Mergi la conţinutul principal

O cămaşă tradiţională realizată de Corina Ciuraru colindă prin Europa alături de alte 39 de ii

• cămaşa este copia fidelă a unei ii din Bucovina de la începutul secolului XX, existentă în colecţiile Muzeului Metropolitan din New York

 

Din data de 5 martie şi până pe 16 aprilie 2018, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din Luxembourg poate fi admirată expoziţia “IA Aidoma”, organizată de Asociaţia “Semne Cusute” şi Ambasada României la Luxembourg, unde expune şi Corina Ciuraru, cea care conduce grupul brăilean “Poveştile IEI”. Este vorba despre o cămaşă tradiţională românească, realizată de Corina Ciuraru, o ie care colindă prin Europa alături de alte 39 de ii, punând astfel Brăila pe harta păstrătorilor de tradiţii. Cămaşa cusută de Corina Ciuraru este copia fidelă a unei ii din Bucovina de la începutul secolului XX, existentă în colecţiile Muzeului Metropolitan din New York.

Corina Ciuraru nu este la prima experienţă de acest gen. Ea a mai participat la diverse expoziţii de grup în Bucureşti, Cluj sau Brăila, iar proiectele de viitor includ şi alte evenimente similare. După cum ne-a mărturisit, Corina Ciuraru coase din 2013 cămăşi tradiţionale “de colecţie”, respectând canoane vechi, iar din anul 2014 coordonează întâlnirile lunare ale grupului brăilean “Poveştile IEI”. Obiectivele acestui grup format din brăilence talentate şi entuziaste sunt de a atrage cât mai multe persoane să dobândească pasiune pentru coaserea unei cămăşi româneşti şi educarea gustului publicului pentru frumos, tradiţie şi autentic. În opinia Corinei Ciuraru, “Poveştile IEI” reprezintă locul ideal pentru oricine doreşte să-şi coasă propria ie, pentru că întâlnirile grupului sunt cu acces liber şi se acordă gratuit consiliere în arta realizării unei ii.

Alcătuită din replici ale unor cămăşi româneşti existente în marile muzee de textile ale lumii, expoziţia “IA Aidoma” este un exerciţiu de recuperare a patrimoniului bazat pe munca voluntară şi studiul aprofundat.
Pornind de la fotografiile găsite pe site-urile muzeelor şi fotografiile alb-negru din cărţile publicate între cele două războaie mondiale, femeile de la Asociaţia “Semne Cusute” au creat 40 de cămăşi româneşti. “Sunt replici identice cu cele identificate în colecţiile din Muzeul Metropolitan din New York, Muzeul Textil din Canada, Muzeul Etnografic de la Geneva, Muzeul Textil din Lyon, Muzeul şi grădinile Horniman din Marea Britanie, Muzeul de Etnografie din Sankt Petersburg şi unele colecţii private”, a subliniat Corina Ciuraru.

Expoziţia deschisă în această perioadă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din Luxembourg a avut primul vernisaj în decembrie 2016 la Muzeul Ţăranului Român şi de atunci au urmat, pe rând, Iaşi, Suceava, Cluj, Sibiu, Braşov şi apoi Zaragoza - Spania, în perioada 19 ianuarie-24 februarie 2018, iar în prezent, Luxembourg.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro