a dat ochii cu Adrian Lepădatu. Acesta avea la el un cuţit tip briceag, cu lama rabatabilă, şi purta ochelari de soare. După cum declara Lepădatu, “Caţali” ar fi scos un cuţit cu care a încercat să-l lovească de mai multe ori, după care, la rândul său, a scos briceagul din buzunar şi l-a atacat pe rival. La un moment dat, Adrian Lepadatu spunea că a rupt-o la fugă printre tarabele de legume din spatele angroului “Pistruiatu”, fiind urmărit de “Caţali” şi de unul dintre oamenii săi de încredere. “Caţali” nu s-a putut feri de lovitura care avea să îi aducă moartea, acesta fiind lovit în omoplatul stâng. Agresorul şi victima au fugit apoi spre piaţa de legume. Mama celui asasinat spunea că, din acel moment, “nu şi-a mai văzut fiul în viaţă”.

Individul acuzat de omor a fost arestat pe 5 septembrie 2002.
Categorie articol: 

Comentarii