Mergi la conţinutul principal

O anchetă DNA atinge vârful PNL

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) Mihail Vlasov şi-ar fi exercitat influenţa pentru susţinerea unei iniţiative legislative asupra unor parlamentari care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, printre cei menţionaţi fiind şi Alina Gorghiu. Informaţia apare în rechizitoriul DNA prin care Mihail Vlasov a fost trimis în judecată pentru dare de mită, într-un nou dosar. Procurorii l-au acuzat pe Mihail Vlasov că a mituit un parlamentar, pentru ca acesta din urmă să promoveze un anumit proiect de act normativ ce viza trecerea Oficiului Registrului Comerţului sub autoritatea CCIR, adică a lui Vlasov.
„După finalizarea proiectului de act normativ, inculpatul Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative. În special, influenţa s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României ori ai camerelor teritoriale (Andras Edler)", se spune în document. Pe lângă aceste nume mai apar şi cel al senatorului Klarik Laszlo-Attila, al deputatului Attila Marko şi al deputatului Mircea Grosaru.
„Se observă că deputaţii semnatari ai proiectului sunt reprezentanţi ai unor grupuri politice diferite, inclusiv reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Scopul era acela ca iniţiatorii să-şi convingă colegii de formaţiune politică să susţină proiectul care, teoretic, ar fi avut şanse de a fi adoptat, iar pe de altă parte, să confere în spaţiul public o aparenţă de neutralitate privind originea iniţiativei", potrivit rechizitoriului DNA. Dosarul urmează să fie soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti.

Alina Gorghiu a fost martor în dosar

În replică, Alina Gorghiu, co-preşedinte PNL, arată într-un comunicat de presă că nu are nicio legătură „cu vreo faptă imputată cuiva în dosarul Registrului Comerţului". „Am dat lămuriri în calitate de martor. Informaţiile apărute în presă din rechizitoriul DNA demonstrează că nu am nicio calitate în dosarul Registrului Comerţului, alta decât aceea de martor. Cu această ocazie, propaganda PSD rămâne fără una dintre direcţiile de manipulare şi dezinformare. (...) Am dat lămuriri în calitate de martor, ca unul dintre iniţiatorii unui proiect legislativ".
La audierile de la începutul anului 2013, Gorghiu a spus că a fost contactată de către deputatul Florin Iordache, care i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului. Potrivit procurorilor DNA, Alina Gorghiu a declarat că nu şi-a pus problema cine a redactat acest proiect de lege şi a arătat că proiectul era asumat de PNL. Ulterior, Gorghiu şi Iordache „s-au delimitat de respectivul demers legislativ şi nu l-au mai susţinut pe fondul unei reacţii destul de virulente a societăţii civile, a mediului de afaceri şi a altor politicieni", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Vlasov, în aşteptarea primul verdict

Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar penal, în aprilie 2014. Între timp, în acest prim dosar, fostul preşedinte al CCIR a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care va da sentinţa definitivă în acest caz. Vlasov este judecat sub control judiciar din 30 august 2014, după ce, din 24 aprilie 2014 a fost arestat la domiciliu, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro