Mergi la conţinutul principal

Olimpică internaţională la rromani, are un loc rezervat la Litere

Steluţa Costela Tiutiuc este unul dintre puţinii premianţi de etnie rromă de la Şuţeşti. Tocmai a absolvit clasa a opta şi a susţinut probele speciale la Pedagogic, iar la Evaluarea Naţională a luat 8.90. Provine dintr-o familie de etnie din localitate şi nimeni - nici învăţătoarea, nici diriginta ei -, nu bănuia că fata va prinde o mare pasiune faţă de limba rromani, pe care n-o auzise vorbindu-se niciodată, părinţii ei fiind romanizaţi.
"A începutul studiul limbii rromani în clasa a treia şi era atât de pasionată, încât a participat la concursuri de profil şi a urcat direct pe podium. Are zeci de diplome şi distincţii în acest sens. Acum, în clasa a opta, a participat la olimpiadă. A luat locul I pe judeţ, locul I la Naţională şi, evident, locul I la Olimpiada Internaţională", ne-a povestit Corina Ceamă, profesoara de rromani a Steluţei.
În urma distincţiilor primite, Steluţa a intrat în atenţia Guvernului României, motiv pentru care primeşte, lunar, până la terminarea liceului, câte 800 de lei, bursă. Ba chiar, Facultatea de Litere din cadrul Universităţii de Stat din Bucureşti i-a rezervat un loc fără examen în cadrul instituţiei.
"Este impresionant cum un copil care nu vorbeşte o limbă acasă reuşeşte să-şi depăşească limitele şi să ia un premiu internaţional. Mai mult, provine dintr-o familie foarte săracă, cu mulţi fraţi, care trăieşte din ajutorul social şi din alocaţiile celor mici", a adăugat Corina Ceamă.

"În vacanţă, mă apuc din nou de învăţat. Cea mai mare distracţie a mea e învăţatul!"

Steluţa mai are acasă doi fraţi şi chiar dacă nu de puţine ori a fost nevoită să se ocupe de ei, părinţii fiind plecaţi la muncă prin sat, ea n-a renunţat niciodată la "distracţia" ei primordială - după cum spune- "învăţatul". Este conştientă că numai aşa va răzbi şi îşi aminteşte şi acum cu bucurie momentul în care părinţii ei, care au clase de le numeri pe degetele de la o mână, s-au lăsat înduplecaţi de mediatorul şcolar şi au lăsat-o la şcoală. În vreme ce alţi copii de vârsta ei, cu rezultate poate mai proaste decât ea la Evaluare, se plimbă prin ţări străine şi-şi trăiesc din plin vacanţa, Steluţa şi-a organizat foarte minuţios perioada de vară.
"Voi merge vreo trei zile la Bucureşti, la o mătuşă a mea, după care vin acasă şi mă apuc din nou de învăţat. Cea mai mare distracţie a mea e învăţatul! Vreau să aprofundez toate materiile, că mă duc la liceu, vreau să fiu pregătită, învăţ şi la matematică, dar şi la rromani. Am multe cărţi şi dicţionare şi vreau să mă pun la punct. Ştiu sigur că la liceu va fi o nouă provocare", ne-a declarat Steluţa Tiutiuc.
Fata este, potrivit dascălilor ei, pe cât de inteligentă, pe atât de muncitoare. "Este tare ambiţioasă. Nu-i cere nimeni să înveţe, dar ea o face. Sper, îmi doresc din tot sufletul să ajungă departe, acolo unde merită", ne-a mai spus profesoara Ceamă.
Din păcate, Steluţa ştie că pentru a răzbi în viaţă nu-i nevoie doar de muncă. "Am nevoie şi de mulţi bani ca să mă ţin de facultate. Ai mei sunt săraci, nu muncesc, au şi ei nevoie de ajutor. De aceea mă gândesc ca după liceu să stau doi ani învăţătoare, am o ofertă în acest sens, tot aici la Şuţeşti, timp în care să strâng bani pentru facultate, fiindcă nu-i destul să învăţ şi să am un loc asigurat, trebuie să am şi bani să mă întreţin în facultate. Acum, bineînţeles că sunt tare bucuroasă de ceea ce mi se întâmplă, dar...mai am multe de făcut în viaţă", ne-a mai spus Steluţa.

Chermuso, cuvântul care i-a schimbat viaţa

Un model de viaţă i-a fost Steluţei însăşi profesoara Corina Ceamă. Ea nu este o etnică autentică, însă a înţeles din timp că "educaţia este totul, educaţia este antidotul sărăciei". Corina Ceamă povesteşte că era în vacanţa de după bacalaureat, învăţa pentru facultate, voia să dea la Asistenţă Socială, dar ceva i-a întors complet destinul.
"Sora mea, care atunci avea 12 ani, citea dintr-o carte în rromani. Am auzit un cuvânt frumos: chermuso, adică şoricel. M-a impresionat, mi-a plăcut tare mult cum sună şi am luat-o la întrebări pe sora mea, care mi-a pus cartea la dispoziţie. În vara aceea am învăţat rromani şi am dat la limbi străine, la rromani. Am ieşit profesor de limba română, dar şi de rromani. La mine în casă nu mai auzisem vorbindu-se niciodată rromani, iar ai mei s-au mirat când au auzit ce vreau să fac. Am făcut nişte cursuri de vară de rromani la Costineşti, am urmat acest drum fără crâcnire", ne-a povestit vizibil emoţionată Corina Ceamă.
Cât despre intenţia Steluţei de-a sta acasă doi ani după liceu pentru a strânge bani, profesoara ne-a spus cu voce scăzută: "Din păcate, da, sărăcia o împinge să îşi dorească asta. Voi mai vorbi şi eu cu ea, încerc s-o ajut cât pot pentru a-şi urma visul".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro