Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Obligate sa contracareze restrictiile la creditare impuse de BNR, Bancile au marit perioada de rambursare a creditelor

Dupa ce Banca Nationala a declarat razboi deschis creditelor de consum in valuta, bancile comerciale au majorat perioada de rambursare a creditelor, precum si valoarea acestora, in unele cazuri ajungind chiar sa se dubleze. Asta inseamna credite mult mai scumpe, indiferent de moneda in care ne vom imprumuta.
Prin majorarea perioadei maxime de creditare, la care se adauga si dobinzi mai mari pentru imprumuturile in valuta, romanii vor plati mai mult la banci. De altfel, asta este si ideea Bancii Centrale, care s-a gindit ca imprumuturile sint mult prea accesibile pentru romanul de rind, iar o scumpire a acestora ar mai taia din apetitul romanilor de a se tot imprumuta. Punctul ochit de BNR a fost creditul in valuta, dar punctul lovit a fost creditul in general. Si asta pentru ca imprumuturile in valuta se scumpesc, iar cele in lei ramin tot atit de scumpe cum au fost si pina acum, motiv pentru care romanii se vor imprumuta tot in valuta.
Pentru a nu ramine fara clienti, bancile comerciale au ajustat perioadele maxime de creditare cu 5-10 ani. De pilda, un credit imobiliar de la HVB, care putea fi acordat pe o perioada de 20 de ani, acum s-a extins la 25 de ani. Un alt exemplu este creditul auto, care s-a extins cu un an, de la 5 la 6 ani.
De saptamina trecuta, si Banca Tiriac a extins perioada maxima de creditare. Pentru unele produse, banca a ales o perioada cu 5 ani mai mult, iar pentru altele, cum ar fi creditul Acasa, rambursarea banilor se poate face in 25 de ani, fata de 15, cit a fost pina acum.
Reamintim ca, incepind de lunea trecuta, BNR a impus bancilor comerciale noi conditii de acordare a creditelor atit pentru bunuri de consum, cit si pentru cele imobiliare. De pilda, valoarea ratei lunare a creditului poate fi de maximum 30% din salariu, fata de 50%, cit era pina acum. In plus, este nevoie de garantii care sa acopere valoarea creditului ori de un avans de minimum 25%.
Pentru a aplica aceste reguli, solicitantii de credite trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere privind valoarea totala a angajamentelor de plata. Pentru un credit de nevoi personale, solicitantul trebuie sa dispuna de garantii care sa acopere valoarea creditului. Pina acum, bancile acordau credite pentru nevoi personale de valori mici, in jur de 1.000 de euro, fara a cere nici o garantie.
Mai mult, in unele cazuri nu erau necesare nici macar dovezi privind obtinerea de venituri (copii dupa cartea de munca). Noile norme prevad ca solicitantul unui credit sa prezinte "documente care atesta capacitatea solicitantului de a dispune de venituri certe cu caracter de permanenta, considerate eligibile potrivit reglementarilor interne ale imprumutatorului".
In cazul unui credit pentru achizitionarea de bunuri, garantia poate fi inlocuita cu un avans de cel putin 25% din valoarea acestora. Pina acum, astfel de credite se acordau fara un avans minim obligatoriu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii