Mergi la conţinutul principal

"Obiectiv Brăila" - un road movie din Asturias până în Brăila


Amiciţia cu un taximetrist spaniol în căutarea fostei iubite, o româncă din Brăila, dorinţa de a reda căutarea obsesivă a fericirii, eroismul posibilului personaj real şi neprevăzutul celor ce se puteau petrece l-au făcut pe regizorul asturian Jose Antonio Quiros să simtă povestea: "Obiectiv Brăila", un documentar care redă călătoria în maşină din Asturias (nordul Spaniei) până în România, la Brăila, filmat în cel mai pur stil "road movie" al Americii profunde, a titrat, ieri, cotidianul "La Nueva Espana", citat de Agerpres.

Regizorul asturian se consideră mândru de documentarul realizat, pentru că a fost o provocare şi o aventură unică: o călătorie cu maşina din Asturias până în Brăila. "L-am cunoscut pe Manuel Gonzalez, un taximetrist asturian de 55 de ani când m-a dus odată cu taxiul, şi am devenit prieteni", spune Quiros. Aşa a ajuns el să afle că spaniolul avea de gând să plece la Brăila, în căutarea unei femei cu care trăise în Oviedo vreme de trei luni, după care ea plecase înapoi în România, de unde nu mai revenise.

"Voia să parcurgă 8.500 de kilometri, iar singura informaţie pe care o avea, legat de domiciliul ei, era o stradă din Brăila. Mi s-a părut o poveste foarte interesantă, mi-au atras atenţia mai multe lucruri: eroismul personajului, neprevăzutul situaţiei şi cum se putea transmite fericire prin intermediul unei obsesii", povesteşte regizorul spaniol. Şi aşa a ajuns să filmeze numai din maşină, în încercarea de a scoate tot ce se putea dintr-un mediu atât de redus, într-un pur stil "road movie", la care au participat un asistent de cameraman, protagononistul, un amic de-al acestuia, şi regizorul spaniol.

100 de kilometri în patru ore şi jumătate

Plecat din Spania la 26 iulie, protagonistul voia să renunţe la tot după patru zile, iar regizorul Quiros s-a îndoit deseori că va mai ajunge la destinaţie. În Italia li s-a terminat bateria de la BMW-ul clasic în care se deplasau, i-au pişcat ţânţarii şi au fost prinşi de o furtună - o adevărată comedie italiană, spune regizorul spaniol. Ajunşi în Austria, taximetristul vrea din nou să renunţe: îl sună clienţii din Asturias care îi cer serviciile şi îl obligă să le asculte criticile legate de nebunia pe care a întreprins-o. Vrea să se întoarcă, însă primeşte telefonul unei femei care îl asigură că "în Spania, multe femei şi-ar fi dorit ca un bărbat să facă aşa ceva pentru ele".

"Şoselele din România sunt o nebunie, practic toate locale şi în construcţie - am făcut 100 de kilometri în patru ore şi jumătate", povesteşte regizorul despre sosirea în România. Odată ajunşi în Brăila, observă că în oraşul cu 150.000 de locuitori încă se mai văd influenţele staliniste din perioada lui Ceauşescu. "Erau multe mafii, iar noi aveam să ajungem pe strada cea mai periculoasă", îşi aminteşte Quiros. Cei doi au întrebat de românca pe care o căutau şi au aflat că lucra într-un centru comercial. Când s-au revăzut, spaniolul şi românca au vorbit multă vreme, timp în care regizorul asturian povesteşte că s-a retras şi a filmat de departe, încercând să prindă privirile şi vocile de fond - şi gândindu-se cum un occidental încearcă "să importe fericirea unei situaţii atât de complicate".

"De ce căutăm mereu să fugim de singurătate? De ce căutăm mereu companie?" se întreabă regizorul spaniol, în încercarea de a găsi o explicaţie pentru modul în care situaţia socio-economică a unei ţări influenţează atitudinea umană. Cu toate acestea, temele sociale sunt numitorul comun al filmelor lui Jose Antonio Quiros, precizează sursa citată. "Sunt obsedat de veracitatea poveştilor, sunt tot mai mulţi regizori care caută un mediu redus pentru a povesti ceva universal", explică el, precizând că, odată cu "Obiectiv Brăila", el însuşi a plecat din Asturias spre alte lumi ca să vadă cum acţionează oamenii în afara mediului lor obişnuit. Cheia acestui documentar de modă veche este explorarea omenescului, a reacţiilor persoanelor în diferite situaţii - regizorul se consideră un observator, nu un manipulator.

Regizorul spaniol speră să termine montajul documentarului până în decembrie, anunţând că va exista şi o versiune pentru micile ecrane, în afara celei care va fi prezentă la festivalurile internaţionale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro