Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O demisie întârziată

Radu Stroe a demisionat din postul de ministru al Internelor după o discuţie cu premierul Victor Ponta. Stroe a declarat că şi-a dat demisia în semn de onoare pentru apărarea demnităţii pompierilor IGSU, care în ultimele trei zile au primit acuzaţii nedrepte, deşi ei sunt eroii care salvează vieţi, iar plecarea sa trebuie să reprezinte un fapt de normalitate într-o ţară democratică. Victor Ponta a confirmat că vicepremierul Gabriel Oprea va asigura interimatul la conducerea MAI, precizând că a discutat în acest sens cu preşedintele Traian Băsescu, şi a arătat că PNL va propune un nou ministru în jurul datei de 1 februarie.
„Am decis să-mi depun demisia în semn de onoare pentru apărarea demnităţii pompierilor IGSU, care în ultimele trei zile au primit acuzaţii nedrepte, deşi ei sunt eroii care salvează vieţi. Aceşti salvatori de meserie nu trebuie să pătimească din cauza decidenţilor politici.
Îmi prezint scuze tuturor celor care prin unele declaraţii nefericite dar nu rău intenţionate le-am creat impresia de om relaxat sau indiferent sau care ţine de scaunul de ministru. Plecarea mea trebuie să reprezinte un fapt de normalitate într-o ţară democratică", a declarat Stroe, după întâlnirea cu Ponta.

Noul ministru, pe 1 februarie

La rândul său, premierul a dat o declaraţie de presă: „Am vorbit cu preşedintele ţării şi am făcut propunerea ca vicepremierul Gabriel Oprea să asigure interimar conducerea MAI. Cel mai probabil în jurul datei de 1 februarie vom avea propunerea pentru un nou ministru.
Este din ce în ce mai evident că erorile grave care i-au îndreptat greşit pe cei care îi căutau pe supravieţuitori au fost produse de ROMATSA şi STS. Vă asigur că activitatea în ROMATSA trebuie să continue. Săptămâna viitoare vom avea propunerea de modificare a sistemului de funcţionare şi de coordonare a instituţiilor publice în asemenea situaţii. Vor exista două tipuri de comisii, de comitete de urgenţă, unul pentru intemperii şi altul pentru situaţii de urgenţă", a declarat Ponta, citat de Mediafax.

A venit la comandamentul de iarnă şi a plecat de tot

Ministrul Radu Stroe era pregătit iniţial să participe la comandamentul de iarnă care a început la ora 13.00 şi a venit în acest sens la Palatul Victoria, dar, odată ajuns la sediul Guvernului, a fost informat să se prezinte la cabinetul premierului Ponta, de unde tocmai plecase liderul PNL, Crin Antonescu.
Stroe nu a mai ieşit din biroul lui Ponta, comandamentul de iarnă a început, iar surse oficiale au precizat că acesta a demisionat.

Şi liberalii îl voiau demis

La nivelul conducerii PNL o serie de vicepreşedinţi sau lideri de filiale erau, înainte de anunţul lui Stroe, în favoarea ideii ca ministrului de Interne să-i fie solicitată demisia din această funcţie ca urmare a modului în care a fost gestionată intervenţia în cazul accidentului aviatic din Apuseni.
"Ar trebui să plece, dar nu e singurul vinovat. Cei doi nu ar fi murit dacă se intervenea la timp. Nu Chiper (secretar de stat în MAI - n.r.) trebuia să fie la cârmă, ci Stroe. Asta e o glumă că l-au demis pe Chiper", a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru MEDIAFAX.
Un alt lider de filială a susţinut că implicarea ministrului de Interne ar fi trebuit să fie majoră, după cum şefii de consilii judeţene sunt obligaţi moral să fie implicaţi sută la sută în situaţiile de calamităţi, cum sunt inundaţiile sau înzăpezirile.
"Trebuie să-i fie retras sprijinul politic, nu e admisibil. şi atunci când au fost inundaţii, şi atunci când au fost zăpezile, eu m-am implicat de fiecare dată în teren chiar şi atunci când nu aveam o funcţie la nivelul judeţului", a mai spus unul dintre vicepreşedinţi.
Pe de altă parte, un alt lider al PNL este de părere că pe lângă remanierea lui Radu Stroe este necesară şi demisia ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu.
"Radu Stroe e bleg, dă declaraţii de copil. Responsabilitatea pentru astfel de situaţii este legal la Ministerul Transporturilor, unde nu s-a făcut o celulă de criză pentru o astfel de situaţie. Aştept remanierea şi a lui Stroe, dar nu se poate ca ministrul Transporturilor să nu se ocupe personal după ce a aflat că e un accident", a susţinut liderul PNL.

Gabriel Oprea, interimar

Preşedintele a semnat, ieri, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, decretul prin care se ia act de demisia lui Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului.
De asemenea, şeful statului a semnat joi, decretul prin care se desemnează Gabriel Oprea, viceprim-ministru, ca ministru interimar al Afacerilor Interne.

 
Categorie articol: 

Comentarii