Mergi la conţinutul principal
RASPUNDE PENTRU BRAILENI

Obiectiv întreabă, candidaţii răspund!. Astăzi, Vasile Varga

• care-i politica PNL cu privire la sprijinirea familiilor tinere active economic • cum promit liberalii să crească alocaţiile copiilor la 200 lei • care-i strategia pentru stoparea vânzării pământului românesc către străini • răspunde Vasile Varga, numărul 2 pe lista PNL Brăila pentru Camera Deputaţilor

 

- În programul celor 100 de măsuri pentru reclădirea României, la punctul 15, PNL propune măsuri pentru reducerea declinului demografic şi sprijinirea familiilor tinere active economic. Care-ar fi acele măsuri concrete, pe care PNL nu le aminteşte în program?

-Grija firească pe care orice părinte o are pentru un copil, s-a transformat în România, în îngrijorarea de a creşte un copil. Tinerii nu au siguranţa nici a câştigurilor, nici a locului de muncă, nici a posibilităţii de a-şi procura o locuinţă. Acestea sunt motivele pentru care natalitatea a scăzut îngrijorător, iar noi trebuie să le redăm tinerilor şi încrederea în viitorul lor, şi speranţa că îşi pot întemeia o familie şi au cu ce creşte unul sau mai mulţi copii. PNL a gândit un set de măsuri corelate între ele, care se adresează tuturor categoriilor sociale. Este nevoie de măsuri cu impact direct asupra familiei, iar prima dintre acestea este creşterea alocaţiei pentru copii la 200 de lei şi schimbarea modului de acordare a acesteia. O parte va fi sub formă de bani şi o parte, sub formă de  tichete sociale, destinate achiziţionării de rechizite, haine şi alimente. Astfel, banii din alocaţie vor avea destinaţia care trebuie. În paralel, avem în vedere acordarea de facilităţi fiscale pentru angajatorii cu mai mult de 100 de salariaţi şi investesc în creşe, grădiniţe şi centre de “tip şcoala după şcoală” pentru copiii angajţilor. Sunt necesare şi măsuri pentru stimularea angajării tinerilor, sub formă de facilităţi fiscale pentru companiile care încadrează tineri sub 25 de ani. Toate acestea trebuie corelate cu creşterea salariilor în sistemul bugetar, dar şi pentru cei care lucrează în mediul privat.

 

-Într-adevăr, la punctul 18, PNL promite creşterea alocaţiilor la 200 de lei, sub forma unor tichete sociale destinate achiziţionării de rechizite, alimente, îmbrăcăminte. Foarte corectă această abordare, având în vedere destinaţia reală a acestor bani în familiile în care se bea şi se fumează din alocaţiile copiilor. Când s-ar putea implementa această creştere având în vedere că, practic, este nevoie de nişte reglementări cu privire la realizarea concretă a acelor tichete sociale, cu privire la reţeaua de magazine care vor accepta această modalitate de plată, cu privire la modul de decontare al acestora etc.

-Toate acestea se pot implementa căt de repede, dacă va exista cu adevărat voinţă din partea forţelor politice care vor deţine majoritatea în Parlament şi care vor forma Guvernul. Dacă PNL şi premierul Cioloş vor ajunge la guvernare şi vor reuşi să construiască o majoritate parlamentară solidă, această măsură se va afla pe lista de priorităţi a liberalilor şi va fi prinsă în primul buget pe care PNL îl va construi. Intenţia noastră fermă este de a aplica această măsură încă din primul an de guvernare.

 

 -La punctul 29 din programul PNL se vorbeşte despre întabularea şi comasarea terenurilor agricole în condiţiile în care încasarea subvenţiilor din fonduri europene este condiţionată de finalizarea cadastrului. Mai concret, cum intenţionează viitoarea guvernare PNL să rezolve aceste probleme?

-Sunt unul dintre cei care au lucrat la acestă iniţiativă legislativă privind cadastrul gratuit şi întabularea pentru toţi proprietarii de terenuri. Legea a început să fie efectiv aplicată, printr-un proiect pilot, finanţat cu bani de la Banca Mondială. Există mai multe localităţi din ţară, care au intrat în acest program, unde a fost efectiv demarată activitatea de cadastrare, de care vor beneficia, gratuit, toţi locuitorii comunelor sau oraşelor respective. Nu ştiu dacă se ştie, dar două comune sunt din judeţul Brăila, este vorba despre Movila Miresii şi Tudor Vladimirescu. Aici s-a început cadastrul sistematic, care se face, repet, gratuit, pentru toată comuna. După ce se va încheia această fază de proiect pilot, vor putea accesa toate unităţile administrativ-teritoriale, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Cadastru. Banii vor fi alocaţi prin intermediul ministerului Dezvoltării şi al Oficiului Naţional de Cadastru şi proprietarii nu vor plăti nimic.

 

-Când se va finaliza acest proces?

-Nu vreau, însă, să mă hazardez, să spun când se va finaliza acest proces extrem de complex. Ştiu sigur că, în urma aplicării acestei legi, se va face ordine în tot ceea ce înseamnă terenuri în România, pentru că, la acest moment, continuă să fie un haos, încă sunt multe procese pe rol, încă sunt oameni care nu au intrat în posesia titlurilor de proprietate. Sunt optimist, însă, că se va lucra într-un ritm suficient de alert, toată lumea are interes să se termine cu incertitudinile.

 

- La punctul 33 se afirmă: „Revizuirea legislaţiei privind vânzarea terenurilor agricole având în vedere faptul că 30% din terenul agricol a fost vândut către străini. Principalele modificări ar viza limitarea numărului de hectare pe care o persoană fizică sau juridică le poate achiziţiona în România, în acest sens avizarea acestor tranzacţii trebuie realizată de Camerele Agricole, care trebuie să fie funcţionale”. Acest punct din programul PNL este foarte important pentru România, dar am vrea să aflăm CÂND va fi pusă în aplicare legislaţia modificată şi măcar o modificare concretă pe care PNL o are în vedere pentru a stăvili vânzarea terenurilor către străini.

- PSD s-a aflat la putere în această perioadă în care pământul a fost cumpărat masiv şi nimeni de la acest partid nu şi-a pus problema cine cumpără pământul agricol al ţării. Singurul lor interes a fost să participe la afaceri de milioane de euro făcute în acest domeniu. Înainte să ne înstrăinăm cea mai importantă sursă de hrană şi de venit, trebuie să vedem mai întâi dacă cineva din comunitate are interes să cumpere. Singurul care a fost interesat de această mare problemă, singurul dintre toţi preşedinţii României este preşedintele Klaus Iohannis, care s-a arătat îngrijorat că 30% din pămănt a fost văndut. Parlamentarii PNL au depus un proiect de lege care apără pământul şi acesta este unul dintre primele proiecte de lege pe care noi le vom susţine. (A consemnat Monica PARASCHIV)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro