Mergi la conţinutul principal

Ofiteri de Politie, urmariti penal in Dosarul "Ancheta"

Cms.sef (r) Antonel Colceag, fost adjunct al Politiei judetului - arestat la 31 mai, pentru divulgare de informatii clasificate, la propunerea DIICOT, pus in libertate la 9 iunie, de Inalta Curte de Casatie, pentru un viciu de procedura privind competenta instantei care a emis mandatul, este, acum, urmarit penal si in Dosarul "Ancheta", alaturi de ceilalti membri ai comitetului director al fundatiei. Cei patru, intre care inca un fost politist, acum sef al Politiei Comunitare Ianca, dar si un ofiter activ al Inspectoratului, plus fosta contabila a Politiei si a fundatiei, sint urmariti penal de catre procurori din cadrul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, sub aspectul savirsirii infractiunilor de fals intelectual si uz de fals, vizavi de modul in care au contribuit, alaturi de Colceag, la gestionarea fundatiei, dar si fata de felul in care statutul organizatiei - infiintate pentru politisti - a fost modificat, asa incit si rezervistii sa poata uza de bunurile "Ancheta". Mentionam ca dosarul in care Antonel Colceag este inculpat pentru incalcarea Legii Sigurantei Nationale, respectiv divulgare si difuzare de informatii cu caracter strict secret, se afla, din nou, pe rolul Inaltei Curti, fiindca Tribunalul Braila si-a declinat competenta in favoarea Curtii de Apel Galati, in cauza fiind urmarit penal si un ofiter activ de Politie, care ar fi sustras documente secrete si i le-ar fi inminat lui Colceag.

Dosar deschis in urma unui autodenunt

Potrivit adresei 26/IP/2006, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, magistrat Dinu Gilca, ne informa ca "la data de 27 iulie a.c., s-a inceput urmarirea penala fata de Antonel Colceag, Stefan Mocanu, Marian Fincu si Viorica Gheorghe, pentru savirsirea infractiunilor prevazute de art. 289 si art 291 din Codul Penal (fals intelectual si uz de fals - n.r.)". Cei patru sint, de fapt, fostii membri ai comitetului director al fundatiei. Colceag este, in prezent, in rindul personalului contractual de la Politia Comunitara Braila, Stefan Mocanu, fost adjunct si el al IPJ, este, in prezent, seful Politiei Comunitare Ianca, Marian Fincu este comisar sef, fost purtator de cuvint al Politiei, ofiter activ in IPJ, iar Viorica Gheorghe a fost contabila la IPJ si la fundatie. Dosarul "Ancheta" a fost deschis dupa plecarea lui Antonel Colceag din Politie, cind acesta s-a retras brusc din cursa pentru cea mai inalta functie din inspectorat. Totul a plecat de la un autodenunt al unui ofiter de politie care a reclamat ca ar fi fost pus de catre Colceag sa semneze, in necunostinta de cauza, un document ce viza schimbarea statutului Fundatiei "Ancheta". In statut, Colceag ar fi facut, ulterior, si mentiunea ca rezervistii au dreptul sa beneficieze de bunurile fundatiei.
Mai mult, potrivit materialului de ancheta, la inceputul anului 2004, Colceag ar fi intocmit un proces-verbal datat 5 martie 2004, in care, "necorespunzator adevarului", ar fi facut mentiunea ca s-ar fi intrunit adunarea generala pentru modificarea statutului. Pentru a da o nota de legalitate - se mai arata in materialul de cercetare - Colceag ar fi solicitat comitetului director al fundatiei sa semneze procesul-verbal de schimbare a statutului, act pe care, de asemenea, l-a semnat.
"Totodata, in aceeasi perioada, invinuitul a intocmit o cerere de inscriere a modificarii pe care a comunicat-o Judecatoriei Braila. Cele doua inscrisuri nereale - procesul-verbal si un tabel cu adresele membrilor fondatori - au fost date de invinuit consilierului juridic al IPJ, care le-a depus, spre autentificare, la Judecatorie" - sustin anchetatorii. Colceag a depus la organul de cercetare penala inscrisuri in copii din care rezulta ca modificarea respectiva a statutului s-ar fi discutat in comitetul director. Martorii, fosti subalterni ai lui Colceag, au sustinut, insa, contrariul.

Primarul sustine ca va clarifica, in scurt timp, situatia lui Colceag

Cu ocazia punerii sub invinuire, Colceag a revenit asupra declaratiilor afirmind ca pentru modificarea statutului nici nu era nevoie de intrunirea adunarii generale, ci doar de hotarirea comitetului director, depunind, in acest sens, copia unui alt proces-verbal, din martie 2004. Contactat, ieri, de reporterii nostri, Antonel Colceag nu a dorit sa comenteze nici situatia in care se afla in dosarul "Ancheta" - "nu stiam ca sint urmarit penal, nu am fost informat", nici dosarul in care s-a inceput actiunea penala impotriva sa fiindca ar fi incalcat Legea Sigurantei Nationale, divulgind unui jurnalist de la "Obiectiv" informatii clasificate: "Eu nu comentez pina nu se pronunta instanta, nu am nimic de spus".
Nici despre dosarul privind incalcarea Legii Sigurantei Nationale, Colceag nu a dorit sa spuna nimic. Intre timp, dosarul respectiv, care la mijlocul lunii iulie a fost trimis de la Curtea Suprema la Tribunalul Braila, cu propunerea de arestare inaintata de DIICOT Galati, s-a intors, din nou, la Curtea Suprema, iar un complet de 9 judecatori urmeaza a decide care este instanta competenta sa judece cazul. Practic, odata ce a primit dosarul, Tribunalul Braila si-a declinat competenta, inca de la primul termen, in favoarea DIICOT, respectiv Curtea de Apel Galati, motivind ca, in cauza, s-a inceput urmarirea penala si impotriva unui ofiter activ, ori spetele care vizeaza politisti sint de competenta curtilor de apel. Prin urmare, dosarul s-a intors la Curtea Suprema - pentru a se indica instanta competenta - fiindca, pina acum, Curtea de Apel Galati s-a pronuntat o data in cazul lui Colceag, atunci cind a emis mandatul de arestare. In prezent, Colceag este incadrat ca personal contractual la Politia Comunitara, insa situatia lui este incerta.
"Este referent la Management - Resurse Umane, dar nu stim pentru ce perioada", ne-au spus surse din Politia Comunitara. Primarul Brailei, Constantin Cibu, urmeaza, de fapt, sa ia o decizie in privinta lui Colceag, mai ales ca acesta a facut deja masterat pe bani publici, 18.000.000 lei, in aquis comunitar. "Directia Financiara va recupera banii de la el. Urmeaza sa clarificam si situatia lui Colceag, in scurt timp. Deocamdata, el este personal contractual, dar vom lua o decizie in privinta statutului sau in Politia Comunitara", ne-a declarat Constantin Cibu.
Reamintim ca Antonel Colceag a asigurat interimatul la comanda Politiei Comunitare, dupa o arestare spectaculoasa si dupa o internare la psihiatrie, insa cind a venit momentul fixarii pe post, a pierdut concursul pentru adjuncti la Comunitara in favoarea fostului sau coleg, cms.sef (r) Dumitru Hahui.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro