Mergi la conţinutul principal

O femeie din Traianu, infectată cu «West Nile»

• este cel de-al treilea caz din acest an de infecţie cu virusul transmis prin înţepătură de ţânţar • femeia este acum în afara oricărui pericol şi a fost externată din spital recent • la nivel naţional s-au înregistrat 12 decese din cauza virusului “West Nile”, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, însă ulterior informării, presa centrală a anunţat cel de-al 13-lea deces

 

Încă un caz de infecţie cu virusul “West Nile”, transmis prin înţepătură de ţânţar. Este vorba despre o femeie în vârstă de 59 de ani, din localitatea Traianu, care a ajuns la spital cu o formă medie a bolii provocată de virus. După ce a stat internată mai multe zile în spital, iar starea i s-a ameliorat, pacienta a fost externată, iar în prezent este în afara oricărui pericol. Ultima informare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din data de 30 august 2018, arată că 12 persoane au decedat după ce au fost înţepate de ţânţari purtători ai virusului “West Nile”. Victimele erau în evidenţele medicilor şi cu alte afecţiuni. La o zi după această informare, presa centrală a mai informat despre cel de-al 13-lea deces din cauza acestui virus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 75 de ani din Poiana Mare, judeţul Dolj. De la începutul sezonului cald şi până în prezent, la nivel naţional, s-au înregistrat 117 de cazuri de infecţie cu acest virus.

Este de remarcat faptul că s-au înmulţit cazurile confirmate în judeţele sudice şi estice ale ţării. CNSCBT arată că din luna mai şi până în prezent, persoanele infectate cu “West Nile” provin din judeţele: Dolj (21 cazuri), municipiul Bucureşti (14), Iaşi (13), Olt (13), Teleorman (10), Constanţa (5), Bacău, Galaţi, Ilfov şi Sibiu cu câte 4 cazuri, Brăila, Mureş şi Satu Mare cu câte 3 cazuri, Giurgiu şi Tulcea cu câte 2 cazuri, iar Bihor, Bistriţa Năsăud, Alba, Covasna, Vrancea, Ialomiţa, Dâmboviţa şi Călăraşi cu câte 1 caz.

 

Simptomele. Măsuri de precauţie pe care le pot lua brăilenii

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (pot face acest lucru cu ajutorul plaselor de protecţie montate la ferestre), să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul acesteia. De asemenea, este foarte important ca bălţile de apă în jurul gospodăriei să fie desecate, iar recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer să fie îndepărtate de locuinţă.

Cum vă puteţi da seama că aţi fost înţepat de un ţânţar purtător al virusului “West Nile”? În circa 80% din cazuri, persoanele infectate nu prezintă simptome, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Însă, în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate. În cazurile mai severe, cel mai adesea în rândul persoanelor de peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică) pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat într-un comunicat de presă că nu există vaccin sau tratament antiviral specific, iar că infecţia cu virus “West Nile” nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. “Cazurile de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile depistate şi înregistrate în România sunt sporadice şi în momentul de faţă nu există riscul unei epidemii”, dă asigurări MS.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro