Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Obiectivele diplomaţiei Guvernului Ponta: nimic concret despre Schengen

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a prezentat obiectivele diplomaţiei: întărirea cooperării cu partenerii strategici, în special cu SUA, statutul special al relaţiilor cu R. Moldova, aderarea la Schengen - fără niciun termen clar, o menţionare timidă a Rusiei, precum şi consolidarea relaţiei cu China, potrivit mediafax.ro.
Venit direct de la Chişinău, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, le-a vorbit, miercuri seară, timp de aproape o oră, diplomaţilor care reprezintă România pe întreg globul despre obiectivele diplomaţiei de la Bucureşti în actualul context de securitate regional şi internaţional "mult diferit faţă de cel din 2013, din păcate în sens negativ".
Potrivit şefului diplomaţiei, ca în fiecare an, Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte promovarea unor acţiuni care "să consolideze profilul României în familia europeană şi în cea euro-atlantică", să întărească parteneriatele strategice, în primul rând cel cu SUA sau cele speciale, de cooperare cu diferite state, unde un loc aparte îl ocupă cel cu Republica Moldova. În acelaşi timp, ministrul vrea ca diplomaţia să scoată în evidenţă "poziţia strategică a României".
La nivel regional, obiectivul urmărit de România este asigurarea stabilităţii şi securităţii regiunii, precum şi apărarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii statelor din proximitatea estică. În acest context, R. Moldova rămâne o prioritate majoră pe agendă.

Discurs adormitor

Corlăţean a reamintit de interesul României de a fi primită în programul Visa Waiver, susţinând că actualul context este "din ce în ce mai favorabil" îndeplinirii acestui demers. Un obiectiv similar, de ridicare a obligativităţii vizelor, îl avem şi în relaţia cu Canada, a mai spus ministrul, fără a oferi însă detalii sau elemente de noutate.
Afacerile europene au ocupat un loc important în discursul ministrului, care pe unii diplomaţi i-a făcut să mai moţăie din când în când, în timp ce alţii nu au mai avut răbdare până la final.
Corlăţean a amintit şi de Schengen, precizând că aderarea la acest spaţiu "continuă să rămână în centrul preocupărilor noastre". Chiar dacă subiectul Schengen a cam lipsit anul acesta din discursul decidenţilor de la Bucureşti, şeful diplomaţiei a susţinut că obiectivul a mobilizat "eforturi diplomatice consistente" şi şi-a exprimat convingerea că "dialogul deschis cu partenerii europeni va duce la adoptarea unei decizii pozitive, conform soluţiei dublu etapizate". Nimic nou, nicio referire la un termen de aderare.

Relaţia cu Rusia, expediată rapid

Relaţia cu Rusia a fost expediată în câteva fraze, în contextul crizei ucrainene. Ministrul a spus că România doreşte o cooperare "în beneficiul ambelor părţi", dar fără a face rabat de la regulile şi obligaţiile internaţionale asumate sau de la valorile împărtăşite în interiorul comunităţii euro-atlantice. "Ne dorim o cooperare în beneficiul ambelor părţi, dar ţinem seama de faptul că viitorul acestei relaţii este direct legat de modul în care va fi rezolvată criza din Ucraina. Numai astfel vom putea miza pe o interacţiune şi cooperare oneste, avantajoase pentru toate naţiunile, într-un spaţiu de reguli demn de Europa", a punctat Corlăţean.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii