Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O nouă „stea” la PSD

O nouă stea s-a născut pe firmamentul PSD: Viorica Vasilica Dăncilă - premier, președinte de partid și, de ieri, aspirant la funcția de Președinte al României. „Nu vreau să se creadă că sunt un om laș. Dacă partidul îmi va cere acest lucru (să candideze la Președinție – n.a.) și va crede că este singura soluție, atunci voi accepta ceea ce spune partidul”, a declarat Dăncilă.

Evident, sunt toate șansele ca partidul să i-o ceară și să creadă că este singura soluție. Pentru că partidul este acum ea și cei din jurul său. Și pentru că partidul nici nu prea are pe cine altcineva să propună drept candidat. Pe Orlando Teodorovici? Să fim serioși! Pe cine altcineva? Ce oameni mai are PSD? Oameni credibili, capabili, competenți, profesioniști, cunoscuți, apreciați în partid și, mai ales, în afara lui... Vă vine vreun nume în minte? Prin urmare, chiar s-ar putea ca Dăncilă să fie singura soluție a PSD.

Pe de altă parte, nimeni nu prea e dispus în partid să treacă peste liderul suprem – chiar și din considerentul că nimeni nu vrea să-și asume o asemenea responsabilitate uriașă. Iar Dăncilă este acum liderul suprem, deci probabilitatea să fie și candidatul PSD la alegerile prezidențiale este extrem de mare. Pentru că PSD va avea propriul candidat la Președinție. Că Tăriceanu se visează candidatul comun PSD-ALDE și eventual al Pro România – e doar visul lui Tăriceanu, nicidecum al pesediștilor. PSD se consideră un partid prea mare, prea important și prea mândru ca – pentru prima dată în 30 de ani - să nu aibă propriul candidat la Președinție. Este o chestiune nu doar de principiu, ci de orgoliu.

Și totuși, când Viorica Dăncilă ajunge unica soluție a PSD în privința candidatului propriu la Președinție, asta spune multe despre PSD. Dacă informația asta ar fi fost vehiculată în urmă cu un an, ar fi părut un titlu din Times New Roman, dar așa este pur și simplu noaptea minții!
Pe de altă parte, Viorica Dăncilă ar putea deveni a doua persoană cu rol determinant în distrugerea PSD, după Liviu Dragnea. Să fim sinceri, declinul istoric consemnat de PSD la alegerile europarlamentare din 26 mai a fost cauzat - sau i se datorează (depinde de care parte a PSD te afli) – de Liviu Dragnea. Nimeni n-ar fi putut să sape la temelia PSD mai bine decât a făcut-o Dragnea. S-ar putea ca, prin candidatura sa la Președinția României, Viorica Dăncilă să facă același lucru, iar efectul să fie exact cel contrar așteptărilor sale și ale partidului: să bage PSD și mai rău în groapă decât l-a băgat întâiul condamnat al țării și decât a făcut-o ea deja, din postura de prim-ministru. S-ar putea ca, într-un final, candidatura Vioricăi Dăncilă la Cotroceni să fie exact bomboana de pe coliva PSD. S-ar putea ca, nu peste multă vreme, să mulțumim din inimă celor doi „iubiți conducători”. Și asta cât se poate de sincer.
Categorie articol: 

Comentarii