Mergi la conţinutul principal

O nouă dezbatere pe tema “Perspectivele dezvoltării învăţământului dual” la Brăila

• evenimentul a fost organizat la iniţiativa Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila • în urma dezbaterii au fost făcute propuneri de completare a legislaţiei în vigoare referitoare a această formă de învăţământ, propuneri ce vor fi centralizate şi înaintate organelor competente

 

Joi, 18 aprilie, la iniţiativa Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila, în Sala de  conferinţe de la “Regal Events”, a avut loc dezbaterea cu tema “Perspectivele dezvoltării învăţământului dual” în raport cu experienţa şi nevoile agenţilor economici implicaţi sau interesaţi de acest sistem, în calitate de parteneri de practică şi angajatori.

La acest eveniment au răspuns invitaţiei Ştefan Fusea - preşedintele Camerei de Comerţ Brăila, Ion Gabriel Bratu - preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională Iniţială în Sistem Dual din România (ANFPISD România) şi Nicolae Soare - Consilier al Preşedintelui. Au participat reprezentanţi ai Administraţiei Publice Locale, Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila (ISJ Brăila), Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT Brăila), unităţi de învăţământ liceal, bănci, membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social al Judeţului Brăila (CLDPS Brăila) precum şi reprezentaţi ai mediului de afaceri implicaţi sau interesaţi în învăţământul dual, ca formă de pregătire a forţei de muncă proprii.

În deschidere, Ştefan Fusea a mulţumit tuturor celor prezenţi la dezbatere şi a subliniat încă o dată rolul Camerelor de Comerţ de mediator între instituţiile statului, locale şi naţionale, şi mediul de business, în vederea apărării şi susţinerii intereselor agenţilor economici.

În continuarea întâlnirii, preşedintele Ion Gabriel Bratu a făcut o scurtă prezentare a principalelor aspecte referitoare la învăţământul dual şi anume: Ce înseamnă învăţământ dual; Prezentarea autorităţii ce administrează învăţământul dual; Responsabilităţi ce le revin operatorilor economici parteneri; Drepturile/ avantajele pe care le au operatorii economici parteneri; Cum decurge procesul de admitere în învăţământul dual; Legislaţie utilă unui operator economic ce doreşte să devină partener; Propuneri ale ANFPISDR de modificări şi completări legislative/iniţiative.

În cea de a doua parte, au urmat dezbaterile în cadrul cărora au luat cuvântul: Consilier Nicolea Soare - ANFPISD România; Marian Morun - Magenta SRL, Grigore Danciu - Green Yard SRL; Mihai Focşa - Pronif Industry SRL; Petre Constantin - Braicoop SA; Cristina Isvoranu - APAN SRL; Adrian Ritzinger - AJPIS Brăila; Viorel Botea - Consilier Judeţean; Dumitrel Priceputu - Secretar al judeţului, Florin Mărginean - şef serviciu în cadrul CNDIPT Brăila.

Au fost dezbătute aspecte pozitive şi negative legate de învăţământul dual ca formă de pregătire a forţei de muncă viitoare, care combină pregătirea profesională, ce se realizează de agentul economic, cu pregătirea teoretică din cadrul unei unităţi de învăţământ. Responsabilitatea privind organizarea şi funcţionarea este partajată între operatorul economic şi unitatea de învăţământ.

Au fost făcute propuneri de completare a legislaţiei în vigoare referitoare la această formă de învăţământ care vine, ca o variantă superioară la şcolile profesionale desfiinţate, să asigure o forţă calificată, capabilă să răspundă cerinţelor specifice pieţei de muncă din fiecare zonă. Toate aceste propuneri vor fi centralizate şi înaintate organelor competente.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro