Mergi la conţinutul principal

Olimpicii de la Liceul de Arte, care vor reprezenta Brăila la naţionale

• 31 de elevi vor participa anul acesta la olimpiadele de  Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artelor, Arta Actorului şi Muzică

 

Nu mai puţin de 31 de elevi talentanţi de la Liceul de Arte “Hariclea Darclee” vor participa anul acesta la olimpiadele naţionale. Sunt tineri care au dovedit deja că pot face performanţă, şi nu doar când vine vorba de materiile de specialitate. În perioada următoare, aceştia vor participa la Olimpiada de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei, Olimpiada de Arta Actorului şi Olimpiada de Muzică. Fără alte introduceri, vă invităm să-i cunoaşteţi pe cei care vor reprezenta Brăila la fazele naţionale.

 

Olimpiada de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei

 

La această olimpiadă s-au calificat 12 elevi, pe mai multe secţiuni, după cum urmează:

Istoria Artei - Iulia Benescu şi Emma Vlad (clasa a XII-a). Iulia a adunat premii în competiţiile de desen, în special cele de grafică (ex: “Fantasticul din mine şi din afara mea” - premiul II), dar face performanţă şi la engleză (locul I la etapa judeţeană) sau limba română. După ce va termina liceul, ar vrea să urmeze Dreptul sau Ştiinţele Politice. Emma a participat şi ea la diferite concursuri de specialitate (ex: “Gh. Naum”) şi spune că a ales istoria artei pentru că “e frumos să înveţi ceea ce au făcut alţii şi te inspiri  de la ei în arta ta, să aduci ceva nou”. Pe viitor i-ar plăcea să lucreze în industria filmelor de animaţie.

Pictură - Andreea Gabriela Tudor (clasa a XII-a). Tânăra pictează de la 4 ani şi are un palmares bogat: zeci de premii la concursuri naţionale şi internaţionale, 14 expoziţii de pictură şi bursieră la “Şcoala de Valori”. Aceasta va fi cea de-a doua participare la olimpiada naţională, iar după liceu va merge tot la o facultate de Arte. Andreea îşi face timp să se implice în proiecte de voluntariat şi campanii umanitare.

Arhitectură - Ancuţa Nediu (clasa a XII-a) şi Ana-Maria Dascălu (clasa a XI-a). Ancuţa este elevă în clasa a XII-a. Anul acesta s-a calificat la două naţionale - arhitectură şi filosofie, dar a ales să concureze la aceasta pentru că este şi specializarea pe care vrea să o urmeze la facultate. Din punct de vedere arhitectural, locul ei preferat din Brăila este Castelul de Apă. Ana-Maria este elevă în clasa a XI-a şi acesta va fi primul ei concurs de arhitectură, motiv pentru care vrea să obţină un rezultat cât mai bun. Tânăra adoră să citească şi să călătorească, iar la facultate va alege Academia “Mircea cel Bătrân”.

Artă monumentală - Cosmina Elena Rusea (clasa a XII-a) şi Andreea Luciana Petrea (clasa a XI-a). În palmaresul Cosminei se regăsesc, printre altele, premiul I la Concursul Internaţional “Interferenţe culturale în context european” şi premiul III la Concursul Naţional “Eseuri Plastice”. Tânăra vrea să studieze psihologia la facultate şi i-ar plăcea să lucreze cu copiii din centrele de plasament. Andreea desenează de mică, dar ne-a spus că s-a apucat “la modul serios” în clasa a V-a. Tânăra este atrasă şi de make-up, fiind un hobby de-al ei, iar în timpul liber “jonglează” cu desenul, machiajul şi fotografia.

Grafică - Andreea Radu (clasa a XII-a) şi Iulia Diana Cîrlan (clasa XI-a). Andreea a participat până acum atât la concursuri de desen, cât şi la competiţii de română şi matematică. Visul ei este să devină ilustrator, iar în timpul liber îi place să se plimbe pentru că îşi găseşte inspiraţia în locurile pe care le vizitează. Iulia participă la concursuri încă de la grădiniţă, cel mai recent fiind “Gh. Naum”, iar de la naţională vrea să se întoarcă acasă cu un rezultat frumos. Tânăra ne-a spus că pe lângă desen îi plac benzile desenate, scenografia şi jocurile video.

Design - Costi Alexandru Mihai (clasa a XII-a) şi Carla Maria Dobre (clasa a XI-a). Costi va participa pentru prima dată la olimpiadă. Întrebat ce ar schimba din punct de vedere arhitectural în Brăila, acesta ne-a spus că i-ar plăcea să redea Centrului Vechi “strălucirea” de altă dată. Tot prima naţională va fi şi pentru Carla, tânăra mărturisind că la facultate va merge tot pe Design. A atras-o aceast domeniu pentru că îi dă libertatea de a-şi folosi imaginaţia, iar în viitor ar vrea să se specializeze pe design de mobilier şi decoraţiuni interioare.

Sculptură - Ionuţ Eavaz (clasa a XI-a). Ionuţ a obţinut recent o menţiune la Concursul “Gh. Naum”, iar la facultate va alege tot această secţiune. Tânărul ne-a spus că în timpul liber îi place să citească literatură fantasy.

Cei 12 elevi sunt îndrumaţi de profesorii Ovidiu Dascălu, Nela Constantinescu, Ioana Grigore, Raluca Iancu, Camelia Oprea şi Catalin Batîr.

 

Olimpicii la Arta Actorului

 

La această olimpiadă vor participa 12 elevi, la cele două secţiuni - “Individual” şi “Trupe de teatru”, şi anume:

Ilona Lupaşcu (clasa a X-a). Ilona va participa la secţiunea “Individual”. Aceasta ne-a spus că actoria o ajutat-o să îşi depăşească timiditatea şi să se descopere. Deşi este pasionat de acest domeniu, Ilona ar vrea să urmeze Psihologia. Ea este atasă şi de muzică şi îi plac plimbările în natură.

Denisa Andreea Crăciun (clasa a XI-a). Aceasta este cea de-a doua participare pentru Denisa (“Individual”), ea concurând anul trecut la secţiunea “Trupe”. Are în palmares premii la concursuri de poezie (“Harababuriada” - locul I), premiul III şi premiul II la Concursul “Margareta Sterian” şi menţiune la Concursul de Comedie “Ştefan-Mihăilescu Brăila”. Nu merge la naţională cu gândul de câştiga neaparat cu premiu, ci cu dorinţa de se cunoaşte pe ea şi pe liceenii care vor veni din toată ţara.

Mihai Mocanu (clasa a XI-a). Mihai participă şi el tot la “Individual”. Are experienţa competiţiilor (“Ştefan-Mihăilescu Brăila”, “Margareta Sterian”, “Ars Nova” - menţiune, “Cultură şi spiritualitate” - locul II) şi se descrie ca un tânăr activ. De 5 ani practică iluzionismul, este expert în rezolvarea unui cub Rubik şi ştie să cânte la chitară şi pian. Îi plac ştiinţele sociale, el participând şi la etapa judeţeană a olimpiadei de filosofie. 

Bianca-Violeta Vizireanu (clasa a XII-a). Tânăra participă pentru a doua oară, anul trecut ea câştigând o menţiune la “Individual”. Anul acesta concurează la ambele secţiuni ale olimpiadei. Bianca ne-a spus că a ales şi pentru dezvoltarea personală, însă la facultate va merge la Medicină.

Andrei Paraschiv Simion (clasa a XII-a). Andrei participă şi el pentru a doua oară, anul trecut câştigând premiul III la “Individual”. De asemenea, el va concura la ambele secţiuni. Acesta spune că pe scenă este o lume diferită, iar publicul te încarcă cu energie. Este o fire sportivă, practicând fotbal de performanţă timp de 7 ani, iar la facultate va merge, cum altfel, tot pe Actorie.

Mădălina Andreea Roşca (clasa a XII-a). Andreea participă pentru a doua oară la secţiunea “Trupe”, la fel ca anul trecut. A făcut balet timp de 12 ani, a fost voluntară la Concursul Naţional de Comedie “Ştefan-Mihăilescu Brăila”, iar la facultate îşi doreşte să urmeze Dreptul. 

Andra Dinu. A doua naţionala la secţiunea “Trupe” şi pentru Andra, elevă în clasa a XII-a. În copilărie a cochetat cu muzică uşoară, dar apoi s-a decis să încerce şi altceva. Tânăra ne-a spus că la facultate oscilează între litere şi psihologie.

Diana Băncilă (clasa a XII-a). După ce a anul trecut a mers ca voluntar la această olimpiadă, Diana participă anul acesta în calitate de concurent, la secţiunea “Trupe”. Aceasta este “toboşar cu cei 7 ani de acasă”, adică bate la tobe de 7 ani, a făcut balet timp de 4 ani, desenează şi face teatru. La facultate va opta pentru Arta actorului sau Psihologie, iar dacă va intra la ambele are are de gând să le urmeze în paralel.

Andreea Daniela Mocanu (clasa a XII-a). Andreea şi-a dorit de mică să devină actriţă, iar anul acesta va participa pentru prima dată la secţiunea “Trupe”. Pe viitor ar fi tentată de o carieră în Jurnalism.

