Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

O armată de veterinari, cu ochii pe animalele din Ulmu

După depistarea unui caz de boală a limbii albastre (bluetongue) la Ulmu, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila a început o amplă acţiune de examinare clinică a tuturor bovinelor, ovinelor şi caprinelor din localităţile aflate pe o rază de 20 kilometri în jurul focarului.
Medici veterinari din tot judeţul, dar şi din municipiu, s-au alăturat veterinarilor zonali din Ulmu şi comunele învecinate pentru realizarea acestor examinări clinice. Localităţile unde se desfăşoară acţiunea sunt următoarele: Făurei, Făurei-sat, Surdila Greci, Horia, Brateşu Vechi, Cireşu, Ioneşti, Batogu, Scărlăteşti, Vultureni, Galbenu, Drogu, Pântecani, Sătuc, Zamfireşti, Mircea Vodă, Surdila Găiseanca, Filipeşti, Jugureanu, Vişani, Căineni Băi, Plăşoiu, Berlescu, Târlele Filiu, Lişcoteanca, Zăvoaia, Dudescu, Dudeşti, Tătaru, Roşiori, Florica, Colţea, Ciocile şi Chichineţu.
Cu toată desfăşurarea de forţe, volumul de muncă este atât de mare încât acţiunea ar putea dura circa 30 de zile.
Dacă se vor găsi exemplare care dau semne de boală, medicii veterinari vor preleva probe de sânge, iar dacă diagnosticul se confirmă vor fi urmate procedurile prevăzute de lege. Animalele care nu mai pot fi salvate vor fi sacrificate, iar proprietarii, despăgubiţi.
Procedura legală prevede instituirea unei zone de protecţie în jurul focarului, pe o rază de 100 km, şi a unei zone de supraveghere, pe încă 50 km în plus faţă de zona de protecţie. În aceste zone, crescătorii trebuie să anunţe personalul veterinar imediat, în cazul în care observă manifestări suspecte ale animalelor din gospodărie.
După cum se ştie, boala limbii albastre nu este periculoasă pentru oameni, însă mortalitatea în rândul animalelor care o contractează este foarte mare. Boala se transmite de la un animal la altul doar prin înţepăturile unei anumite specii de ţânţari.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii