Mergi la conţinutul principal

Oferta administraţiei Dragomir: Planuri arhitecturale gratuite pentru case

• Primăria Brăila pune “la bătaie”, în mod gratuit, trei planuri de arhitectură pentru cei interesaţi să îşi construiască o casă modernă în acest oraş • asta a anunţat, ieri, primarul Marian Dragomir, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, dar şi de arhitectul-şef al Municipiului, Corina Anghelescu • proiectele pot fi descărcate chiar de pe site-ul Primăriei • potrivit liderilor administraţiei brăilene, un astfel de serviciu ar putea costa între 2.000 şi 6.000 euro dacă s-ar apela la un proiectant • construcţia acestui tip de case a fost estimată la o valoare de minim 50.000 euro, fără teren

 

Propunere interesantă din partea Administraţiei Marian Dragomir pentru tineri, dar şi pentru toţi cei interesaţi să îşi construiască o casă modernă în Brăila. Este vorba despre punerea la dispoziţie, în mod gratuit, a trei planuri arhitecturale pentru case, în ideea de a sprijini construcţia de locuinţe după un model tipizat la nivelul oraşului. Primarul Marian Dragomir, candidat din partea PSD la aceeaşi funcţie, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, de asemenea opţiunea social-democraţilor pentru poziţia pe care o deţine în prezent, precum şi arhitectul-şef al Municipiului Brăila, Corina Anghelescu, au susţinut, ieri, o conferinţă de presă în foişorul din Grădina Mare, pentru a anunţa această nouă ofertă adresată brăilenilor interesaţi să îşi ridice o casă. Dragomir chiar a ţinut să precizeze că s-a gândit la acest aspect, în contextul în care tot mai mulţi dintre cetăţeni au probleme financiare din cauza pandemiei de coronavirus.

“Primăria Municipiului Brăila pune la dispoziţie tuturor brăilenilor, în mod gratuit, trei tipuri de modele de case. Astfel: casă parter, casă parter plus mansardă şi casă parter plus etaj. Proiectele pot fi descărcate în mod gratuit de pe site-ul Primăriei Municipiului Brăila. În partea stângă, la Meniul «Proiecte» - «Case Tip - Gratuit». Fiecare brăilean care descarcă aceste proiecte poate să le folosească aşa cum au fost gândite ele de Primăria Municipiului Brăila. Şi vreau să îi mulţumesc în mod special domnişoarei arhitect-şef, deoarece dânsa a conceput aceste proiecte. Dar pot fi şi adaptate în funcţie de dorinţele fiecărei persoane. Cel mai important lucru este că Primăria nu solicită niciun fel de drepturi de autor pentru aceste proiecte şi le pune în mod gratuit la dispoziţie. Repet, ele pot fi adaptate în funcţie de dorinţa beneficiarului sau de specificul fiecărui teren”, a declarat Dragomir.

Cele trei modele de casă, după cum a explicat arhitectul-şef, Corina Anghelescu, sunt următoarele: cu regim de înălţime parter, cu o suprafaţă construită de 100 mp, şi tot 100 mp suprafaţa desfăşurată construită; cu regim de înălţime parter şi mansardă, care au fost gândite să aibă o suprafaţă construită de 89 mp şi 185,5 mp suprafaţa desfăşurată construită; precum şi cu regim înălţime parter plus etaj, proiectată cu o suprafaţă construită de 96,5 mp, respectiv o suprafaţă desfăşurată construită de 185,5 mp. Anghelescu, care a proiectat cele trei tipuri de case, a explicat că la toate a încercat să ia în calcul folosirea materialelor ceva mai ieftine, să ţină cont de anumite criterii arhitecturale, astfel încât toate locuinţele să se încadreze într-un standard modern, să fie tipizate, dar şi uşor de construit. Arhitectul-şef a precizat că pentru toate aceste case s-au luat în calcul loturi de 300 mp, cu o deschidere de 12 m la stradă şi o lungime a terenului de 25 mp. De asemenea, fiecare casă a fost proiectată în ideea de a oferi intimitate. Acestea au condiţii moderne, dormitor matrimonial şi dormitoare pentru copii, living, bucătărie, băi, scară (unde este cazul), terase, grădină, dar au fost concepute şi pentru a se putea amenaja locuri de parcare în incintă.

“Dacă discutăm din punct de vedere financiar, domnişoara arhitect-şef a estimat că o astfel de construcţie ar ajunge la o valoare de 50.000 euro, fără teren. Dar în funcţie de finisajele pe care le doreşte fiecare beneficiar al casei sau constructor, suma poate creşte. Suma aceasta reprezintă o medie între cele trei tipuri de case. Deci, ca să fie cât mai clar, dacă cineva foloseşte tablă de un nivel superior, cu siguranţă preţul casei va creşte. Dacă cineva foloseşte termopane triplustrat cu tâmplărie din lemn, cu siguranţă avem alte costuri, faţă de cele cu tâmplărie din PVC. Totul depinde la un moment dat, în ceea ce priveşte preţurile, de dorinţa şi potenţa financiară a celui care construieşte”, a mai adăugat Dragomir.

Cât despre cât ar costa un astfel de proiect de arhitectură, liderii administraţiei locale au afirmat că suma poate diferi de la un proiectant la altul, însă au estimat că astfel de studii se situează undeva între: 2.000 - 7.000 euro.

Cât despre terenuri, unde tinerii interesaţi ar mai putea construi case în Municipiul Brăila, edilul-şef a explicat că nu au mai rămas foarte multe pentru a fi puse la dispoziţie în mod gratuit, în baza Legii 15/2003.

“Terenurile s-au pus de fiecare dată la dispoziţie, în funcţie de ordinea cererilor aprobate în Consiliul Local Municipal. Întotdeauna ordinea acestor cereri a fost aprobată în unanimitate, neexistând niciun fel de discuţii sau interpretări, ca urmare a faptului că acum şase sau şapte ani de zile s-a stabilit un punctaj care este respectat în integralitate. Din păcate, Primăria nu mai are foarte multe loturi de teren pentru Legea 15, deoarece, vă daţi seama, din 1990 şi ceva şi până în prezent, au fost acordate destul de multe. Cele pe care le vedeţi că se atribuie încă în CLM, sunt dintre cele care au fost preluate de la cei care nu au construit în termenul legal”, a conchis Dragomir.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro