Mergi la conţinutul principal

Oferta invatamintului superior din Braila

Mai sint numai citeva saptamini si se va desfasura cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat si o alta serie de absolventi de liceu va promova bacalaureatul. Cei care nu au bani sa se intretina la o facultate in alt oras mai au o varianta. Facultatea urmata acasa. Aici insa doritorii trebuie sa deschida bine ochii sa fie siguri ca facultatea la care s-au inscris este acreditata sau autorizata si sa verifice acest lucru solicitind documentele corespunzatoare acolo unde se inscriu. Ultimul document ce poate fi consultat cu privire la facultatile acreditate sau autorizate din Romania este HG 916/2005, si mai ales daca au voie sa tina cursuri in sistemul IDD sau fara frecventa. Documentul in care sint precizate si aceste amanunte este HG 940/2004.
Important este ca orice candidat trebuie sa solicite, chiar si in cazul institutiilor de stat, documentele care atesta ca o anume specializare este acreditata sau autorizata sa functioneze la Braila. Aceste documente ar trebui sa fie afisate intr-un loc vizibil. Invatamintul de zi sau fara frecventa trebuie sa figureze ca autorizat sau acreditat pentru fiecare centru de studii. In cazul IDD, in lege, nu se mai precizeaza localitatea, dar institutia de invatamint trebuie sa apara explicat ca fiind autorizata sau acreditata sa functioneze in acest regim.

Ce trebuie sa ofere institutiile pentru sistemul IDD

Teoretic, aceasta forma de invatamint, IDD, ar trebui sa se desfasoare cu ajutorul calculatorului. Studentul sa comunice, sa-si dea examenele, sa asiste la cursuri, prin intermediul calculatorului. In HG 1011/2001 se prevede ca baza materiala a departamentelor de Invatamint la distanta sau de Invatamint cu frecventa redusa este asigurata de catre institutiile de Invatamint superior organizatoare si cuprinde: spatii de Invatamint destinate cursurilor de sinteza si examenelor, spatii pentru sistemul de tutoriat, spatii administrative, laboratoare, spatii pentru comunicare multimedia, retele de calculatoare cu acces la Internet, resurse tehnice pentru multiplicarea materialelor didactice pe suport hirtie sau pe suport electronic. Invatamintul la distanta este caracterizat prin programe de pregatire ale caror componente dominante sint: utilizarea unor resurse specifice unui Invatamint informatizat, sisteme de comunicatii la distanta, de autoinstruire si autoevaluare,
precum si sistemul tutorial. Tutorele este cadrul didactic desemnat de consiliul departamentului de Invatamint la distanta pentru a desfasura activitati de consiliere, Indrumare si verificare a cunostintelor unui grup de studenti Inscrisi Intr-un program de Invatamint la distanta. Sistemul tutorial reprezinta cadrul educational
prin care se asigura studentilor Inscrisi Intr-un program de Invatamint la distanta suportul material, resursele de Invatamint specifice si sistemele de comunicatii bidirectionale, adica o retea de calculatoare. Invatamintul cu frecventa redusa este caracterizat prin programe de pregatire ale caror componente dominante sint: perioade compacte de instruire, Intilniri periodice cu studentii pentru desfasurarea activitatilor practice obligatorii prevazute In planurile de Invatamint, constind In laboratoare, lucrari practice,
proiecte, practica de specialitate si alte activitati, precum si folosirea unor mijloace de Invatamint specifice Invatamintului la distanta.

Cursuri de zi la facultatile brailene

Cursuri de zi, la Braila, nu ofera decit Universitatea "Constantin Brancoveanu" si Facultatea de Inginerie Braila din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati. La ambele institutii admiterea se face pe baza de dosar.
Universitatea "Brancoveanu" are doua facultati, cea de Management si Marketing in Afaceri Economice, la absolvirea careia se obtine o diploma de economist, si Facultatea de Stiinte Administrative si ale Comunicarii, la absolvirea careia se obtine o diploma de licentiat in comunicare. Taxa de scolarizare este de 15 milioane de lei (ROL) pentru cursurile de zi si 10 milioane de lei (ROL) pentru frecventa redusa.
La Facultatea de Management Marketing in Afaceri Economice din Braila, este acreditat domeniul Management si autorizate domeniile: Economie agroalimentara, Contabilitate si informatica de gestiune, Finante - banci. Dupa trei ani, absolventul obtine titlul de licentiat in stiinte economice si va fi economist de executie.
Meseria de economist are un Inteles larg, deoarece economia reprezinta o arie larga de cunostinte. Elementele cel mai des Intilnite sint studiul, analiza si prognoza tendintelor financiare, industriale si comerciale, precum si consilierea acordata ca rezultat al acestei analize. Economistii sint specializati pe diferite domenii. De obicei lucreaza In finante si rentabilitate. Economistul poate oferi consiliere unei firme, companii, corporatii sau unui organ al administratiei de stat cu privire la starea actuala si implicatiile anumitor politici si strategii financiare. De obicei se lucreaza mult cu hirtii, desi cei care ocupa functii de conducere, pentru care sint necesare studiile de masterat, petrec o mare perioada de timp la Intruniri si negocieri. Activitatea difera In functie de domeniul de specializare.
Functiile financiare In toate organizatiile mari si mijlocii au, de regula, un numar mare de economisti ale caror sarcini si activitate sint definite In mod diferit. Acestia lucreaza ca directori In diferite departamente: contabilitate, cheltuieli de capital, stabilirea pretului, investitii, sau pot chiar fi Insarcinati cu functii financiare complete, sau pot fi angajati ca experti In diferite domenii - finantare, buget, negociere de hirtii de valoare etc. In sectorul bancar, economistii lucreaza In conducerea superioara din cadrul bancilor si In diverse alte functii, cum sint cele de director contabil, director de credit, schimburi comerciale externe, negocieri hirtii de valoare, dezvoltare produse si servicii bancare. Ei pot detine functii de analisti pentru piata financiara si de capital, sau pot fi experti In alte domenii de activitate. Economistii pot lucra si in sectorul administratiei de stat unde au obligatia de a elabora bugetul si de a superviza raportarile referitoare la performantele financiare din anumite sectoare sau institutii catre administratia de stat si a celor care primesc fonduri de la stat. De asemenea, probleme legate de colectarea impozitelor si de alte venituri la bugetul statului. Sint de obicei angajati ca functionari ai autoritatilor financiare, districtuale si municipale si ca specialisti si directori In cadrul ministerelor etc.
Celelalte optiuni pentru invatamintul universitar brailean le vom prezenta in numerele urmatoare ale ziarului nostru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro