Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Obama va garanta Israelului ca un atac iranian asupra sa va antrena riposta nucleara a SUA

Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, va oferi Israelului o "umbrela nucleara" impotriva amenintarii nucleare iraniene, potrivit unei surse din cadrul noii administratii americane, relateaza cotidianul Haaretz in editia electronica.
Potrivit sursei citate, Statele Unite vor anunta ca un atac nuclear impotriva Israelului din partea Iranului va avea ca rezultat o replica nucleara devastatoare asupra teritoriului acestei tari din partea Washingtonului. Angajamentul poate fi interpretat si ca o dovada a convingerii americane ca Iranul va dispune la un moment dat de arma nucleara, comenteaza cotidianul israelian.
Ideea apartine secretarului de Stat desemnat, Hillary Clinton, care a declarat intr-o dezbatere din aprilie, in cadrul campaniei pentru obtinerea investiturii democrate in cursa pentru Casa Alba, ca Israelului si tarilor arabe trebuie sa li se ofere un "sprijin disuasiv". "Iranul trebuie sa stie ca un atac asupra Israelului va determina o riposta de proportii", a declarat atunci Clinton.
Potrivit aceleiasi surse, garantia nucleara va fi sustinuta de noul sistem antiracheta israelian, imbunatatit. Administratia Bush a facut primul pas in acest sens prin desfasurarea unui sistem radar in Negev, care poate detecta rachetele balistice iraniene.
Obama a declarat in aceasta saptamina ca va negocia cu Iranul si ii va oferi acestuia stimulente economice pentru a renunta la programul sau nuclear. El a avertizat ca daca Teheranul refuza intelegerea, va actiona in vederea intensificarii sanctiunilor impotriva Republicii Islamice.
Acordindu-i Israelului o garantie nucleara esentiala, Statele Unite intentioneaza sa puna capat progranului nuclear iranian. Israelul insa se opune unui asemenea demers, la fel ca si oficialii din administratia Bush. "Care este semnificatia unei asemenea garantii venite din partea celor care au ezitat sa trateze cu un Iran nenuclearizat? Ce credibilitate ar avea (aceasta garantie) dupa ce Iranul va dispune de arme nucleare?", se intreaba un oficial israelian.
Dezbaterea actuala are loc in baza noilor informatii de care dispun serviciile de informatii militare, conform carora Iranul ar fi progresat in imbogatirea uraniului, decizia de a crea sau nu arme nucleare apartinind exclusiv liderilor iranieni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii