Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Olimpiade si concursuri scolare in 2009

In decursul unui an scolar, elevii din toate cele trei cicluri de invatamint, primar, gimnazial si liceal, sint antrenati intr-o serie de concursuri si olimpiade. In acest mod, ei sint stimulati sa invete lucruri noi si sa incerce atingerea unor performante deosebite. La nivelul judetului nostru, conform graficului olimpiadelor si concursurilor nationale afisat pe site-ul Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului, se vor desfasura trei olimpiade si patru concursuri scolare. Olimpiada la limba rusa, etapa judeteana, are loc pe 10 ianuarie 2009, iar etapa nationala in perioada 02 - 06 februarie 2009. De asemenea, in aceeasi perioada, conform graficului afisat pe pagina web a MECT, la Braila, se organizeaza si olimpiada la limba croata. Orasul nostru este gazda si pentru faza zonala la handbal si volei a Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar. La gimnaziu, in mediul rural, se va juca handbal - fete, in mediul rural - urban, volei - fete, iar la invatamintul liceal/profesional, in mediul rural - urban se joaca tot volei - fete. Pentru aceste confruntari vor poposi la Braila, cinci echipe din Constanta, Tulcea, Buzau, Vrancea si Galati. Pentru etapele zonale, datele de desfasurare a competitiilor se stabiliesc de catre Inspectoratele Scolare Judetene. Grupele de virsta impuse pentru participarea elevilor la olimpiada sint: clasele V - VIII, elevii nascuti in 1993 si mai mici, clasele IX - XII/XIII, elevii nascuti in 1989 si mai mici.
In ceea ce priveste concursurile scolare, anul 2009 pare a fi destul de lejer. Elevii braileni se vor duela in Competitia de critica literara "Panaitescu Perpessicius", a carei etapa nationala este in luna aprilie 2009. Concursul National de Fizica "Evrika!" are loc in perioada 03 - 05 aprilie 2009, iar Concursul National de grafica "Gheorghe Naum" in noiembrie 2009. Mai sint organizate si doua concursuri profesionale, si anume: comert si turism si alimentatie publica. Etapa pe scoala are loc in ianuarie, cea locala in februarie, etapa judeteana in martie, iar cea nationala in perioada 12 - 16 aprilie 2009.

Eleva Iulia Ivan, singura olimpica internationala a Brailei

Iulia Ivan, eleva in clasa a X-a, la Colegiul National "Gh. M. Murgoci", este singura olimpica de talie internationala a Brailei. Ea a obtinut medalia de argint la Olimpiada Internationala de Limba Rusa, de la Moscova. De curin, ea a adjudecat si o mentiune la Olimpiada Internationala a liceenilor rusi din afara granitelor. Medalia de argint a propulsat-o pe Iulia printre cei 102 olimpici internationali ai Romaniei. De altfel, eleva Colegiului "Murgoci" se afla pe lista elevilor care au obtinut distinctii la olimpiadele scolare internationale si care beneficiaza de bursa de performanta "Meritul Olimpic". In acest an scolar, cuantumul bursei de performanta "Meritul Olimpic" este de 280 lei, lunar.
Iulia a urmat cursurile gimnaziale ale Scolii nr. 21, unde s-a pregatit riguros la limba rusa alaturi de profesorul Mihail Chirsanov, cu care colaboreaza si in prezent. "Domnul profesor Chirsanov m-a ambitionat cel mai mult. Dumnealui ii datorez toate performantele mele. Eu nu ma pregatesc in particular, insa, de exemplu, ma uit la televizor la programe rusesti, descarc filme cu subtitrare ruseasca, iar lucrurile acestea ma ajuta", spune Iulia.
Braila se mai poate mindri cu inca 11 elevi care au putut participa la admitere fara examen in invatamintul superior. Acest fapt se datoreaza rezultatelor obtinute la diverse olimpiade nationale. Cei mai multi dintre olimpici provin de la Colegiul National "Gh. M. Murgoci" si Liceul de Arta "Hariclea Darclee".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii