Mergi la conţinutul principal

Ocupatiile vechi - pe cale de disparitie la Braila

Ocupatiile traditionale de pe urma carora se cistigau inainte multi bani sint pe cale de disparitie la nivel national. Tehnologizarea si informatizarea au adus cu ele diversificarea serviciilor pe piata muncii. Cu toate acestea, daca ne straduim, in Braila mai gasim meseriasii de altadata. Daca inainte atelierele pentru reparat incaltaminte erau aproape unele linga altele, azi numarul acestora s-a redus simtitor. Aceeasi situatie o intilnim si la capitolul sepci si palarii. In oras mai exista inca tocilarii, locuri unde se ascut cutite de masa sau de la masinile de tocat, foarfece din trusa de unghii, de la frizerie sau de la croitorie. Abia daca mai gasim persoane care sa repare sau sa mai incarce brichete. Aceasta in timp ce atelierele de remaiat sau de reparat umbrele au disparut. In ceea ce priveste sifonariile, multi braileni mai merg la aceste centre, diferenta de pret dintre apa minerala sau plata si cea imbuteliata "la teava" fiind destul de mare.

La tocilarie, oamenii vin de Pasti si de Craciun

Sute de braileni obisnuiau sa-si ascuta cutitele de masa la fostul Progresul. Familiile nu aveau nici o grija de sarbatori, atunci cind se taia porcul si aveau de pregatit o multime de preparate traditionale. Strabatind strazile Brailei, am reusit sa gasim si o tocilarie. "Inainte, cutitele erau ascutite cu o tocila, de aici si denumirea de tocilarie. Azi folosim polizorul. Eu am lucrat la societatea Progresul inainte. Erau multe persoane care isi ascuteau cutitele la serviciu. Nu prea stie lumea de tocilaria aceasta, dar pot spune ca e mai aglomerat de Paste si de Craciun", ne-a declarat David Mocanu, reprezentant al societatii Videl SRL. Pentru a face un tais "brici" pentru un cutit mic, el cere 7.000 de lei vechi, pentru un cutit mare 10.000 lei, iar pentru un cutit de la masina de tocat, 20.000 lei. Pentru ascutirea forfecutelor de unghii, pretul e de 10.000 lei. In privinta foarfecelor de croitorie, costul se ridica la 30.000 lei vechi, iar pentru cele de tuns, 25.000 lei.

5 000 de lei costa sa incarci o bricheta

O alta meserie pe cale de disparitie e aceea de reparator brichete. Brailenii care obisnuiau sa-si incarce brichetele inca o pot face pentru sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei vechi. "Fratele meu a practicat aceasta meserie timp de 15 ani. El a murit, iar eu fac acum ce facea el: incarc si repar brichete. Sint zile in care nu vine nimeni si zile in care vin zeci de oameni. Lume din toate cartierele vine la mine, si tineri si batrini. Inainte reparam si umbrele, dar nu mai renteaza. Am ramas numai cu brichetele" a spus Mircea Baciu, meserias in virsta de 51 de ani.

Cizmarii si palarierii inca o duc bine pe piata braileana

Numarul cizmariilor si al atelierelor de reparat incaltaminte a scazut mult in ultimii ani. Cei care au ramas pe piata nu se pling insa. "Pot sa spun ca oamenii vin la noi ca la doctor. Nu ma pling de clienti. Probabil ca in alte judete sint persoane care arunca banii in stinga si-n dreapta, isi iau o pereche de incaltaminte pe care o poarta o data si gata, dar la noi inca nu s-a ajuns la asa ceva. Cred ca si in amarita aceasta de tara se poate cistiga bine din servicii" a precizat cizmarul Nicolae Costea, reprezentant al societatii "Lux" SRL. El ne-a mai spus ca a incercat sa-i invete meserie pe alti 6 tineri, dar ca acestia nu au vrut sa imbratiseze aceasta indeletnicire si au plecat.
Palaria a fost si va fi un semn al elegantei. Zilnic observam pe strada doamne cu palarii. Stim cu totii ca pentru un asemenea accesoriu e nevoie si de o atitudine deosebita in timpul mersului. In ciuda faptului ca societatea ne cere din ce in ce mai mult tinuta "casual", palaria s-a impus de-a lungul timpului. Este un simbol al elegantei, dar si al feminitatii. Poate si al persoanelor mai scortoase, ar spune altii. Acesta este motivul pentru care nici palarierii nu se pling. "Unitatea merge foarte bine. Sint foarte multe solicitari. De obicei, daca primim o comanda pentru un palton ni se cere sa confectionam si o palarie sau o bereta. Sint multumita atunci cind clientii pleaca incintati", ne-a declarat Geta Matei, gestionar in cadrul Societatii Comerciale si Mestesugaresti Prod Com "Viitorul", care a precizat ca lucreaza in domeniu de 33 de ani.
Pentru barbati, sapca ruseasca era foarte cautata odata. Si acum mai vin persoane interesate sa-si comande acest model.

Sifonul n-a facut inca "fis"

Odata cu diversificarea ofertei de bauturi racoritoare, piata a fost invadata de sucuri cu diferite arome. Pe de alta parte, multe familii consuma zilnic apa minerala sau apa plata. Discutind cu reprezentantii sifonariilor, am aflat ca multi braileni inca prefera apa imbuteliata "la teava". Apa gazoasa obtinuta prin saturarea cu bioxid de carbon, sub presiune, a apei potabile, este mult mai ieftina. Cu numai 4.000 de lei vechi, un consumator poate cumpara o sticla de 2 litri de sifon. "Vin clienti de toate virstele, de la copii pina la virstnici. O apa minerala costa si 20.000 lei, iar un sifon de 2 litri numai 4.000 lei", ne-a declarat Zaharia Sava, gestionar al societatii Virami COM SRL.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro