Mergi la conţinutul principal

O soluţie, d-na doctor, se poate?

În ultimii 3 ani, 56 de medici au părăsit spitalele brăilene, majoritatea luând calea Occidentului, dar unii au plecat şi spre alte unităţi spitaliceşti din ţară, de regulă clinici universitare. Cifra mi se pare enormă având în vedere că penuria de specialişti în sănătate, mai ales în sectoare extrem de importante când vine vorba despre viaţă şi moarte, datează de mulţi ani. Unitatea de Primiri Urgenţe, Salvarea, Terapia Intensivă, Oncologia, Cardiologia sunt doar câteva exemple de sectoare din Brăila unde diferenţa dintre viaţă şi moarte este la ordinea zilei. Motive au fost multe de-a lungul anilor. Mai întâi au fost banii, apoi dotările, respectul, lipsa perspectivei de promovare din vina unor medici mai în vârstă dar bine “înfiletaţi” pe posturi etc etc. Cert este că încetul cu încetul în Brăila lucrurile au început să se aşeze spre bine, cel puţin teoretic, având în vedere investiţiile uriaşe din sănătate. Sigur, sunt discutabile în continuare anumite amenajări făcute fără cap şi fără coadă, dar cel puţin din afară pare că în spitalele brăilene s-au făcut investiţii. Mai mult decât atât, Consiliul Judeţean a investit şi în locuinţe pentru medici. Niciun rezultat! Specialiştii nu sunt atraşi de Brăila şi pace. Acum să nu credeţi că prin alte părţi se înghesuie medicii! Sunt destule oraşe mai ales în estul ţării unde situaţia unităţilor spitaliceşti este jalnică din punctul de vedere al personalului. Pe de altă parte, recent am văzut un reportaj despre o comunitate mică din zona Moldovei dar cu un primar destoinic care datorită dotărilor şi avantajelor oferite reuşise să atragă medici tineri în spitalul orăşelului.

Aşadar, dacă se doreşte cu adevărat, situaţia este rezolvabilă mai ales că acum discutăm de un alt nivel de salarizare. Ce vreau să subliniez este că BRĂILA la fel ca multe alte oraşe din ţară are nevoie de medici. În acest context, cu ce propunere vine d-na doctor deputat PNL Antoneta Ioniţă, fostă şefă la UPU Brăila? “În România, gărzile medicilor nu sunt considerate vechime în muncă, aşa că am iniţiat încă de anul trecut modificarea Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, astfel ca gărzile medicilor să fie luate în calculul pensiei. Potrivit calculelor realizate de asociaţii profesionale, un medic efectuează patru gărzi pe lună şi acumulează peste 2.000 de gărzi în decursul activităţii. Aceasta echivalează cu aproximativ 15 ani de muncă pe care autorităţile refuză să le ia în considerare. Modificarea legislativă ar permite ca medicii care au efectuat gărzi să beneficieze, la cerere, de pensionare anticipată, în cuantum direct proporţional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, femeile, şi de 60 de ani, bărbaţii”. N-ajunge că s-au pensionat la foc automat din Poliţie, din Armată! N-ajunge că puţin a lipsit să se dea drumul la pensionarea după doar 25 de ani de muncă şi în magistratură, deşi este o lipsă acută de procurori şi judecători. N-ajunge că în ultimii 30 de ani – mulţumim din inimă regimului Iliescu - s-a dat drumul la pensionarea anticipată în toate sectoarele de nu mai are cine munci în ţara asta. Acum să se pensioneze anticipat şi medicii deşi n-avem specialişti, deşi un doctor bun face treabă grozavă şi după 70 de ani. Cu asta se bate-n piept doamna Ioniţă, iar madam Dancilă pare interesată de această iniţiativă a liberalilor!

Stimată doamnă doctor Antoneta Ioniţă, eu tremur la gândul că medicul meu de familie se va pensiona! Şi ca mine, sunt convinsă, sunt mulţi cetăţeni! Nu vreţi dumnea'stră, că tot aţi fost şefă, să veniţi cu nişte propuneri concrete pentru UPU Brăila astfel încât nici pacienţii să nu mai aştepte cu orele şi nici medicii să nu se mai epuizeze? Eu m-am săturat să vă citesc acele comunicate de presă care “comunică” nişte situaţii arhicunoscute de tot poporul. O soluţie, d-na doctor, cât de mică pentru Brăila, asta aş vrea să aflu măcar până vi se termină mandatul de deputat PNL. Ca să ştim şi noi de ce o să beneficiaţi de pensie specială în vreme ce noi, prostimea, o să ieşim la pensie cu picioarele înainte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro