Mergi la conţinutul principal

Nume de cod: Corbu

Interceptările în dosarul "Mită la Poliţişti" arată clar cum îşi făceau treaba sau nu o făceau dacă primeau mită, agenţii de poliţie de la Biroul Rutier. Astăzi continuăm seria cu un nou episod, în care "vedetele" sunt agenţii Aurelian Cioroiu şi Daniel Hagiu.

Interlopul din Lacu Dulce, Stănel Corbu, a reuşit să îşi scape o rudă de amenda în trafic, fără a interveni în vreun fel. Pur şi simplu, şoferul a fost recunoscut de agentul Aurelian Cioroiu, care l-a oprit pentru control pe cel aflat la volan şi l-a lăsat să plece liniştit. S-a întâmplat la fel şi în cazul unui alt conducător auto care era naşul unui poliţist. Au fost şi cazuri, însă, când şoferii au fost iertaţi de agentul de poliţie pe motiv că erau săraci şi nu avea ce să le ceară. Alţii au dat bani şi au reuşit să scape nepedepsiţi. În ceea ce îl priveşte pe agentul Daniel Hagiu, acesta a început să reacţioneze nervos când şoferul oprit, în realitate investigator sub acoperire, a tot vorbit despre mită.
În rechizitoriu, procurorii au descris activitatea infracţională a agentului de poliţie Aurelian Cioroiu şi au arătat că, în februarie 2015, rutieristul nu a luat măsurile legale ce se impuneau în urma surprinderii unor şoferi, printre care unul era investigator sub acoperire, conducând un autovehicul cu viteză peste limita legală.
Astfel, la data de 24 februarie 2015, potrivit colaboratorului, agentul de poliţie Cioroiu Aurelian a oprit în trafic, lângă Grădina Zoologică, un autoturism ce rula cu o viteză de 77 km/h. "Agentul de poliţie Cioroiu Aurelian nu a luat nicio măsură împotriva şoferului în cauză, pe motiv că nu a filmat evenimentul, deşi trebuia să-i aplice puncte penalizare în mod obligatoriu". La aceeaşi dată, agentul a procedat la fel şi cu şoferul unei alte maşini, care avea în localitate viteza de 68 km/h. "Motivul pentru care nu i-a cerut bani a fost faptul că i s-a părut că este sărac". În ziua de 24 martie 2015, potrivit colaboratorului, agentul de poliţie Cioroiu Aurelian a oprit în trafic, pe str. Comuna din Paris, un autoturism ce rula în localitate cu viteza de 73 km /h. Acesta nu a luat nicio măsură împotriva şoferului şi nu a primit nimic în schimb de la acesta. S-a întâmplat acest lucru pentru că cel care conducea maşina a declarat agentului de poliţie că nu avea bani la el.

Ruda lui Corbu, prea săracă pentru a da mită

În martie 2015, se arată în rechizitoriul Parchetului, Aurelian Cioroiu a avut o intâlnire cu un şofer care avea legături familiale cu intrelopul din Lacu Dulce. Poliţistul nu i-a dat amendă, după ce l-a prins cu viteză, din cauza faptului că se ştia că nu are ce da.
După ce a văzut cine este şoferul, agentul de poliţie Cioroiu Aurelian a revenit în autospeciala de poliţie şi i-a povestit colegei, respectiv agenta sub acoperire, toată păţania.
Cioroiu Aurelian: O rudă de-a lu Corbu care...
L.A: Hm? Ce-aţi zis?
Cioroiu Aurelian: O rudă de-a lu Corbu care n-avea nimic în buzunar... de-a lu Corbu... ştii cine-i Corbu, nu?
L.A: Nu.
Cioroiu Aurelian: Şeful interlopilor din Lacu Dulce
L.A: Hmm. Păi şi nu i-ai zis ce viteză a avut?...Că îi dai amendă?
Cioroiu Aurelian: Ţigan... îi dădeam amendă...lua amendă...oricum n-o plătea.
L.A: Da ce viteză a avut ăsta...
Cioroiu Aurelian: 73, mă.

Pe data de 26 martie 2015, potrivit colaboratorului, agentul de poliţie Cioroiu Aurelian a oprit în trafic, pe str. Râmnicu Sărat, un autoturism marca Peugeot, ce rula în localitate cu viteza de 65 km/h. S-a întocmit proces verbal cu sancţiunea avertisment, agentul motivând că şoferul oprit era naşul unui coleg de-al său. Cioroiu Aurelian i-a dat procesul verbal şoferului pentru a-l semna, moment în care I.G. i-a pus poliţistului suma de 100 lei în carnetul cu procese-verbale.
Cioroiu Aurelian: Hm... şi ăsta-i naşu lui finu.
L.A: Cine este?
Cioroiu Aurelian: Naşul unui poliţist.
L.A: Hm...
Cioroiu Aurelian: Ei, poţi să-i dai avertisment la 65 la oră...
L.A: Îi dau avertisment?...Da ce zicea omu?
Cioroiu Aurelian: Că-i naşu lui C., e un poliţist vechi.
Fiind audiat, şoferul I.G. a recunoscut săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa. Acesta a spus că a fost oprit de poliţist şi l-a întrebat pe agentul cât este cuantumul amenzii, acesta spunând că în jur de 400 de lei şi puncte de penalizare. "Eu i-am spus că mi se pare amenda foarte mare şi l-am întrebat dacă există altă posibilitate de a rezolva problema (....). După puţin timp, poliţistul a venit la mine, mi-a spus că «da, se rezolvă» şi mi-a dat actele. De faţă cu el, aflându-se în dreptul geamului de la şofer, eu am pus în asigurarea auto o bancnotă de 100 de lei şi i-am înmânat poliţistului asigurarea în care se afla bancnota şi celelalte documente. Agentul a venit la maşina în care mă aflam, mi-a restituit documentele fără banii pe care îi înmânasem şi un proces-verbal, spunându-mi că mi-a dat avertisment".
Şirul conducătorilor auto iertaţi de poliţistul Cioroiu a continuat, după cum arată anchetatorii. Un alt şofer a fost prins cu 90 km/h, pe Calea Călăraşi, iar poliţistul a întocmit proces verbal de contravenţie cu sancţiunea avertisment, pentru traversare neregulamentară pieton. Agentul a avut şi de această dată o motivare. Şoferul era un martor de bază, care semnează tot, făcând referire la martorii asistenţi necesari pentru procesele verbale întocmite de către agenţii rutieri
Cioroiu Aurelian: Direct permisu ţi-l iau acuma...
C.C: Hai, mă tată. Doar ce l-am schimbat...
Cioroiu Aurelian: Îl aduci tu singur, nu ţi-l iau eu. (...) Păi da! De două ori am alergat după tine.
CC: Unde?
Cioroiu Aurelian: Păi vezi. Când alergam eu după tine nu veneai după mine ca să-mi semnezi o declaraţie. A trebuit să alerg o săptămână după tine ca să te prind.
CC: Şi n-am semnat? La care n-am semnat? Eu semnez la toată lumea...
În urma verificărilor efectuate, au arătat procurorii, s-a stabilit faptul că pe numele şoferului C.C. a fost eliberat, în fals, de către agent de poliţie Cioroiu Aurelian, procesul verbal de sancţionare în care a menţionat faptul că ... "a traversat strada prin loc nepermis în dreptul bisericii catolice", sancţionându-l cu avertisment.
Cu ocazia audierii sale colaboratorul sub acoperire a declarat că, la sfârşitul turei, a primit de la Cioroiu Aurelian suma de 50 de lei, o parte din mita primită de către acesta în cursul zilei.
Cu ocazia audierii sale, inculpatul Cioroiu Aurelian nu a recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa.

Discuţiile despre mită l-au supărat pe agentul Hagiu Daniel

În rechizitoriu, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte au evidenţiat şi activitatea infracţională a unui alt agent de la rutier, inculpatul în dosarul "Mită la Poliţişti", respectiv Hagiu Daniel.
În data de 31 ianuarie 2015, arată anchetatorii, agenţii de poliţie Hagiu Daniel şi Podaru Fănel au primit de la investigatorul sub acoperire suma de 200 de lei pentru că nu au dat amendă după ce l-au prins cu o viteză peste limita legală admisă, fără a avea centura de siguranţă şi folosind telefonul mobil fără dispozitiv "mâini libere".
Agentul de poliţie care l-a oprit pe investigator, pe Calea Călăraşilor, s-a recomandat ca fiind agent principal de poliţie Hagiu Daniel, din cadrul Biroului Rutier. El i-a spus şoferului de ce l-a oprit şi i-a cerut actele. "Agentul de poliţie Hagiu Daniel i-a înmânat documentele de identitate investigatorului, comunicându-i că nu îi va aplica sancţiunile legale pentru contravenţiile comise, solicitându-i o recompensă materială prin utilizarea expresiei «să dăm noroc»".

Hagiu Daniel: Mai ai puncte?
RC (investigator): Ce să am?
Hagiu Daniel: Puncte de penalizare.
RC: Păi dacă sunt băiat! Ce... Dă-le dracului de puncte! Nu... Cum? Cum fac?
Hagiu Daniel: Dai noroc cu mine!
RC: Mă duc la maşină şi mă întorc, da?
Hagiu Daniel: Nu. Acia...
Potrivit anchetatorilor, investigatorul i-a înmânat agentului de poliţie Hagiu Daniel suma de 200 lei, transferul de bani efectuându-se prin strângerea reciprocă a mâinilor. După ce a dat banii, investigatorul l-a întrebat pe Hagiu Daniel dacă suma este suficientă, având în vedere că mai era însoţit de un alt coleg.
Pe agentul Hagiu l-au apucat atunci nervii, din cauza discuţiei despre mită.

R.C.: Păi eu ştiu cât noroc să dau!? Un whisky? Un ce? Stai... Dau şi pentru colegul? Ia! Două milioane! Săru mâna!
Hagiu Daniel: Ce facem, ca la piaţă?!
RC: Hai gata! Săru mâna!
Hagiu Daniel: Ia vino încoace! Ai vreun telefon? Ai ceva pe tine? Ce vrei să...
RC: N-am nimic, n-am niciun telefon!
Astfel, agentul de poliţie Hagiu Daniel, arată procurorii, a coborât din autoturismul de poliţie şi l-a întrebat dacă deţine asupra lui mijloace de înregistrare audio-video şi a procedat la percheziţionarea sumară a acestuia.
Hagiu Daniel: Câte... Câte camere ai pe tine?
RC: Ce să am?
Hagiu Daniel: Camere.
RC: ...Am şapte mii de camere! Hai, bre, tăticule...! Te-am pupat!
Hagiu Daniel: Pa!
După ce s-a convins că nu deţine asupra lui aparatură de înregistrare, Hagiu Daniel i-a permis investigatorului să plece, fără a-l sancţiona pentru abaterile săvârşite.
Fiind audiat, inculpatul Hagiu Daniel a recunoscut acuzaţiile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro