Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Obligarea angajaților să se vaccineze este o măsură abuzivă din partea angajatorului"

* după ce au avertizat în legătură cu legalitatea măsurilor luate la întoarcerea la muncă a lucrătorilor infectați cu SARS CoV-2, reprezentanții ITM iau atitudine și în legătură cu subiectul vaccinării * legal, angajatul nu poate fi obligat să se vaccineze * "Vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu, iar statul vrea să convingă populația să se vaccineze, printr-o informare corectă și transparentă", precizează inspectorul șef al ITM Brăila, citându-l pe dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU)

 

În contextul actual, o parte dintre angajatori ar putea adopta vaccinarea obligatorie a angajaților, însă măsura este catalogată drept abuzivă de către reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM).

"Una din întrebările care apar tot mai frecvent în contextul în care România este afectată de pandemia de coronavirus este aceea potrivit căreia angajatorul ar putea obliga salariatul să se imunizeze împotriva virusului. Într-un comunicat anterior, am atras atenția angajatorilor asupra legalității măsurilor care pot fi luate la întoarcerea lucrătorilor la locul de muncă, în urma infectării cu SARS-Cov2. Prin urmare, vă informăm că nu există cadru legal cu privire la faptul ca angajatul să fie condiționat de către angajator să se vaccineze anti-COVID pentru a-și desfășura activitatea la locul de muncă", precizează inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire.

În opinia inspectorului șef ITM, obligarea angajaților să se vaccineze este o măsură abuzivă din partea angajatorului.

"Așa după cum a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, «vaccinul anti-COVID nu va fi obligatoriu, iar statul vrea să convingă populația să se vaccineze, printr-o informare corectă și transparentă. Nu se va merge pe vaccinarea obligatorie, se merge pe vaccinarea voluntară și pe convingere»", a spus Liviu Arhire. De asemenea, nici Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu este de acord cu obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19, fiind de părere că este necesară, mai degrabă, o informare corectă despre vaccinurile anti-COVID. "Ne folosește mai mult să le prezentăm oamenilor datele și beneficiile și să-i lăsăm pe ei să decidă", a precizat Mike Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru urgențe sanitare, în cadrul unei conferințe de presă ținute la Geneva.

În altă ordine de idei, reamintim că, într-un comunicat remis presei, inspectorul șef al ITM Brăila preciza: "Atragem atenția angajatorilor: condiționarea salariatului, la momentul întoarcerii la locul de muncă, de efectuarea și prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2 este o măsură excesivă, impusă în afara cadrului legal. Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1513/2020, Anexa nr. 3, nu este necesară solicitarea, de către angajator, a unui astfel de test la întoarcerea angajaților vindecați în câmpul muncii".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii