Mergi la conţinutul principal

Obiecte lăsate de astronauţi pe Lună

Fie că e vorba de un banal picnic la iarbă verde sau de explorarea spaţiului cosmic, comportamentul uman nu suferă schimbări semnificative. Astfel, de-a lungul timpului, pe orbită s-a strâns o cantitate uriaşă de deşeuri provenite de la diferitele misiuni de construcţie a Staţiei Spaţiale Orbitale sau de transport al unor sateliţi. Luna nu face nici ea excepţie. Astronauţii care au pus piciorul pe solul satelitului natural al Terrei nu au lăsat doar amprenta bocancilor. Conform specialiştilor, pe Lună au rămas peste 180.000 de kilograme de echipamente provenite de la misiunile Apollo dar şi de la alte misiuni fără echipaj uman, scrie agerpres.ro.
Iată o listă cu cele mai bizare, ciudate şi neaşteptate lucruri rămase pe Lună.

1. 12 perechi de bocanci de astronaut

La încheierea misiunii Apollo 11, Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au abandonat pe Lună aproximativ 100 de obiecte pentru a uşura încărcătura modulului de aselenizare. Printre altele, ei au lăsat camere de filmare, unelte, role de film şi bocancii lui Buz Aldrin. Celebrul steag al SUA plantat pe Lună a fost şi el lăsat în urmă însă a fost distrus de motoarele modulului selenar la lansare. De asemenea, în urma acestei misiuni au mai rămas la suprafaţa Selenei şi un pandantiv din aur în forma unei crenguţe de măslin, simbol al păcii, precum şi un mic disc din silicon pe care au fost gravate aproximativ 100 de mesaje provenite de la politicieni americani, câţiva şefi de stat şi responsabili ai NASA.

2. O placă semnată de preşedintele SUA Richard Nixon

Richard Nixon a fost preşedintele SUA în perioada tuturor celor 6 misiuni cu echipaj uman pe Lună. După prima, astronauţii au lăsat pe Lună o mică placă semnată de preşedinte. Administraţia Nixon a moştenit programul Apollo cu doar câteva luni înainte ca Neil Armstrong să pună piciorul pe suprafaţa selenară.

3. Schiţe semnate de Andy Warhol, Robert Rauschenberg şi Claes Oldenburg

De această dată este vorba despre un zvon încă neconfirmat, dar există argumente serioase care indică faptul că ar putea fi adevărat. În anii 60, sculptorului Forrest Myers a reuşit să convingă mai multe personalităţi din lumea artistică din acea perioadă, care au făcut câteva schiţe în cadrul proiectului pe care Myers l-a numit "Moon Museum". Lucrările, inclusiv un desen de Claes Oldenburg şi iniţialele stilizate ale lui AndyWarhol, au fost micşorate şi imprimate pe o suprafaţă ceramică de cercetătorii de la Bell Labs. La încheierea misiunii Apollo 12, modulul de aselenizare a fost lăsat să cadă pe Lună cu tot cu plăcuţa cu desenele artiştilor plastici. NASA însă nu a confirmat niciodată acest lucru.

4. Două mingii de golf

Astronautul Alan Shepard este celebru şi pentru că a luat cu el pe Lună câteva capete de crose de golf, le-a ataşat pe braţul unui instrument menit pentru săparea în solul lunar şi a executat câteva lovituri de golf. Mingiile lansate de Shepard au fost trimise la distanţe destul de mari în mediul cu microgravitaţie de pe Lună, iar astronautul nu s-a preocupat să le mai caute pe toate, aşa că în prezent pe Selena se află două mingii de golf din anii 70.

5. Încă o realizare artistică însoţită de controverse

"Astronautul căzut" este o statuetă abstractă, din aluminiu, cu lungimea de 9 centimetri, creată de artistul plastic belgian Paul Van Hoeydonck. Ea a fost lăsată pe Lună de astronautul David Scott în cadrul misiunii Apollo 15.

6. O pană de şoim

Aproape de finalul misiunii Apollo 15, astronautul David Scott a repetat experimentul clasic privind căderea simultană a unui obiect greu (el a folosit un ciocan) şi a unuia uşor (o pană de şoim) pentru a demonstra că, în condiţiile vidului din spaţiu (Luna nu are atmosferă), orice două obiecte ce sunt lăsate să cadă în acelaşi timp vor ajunge la sol simultan. După terminarea experimentului, Scott a lăsat pana, provenită de la Baggin, mascota Academiei Forţelor Aeriene americane, acolo unde a căzut.

7. O fotografie cu familia unui astronaut

În timpul misiunii Apollo 16, în timp ce folosea roverul selenar pentru a explora Platoul Descartes, Charles Duke a lăsat în urmă o fotografie de-a sa alături de soţia, Dorothy, şi de fiii lor, Charles şi Thomas.

8. 96 de săculeţi pentru toaletă

În cursul misiunilor Apollo astronauţii care au coborât pe Lună şi-au făcut nevoile fiziologice în nişte săculeţi speciali. Nu mai puţin de 96 dintr ei se află încă la suprafaţa Selenei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro