Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O femeie s-a plâns că fostul concubin îi dă târcoale

deşi avea emis ordin de protecţie, un bărbat de 43 de ani, din judeţul Galaţi, a venit la domiciliul fostei partenere de viaţă din Brăila, probabil pentru a-i cere socoteală • femeia a făcut sesizare, iar poliţiştii au constatat că cele sesizate se confirmă, bărbatul fiind cercetat pentru infracţiunea de încălcare a prevederilor privind ordinul de protecţie

 

Un bărbat care nu avea voie să se mai apropie de fosta concubină şi locuinţa acesteia, având emis ordin de protecţie, a ajuns pe mâna poliţiştilor. Asta după după ce a încălcat prevederile legale impuse.

Potrivit poliţiştilor, în cursul zilei de marţi, la ora 13.10, o femeie de 40 de ani, din Brăila, a sesizat faptul că fostul său concubin, în vârstă de 43 de ani, din judeţul Galaţi, a încălcat ordinul de protecţie. Acesta a fost emis faţă de el la data de 23 decembrie 2019. “În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, bărbatul apropiindu-se de brăileancă şi de domiciliul acesteia la o distanţă mai mică de 200 de metri. Pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de încălcare a prevederilor privind ordinul de protecţie”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Poliţiştii reamintesc faptul că, din data de 28 decembrie 2018, aceştia pot emite ordine de protecţie provizorii. Intervenţiile poliţiştilor la aceste cazuri se realizează ca urmare a sesizărilor prin apel 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie, de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, cele care au asistat la producerea actelor violente, ori din oficiu. “Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc”, a mai transmis sursa citată.

Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;

c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

e) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Potrivit legii, încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la un an.

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.
Categorie articol: 

Comentarii