Cristian Alin Gîrbu (clasa a XII-a). Şi aceasta participa pentru prima dată la naţională, la secţiunea “Trupe”, tânărul dorind să continue cu teatrul şi la facultate, mai exact vrea să se specializeze pe teatrul de păpuşi. 

Nicuşor Alin Voicu (clasa a XII-a). Alin merge încrezător la olimpiadă şi spune că, dincolo de bucuria obţinerii unui premiu, scopul lui este să îşi facă profesorii mândri. Recent acesta a participat la Concursurile “Margareta Sterian” şi “Ştefan-Mihăilescu Brăila”. La facultate va alege tot Actoria.

La această olimpiadă s-a calificat şi Roxana Rodica Boancă, elevă în clasa a XII-a, dar aceasta nu a putut veni la întâlnirea cu redactorul “Obiectiv”.

Profesorii îndrumători pentru elevii care participă la Arta Actorului sunt Zane Jarcu şi Gigi Antonescu.

 

Olimpicii la Muzică

 

Şapte elevi vor reprezenta judeţul Brăila la Olimpiada Naţională de Muzică, patru la secţiunea “Interpretare instrumentală” şi trei la secţiunea “Interpretare vocală”.

La “Interpretare instrumentală” s-au calificat următorii:

Acordeon - Andrei Breazu (clasa a XII-a). Tânărul ne-a spus că acest instrument i-a adus numeroase premii până acum (ex: premiul I la Festivalul “Comorile Neamţului”). Pasiunea pentru acordeon a început în clasele primare, a progresat de la an la an, ajungând în prezent să cânte muzică clasică cu acest instrument. Andrei spune că este un tânăr deschis, optimist şi cu cu planuri mari, visul lui fiind să conducă propria orchestră într-o zi.

Clarinet - Marcel Tandică (clasa a VII-a). Adolescentul este singurul elev de gimnaziu calificat la olimpiadă, el participând pentru a doua oară consecutiv. Marcel merge des la competiţii, ultimul premiu câştigat fiind locul I la Concursul  “Margareta Sterian”. Deşi este abia la gimnaziu, acesta ne-a spus că vrea să facă muzică toată viaţa.

Chitară - Andrei Ivanov (clasa a X-a). Andrei ştie să cânte la chitară clasică, acustică, electrică şi bass şi participă pentru a doua oară la olimpiadă. De-a lungul celor opt ani de când studiază acest intrument a adunat zeci de premii, cum ar fi locul I şi premiul galei la Festivalul Internaţional “Quitar United” de la Sarajevo sau premiul III la Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală, game şi studii din Zagreb, Croaţia.

Violoncel - Adrian Istrate (clasa a XI-a). Aceasta va fi prima olimpiadă la liceu, însă Adrian a mai participat de trei ori în gimnaziu, câştigând un premiu II şi un premiu III. Tânărul este membru în orchestra “Lyra-George Cavadia” şi în cea a Teatrului Muzical “Nae Leonard” din Galaţi şi, pe lângă acestea două, este componentul unei formaţii care participă la diverse evenimente. Pe lângă muzică, Adrian este atras şi de ştiinţele exacte - matematică, fizică, chimie.

La secţiunea “Interpretare vocală” calificaţii sunt:

Canto tradiţional - Dorina Daniela Perianu (clasa a XI-a) şi Marin Sandu Jantea (clasa a XII-a). Dorina a câştigat recent premiul I la Concursul “Dimitrie Cuclin” Galaţi şi premiul I la Concursul “Iannis Xenakis”. Tânăra face dansuri populare în cadrul Ansamblului “Romanaşii” din Roşiori. Marin a participat şi anul trecut la această olimpiadă şi a fost aproape de podium, mărturisind că talentul muzical îl moşteneşte de la bunicul lui. Tânărul consideră că talentul nu este suficient dacă nu munceşti, el făcând lucru acesta de 12 ani. Cele mai recente premii le-a obţinut la concursurile “Dimitrie Cuclin” şi “Iannis Xenakis”. Este membru al Ansamblului “Floricica” din Gropeni.

Canto clasic - Cosmina Elena Spînu (clasa a XII-a). Elena participă pentru a doua oară la această olimpiadă, anul trecut câştigând o menţiune. Tânăra face muzică de la 9 ani, ştie să cânte la pian şi flaut, obţinând numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale (recent premiul I la Concursul “Ada Ulubeanu”). Aceasta ne-a spus că muzica o reprezintă şi nu se vede făcând altceva.

Elevii care merg la această olimpiadă sunt coordonaţi de profesorii Costel Mitu, Gogu Petrea, Marius Şerban, Tereza Gânju, Adriana Toma şi Elena Omocea.

Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la etapa naţională!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro