Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oameni si ciini

Daca m-ar fi intrebat cineva, duminica seara, atunci cind am auzit ca un om a fost ucis de un ciine vagabond, as fi raspuns clar: "Sa fie omoriti toti ciinii vagabonzi, ca sa scapam odata de ei!". Daca m-ar fi intrebat cineva atunci cind, pe strada, as fi incoltit de o haita, as fi spus la fel de raspicat: "De ce nu sint omorite toate javrele astea?".
De doua zile, problema ciinilor vagabonzi a ajuns un subiect national, daca nu chiar international. A trebuit sa moara un om, pentru ca toata lumea sa-si puna acum problema acestor ciini. Ba mai mult, a trebuit sa moara un cetatean japonez, presedinte al Asociatiei de infratire romano-nipone si reprezentant al unei mari firme japoneze, pentru ca autoritatile sa ia in serios problema ciinilor asa-zisi comunitari. Acum, toata lumea vorbeste despre ciinii vagabonzi si toata lumea vine cu fel de fel de solutii, in general extreme, de genul celor care ne vin tuturor in minte atunci cind sintem pusi intr-o situatie extrema. Este eutanasierea imediata a tuturor ciinilor vagabonzi o solutie? Cei mai multi vor spune "da!", dar vor fi si destui care sa se opuna acestei idei. Ba chiar ar putea avea si un argument solid, cum e acela ca, de exemplu, daca un om e criminal, nu toata familia lui trebuie condamnata pentru asta!
De cealalta parte, insa, argumentele sustinatorilor ideii exterminarii in masa a ciinilor vagabonzi sint mai multe: acesti ciini sint purtatori a o gramada de boli, deranjeaza foarte mult si, iata, pot ucide oameni nevinovati pe strada. Ce nenorocire ar trebui oare sa se mai intimple pentru a se rezolva odata pentru totdeauna chestiunea asta?
Dar, de fapt, nu asa trebuie pusa problema; nu daca ar trebui sau nu ucisi ciinii trebuie sa preocupe acum societatea si autoritatile. De fapt, ce deranjeaza si ce este anormal in toata treaba asta? Exact faptul ca milioane de ciini sint liberi pe strazi, in toata tara. Iar disparitia lor din peisaj ar fi doar ceva firesc si civilizat, o actiune care nu ar necesita neaparat exterminarea lor in masa. Pur si simplu, trebuie sa se aplice legea! Pentru ca in situatia asta s-a ajuns din simplul fapt ca tocmai legea nu se aplica. E simplu: ciinii trebuie strinsi cu totii de pe strazi, din parcari, din blocuri. Pentru cine se opune violent - si sint o gramada de indivizi batuti in cap care o fac - exista amenzi, care doar trebuie aplicate. Ciinii strinsi trebuie tinuti in locurile special amenajate de autoritatile locale, unde trebuie deparazitati si sterilizati. Cine vrea sa adopte un ciine, trebuie sa plateasca. Iar cine il lasa din nou pe strada, doar pentru a-l tine in parcare pentru a-i pazi lui masina de neam prost, trebuie amendat. Pentru a se rezolva problema asta, Primariile trebuie sa aloce fonduri, iar angajatii acestora doar sa-si faca treaba bine. Daca s-ar fi aplicat legea, ciinii vagabonzi n-ar mai fi existat de mult pe strazi. Pentru ca, in definitiv, asta e singura noastra dorinta, a cetatenilor care ne-am saturat de atitea javre pe metru patrat, de atitea justificari din partea autoritatilor, care de fapt isi acopera incompetenta, si de imaginea de lumea a treia a unei tari care se vrea in Europa, dar in care oameni nevinovati mor ucisi pe strada, muscati de ciini vagabonzi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii