Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O mână spală pe alta... dar cam ieftin săpunul!

Pentru cazare, masă, premii şi onorariile artiştilor care au venit să gireze cu numele şi notorietatea lor acţiunea artistică, printre care şi maestrul Botgros cu orchestra de la Chişinău, Dumitru Fărcaş, Petrică Mâţu Stoian sau Mioara Velicu, a fost nevoie, cel mai probabil, de câteve zeci de mii de euro. Bani care s-au găsit la sponsori. Astfel au avut ocazia să se remarce în direct şi în reluare la TVR-uri firme precum "Tancrad", "Concivia" sau "Risk". Aşadar, s-a mers pe reţeta tradiţională în care se apelează la firmele abonate la banii publici gestionaţi de Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean. Dacă numele sponsorilor vă sunt cunoscute, există şi un motiv: sunt firme de care vă "loviţi" zilnic prin oraş. Prima dintre ele, "Tancrad", are în derulare contracte de zeci de milioane de euro - repet, poate n-aţi fost atenţi, zeci de milioane de euro! -, pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a arterelor rutiere importante din oraş. Ca să vă faceţi o idee şi mai clară, contractele în derulare asigură acţionarilor de la "Tancrad" confortul financiar care să le permită să trăiască din "osânză" în următorii 3 - 4 ani, dacă nu li se vor alinia favorabil stelele norocoase la sorţii votului de anul viitor. Cel de-al doilea sponsor, "Concivia", este chiar firma de construcţii care aparţine indirect preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu. Societatea a câştigat milioane de euro după ce a reabilitat şi modernizat aproape toate clădirile de utilitate publică din municipiu şi judeţ, începând de la şcoli, dispensare, cămine culturale până la clădiri de patrimoniu cultural şi istoric din oraş. În fine, al treilea sponsor este, de fapt, câştigătorul nedetronat în ultimii 6 ani al programului guvernamental "Lapte-Corn", gestionat de cine altcineva decât Consiliul Judeţean Brăila. Numai anul trecut valoarea contractului s-a ridicat la 1,6 milioane de euro.
Ce vreau să zic cu toate astea? În primul rând, departe de mine gândul de a umbri în vreun fel succesul concursului abia încheiat. Până la urmă, a fost un eveniment intens gustat şi trăit de brăileni şi e bine că se întâmplă astfel de manifestări pentru a mai dezmorţi un pic atmosfera din oraş. Numai că mă pufneşte râsul când punem în balanţă ZECILE DE MILIOANE DE EURO câştigate de sponsori şi cele câteva amărâte de mii de euro. Astfel, nota de plată a concursului pare mai degrabă un mizilic. Nici nu e de mirare atunci că firmele dependente de robinetul banilor publici le-au achitat fără să crâcnească, aşa cum se întâmplă de obicei când sunt solicitate să sponsorizeze diverse evenimente. Şi, la drept vorbind, nici n-ar trebui să stea prea mult pe gânduri când autorităţile locale le cer ajutorul!
Pentru că nu trebuie să uităm faptul că "Tancrad", cel puţin, are o experienţă bogată în acest sens, numai dacă luăm în calcul marele premiu la ediţiile de până acum ale festivalului de muzică uşoară "George Grigoriu".
Toate aceste amănunte nu fac altceva decât să adeverească încă o dată relaţiiile economico-sentimentale dintre Stancu şi anumite firme, relaţii pe care ziarul nostru le-a tot dezvăluit în ultimii ani. Dar şi celebra zicală "o mână spală pe alta şi amândouă faţa". Iar dacă ne luăm după recenziile în urma concursului de folclor, putem spune că organizatorilor n-are de ce să le fie ruşine, şi-au spălat cât de cât obrazul.
Categorie articol: 

Comentarii