Mergi la conţinutul principal

O nouă licitaţie pentru restaurarea fântânii din Piaţa Traian

• valoarea lucrărilor este de aproape 562.000 lei, fără TVA, mai mică decât la precedentele tentative de atribuire a contractului, motivat de reevaluarea necesarului de lucrări în cadrul operaţiunii de restaurare • data limită de înscriere a potenţialilor ofertanţi este miercuri, 20 decembrie • până acum nimeni nu s-a arătat interesat de acest contract în sensul depunerii unei oferte  • municipalitatea se chinuie încă din 2013 să găsescă un restaurator şi speră acum într-o “minune de Crăciun” • în paralel, deja au început lucrările de întreţinere şi restaurare a grupului statuar Traian din aceeaşi piaţă publică

 

Municipalitatea a scos pentru a şasea oară la bătaie contractul de consolidare şi reabilitare a fântânii din Piaţa Traian, înscrisă în registrul monumentelor istorice, valoarea achiziţiei fiind undeva la 562.000 lei, fără TVA, sensibil mai mică decât la precedentele licitaţii unde se discuta despre aproape 1 milion lei, la fel fără TVA. Este vorba despre un contract în cadrul căruia va fi reconstituită, printre altele, expresivitatea arhitecturală şi spaţială a componentelor acesteia prin consolidarea şi restaurarea elementului sculptural din metal al fântânii (deteriorat); reconstituirea rebordului de piatră şi a cuvei bazinului, inclusiv hidrofobizarea sa; refacerea infrastructurii cuvei bazinului; sistematizarea verticală; realizarea unui sistem de iluminare menit să pună în valoare fântâna; revizuirea şi modernizarea instalaţiei de aducţiune şi evacuare a apei. Valoarea estimată, fără TVA, este de 561.451,71, din care circa 546.599 lei cheltuieli pentru investiţia de bază, restul fiind încadrate, printre altele, la cheltuieli pentru amenajarea de şantier, sau cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului. Firmelor interesate de acest contract li se solicită constituirea unei garanţii de participare în cuantum de 5.614 lei, reprezentând 1% din valoarea contractului. De asemenea, firmele participante trebuie să prezinte lista principalelor lucrări realizate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii 5 ani, din care să reiasă că au fost executate lucrări similare în valoare cumulată de minimum 561.451,00 lei fără TVA. Contractul va fi atribuit după procedura “cerere de ofertă” - procedura simplificată într-o singură etapă, cu unic criteriu de selecţie - “preţul cel mai scăzut”. De precizat că proiectantul a propus două variante de lucru menite să restaureze piesele din fontă sparte ori crăpate în urma vandalizării monumentului istoric: scanarea 3D a soclului fântânii similare din Sinaia, judeţul Prahova, sau realizarea unui mulaj astfel încât să se poată realiza pe baza acestora, părţile lipsă din monumentul de la Brăila. Mai departe, părţile astfel refăcute vor fi sudate direct pe piesa din fontă a piciorului fântânii cu respectarea procedurilor tehnice, astfel încât să se evite apariţia de fisuri din cauza diferenţelor de temperatură. 

“Este prima licitaţie pe care o organizăm după actualizarea proiectului tehnic aferent acestei investiţii. Într-adevăr, valoarea estimată a lucrărilor după actualizarea proiectului tehnic este mai mică decât precedentele licitaţii organizate până acum, dar asta ca urmare a faptului că a făcut o reevaluare a necesarului de lucrări în contextul în care punem în continuare accent pe partea artistică a investiţiei şi refacerea părţilor deteriorate în urma vandalizării acestui monument. Am convingerea că nu valoarea mică a contractului este cea care determină neprezentarea potenţialilor ofertanţi la procedura achiziţiei publice ci, mai degrabă, complexitatea lucrărilor presupuse”, ne-a declarat viceprimarul Doiniţa Ciocan, subliniind, de asemenea, că municipalitatea este hotărâtă să identifice specialiştii şi firmele care ar putea realiza investiţia de restaurare a fântânii din Piaţa Traian şi să-i invite să se înscrie la licitaţie. 

Data limită de depunere a ofertelor expiră miercuri, 20 decembrie, urmând ca în măsura în care se vor depune oferte, evaluarea acestora să fie gata până în ianuarie anul viitor. 

Reamintim că pentru finanţarea acestui contract de lucrări, consilierii municipali au aprobat, încă din vara anului 2013, alocarea de la bugetul local a sumelor necesare, numai că până acum nu s-au arătat firme interesate de acest contract, nici măcar când valoarea estimată a acestuia era de aproape un milion de lei. Fântâna din Piaţa Traian este, aşa cum am spus, un monument istoric, datând din anul 1890. În România mai există o fântână similară cu cea de la Brăila, în oraşul Sinaia, chiar în parcul central al localităţii, în faţa hotelului “Caraiman”, cu deosebirea că aceasta este aşezată pe un soclu mult mai înalt, iar bazinul are diametrul mult mai mare.

 

Lucrările la grupul statuar Traian vor costa circa 6.900 euro

În altă ordine de idei, zilele trecute au fost demarate lucrările de restaurare a grupului statuar din Piaţa Traian în urma atribuirii contractului de execuţie către acelaşi specialist care a realizat în urmă cu circa 6 ani lucrările complexe de reabilitare a monumentului. Acesta şi-a făcut deja organizarea de şantier şi a împrejmuit grupul statuar cu un gard de protecţie şi, în plus, a acoperit şi piesele metalice ale celor două personaje montate în faţa soclului. Lucrările vor costa circa 6.900 euro, fără TVA, şi sunt necesare pentru a se evita accentuarea degradării elementelor şi reperelor exterioare ale grupului statuar: statuia bunicului, cea a copilului, postamentul pe care sunt aplasate cele două, suporturile treptelor, frizele din bronz (aici se doreşte etanşeizarea spaţiului de contact a frizelor şi aplicelor cu soclul monumentului), cununa cu lauri, lupa capitolină, aplicele, harnaşamentul de legionar, bustul lui Traian, treptele soclului şi soclul monumentului (desalinizarea şi îndepărtarea murdăriei acumulate pe suprafaţa soclului).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro