Mergi la conţinutul principal

Numărul brăilenilor cu infecții respiratorii acute, în scădere în perioada sărbătorilor de iarnă

* cel mai probabil, temperaturile ridicate din perioada 25-31 decembrie 2017 au influențat această statistică * săptămâna trecută, 175 brăileni au fost diagnosticați cu infecții respiratorii acute și niciunul nu a fost internat în spital * și numărul celor diagnosticați cu pneumonie este mai mic decât cel înregistrat la începutul lunii octombrie și jumătatea lunii noiembrie, perioade alese aleatoriu pentru comparație

 

Efectul temperaturilor pozitive din ultimele săptămâni: niciun brăilean nu a ajuns la spital cu infecții respiratorii acute, ba mai mult, numărul celor diagnosticați cu răceli de sezon este în scădere, comparativ cu luna noiembrie 2017, spre exemplu. Nu s-a înregistrat niciun caz de gripă confirmat pe raza județului Brăia. Totuși, 53 de persoane au fost internate în spital, săptămâna trecută, diagnosticul fiind pneumonie.

În perioada 25-31 decembrie, între Crăciun și Revelion, nu s-au înregistrat decât 175 de cazuri de infecții respiratorii acute, zero internări și zero decese din această cauză. Cei mai afectați de răceala de sezon au fost bebelușii de 0-1 an, în rândul cărora au existat 46 cazuri. Alți 30 de copii cu vârsta între 2 și 4 ani au fost diagnosticați cu infecție respiratorie acută, iar din rândul celor cu vârsta între 5 și 14 ani, 42 au primit același diagnostic. Pentru brăilenii cu vârsta cuprinsă între 15-49 ani pare-se că sistemul imunitar a fost mai bine pregătit, astfel că doar 25 de persoane au răcit în perioada sărbătorilor de iarnă. Din rândul brăilenilor trecuți de 50 ani, 32 au fost diagnosticați cu infecții respiratorii acute. Spunem că numărul răcelilor de sezon a fost în scădere în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru că la începutul lunii octombrie 2017, peste 540 brăileni primiseră acest diagnostic, iar pe la jumătatea lunii noiembrie, alți peste 300 brăileni se aleseseră cu infecții acute ale căilor respiratorii. Ce-i drept, și temperaturile au fost ceva mai aspre, comparativ cu săptămâna trecută, iar între timp au sosit și vaccinurile antigripale.

Putem spune că și numărul celor diagnosticați cu penumonie este în scădere, dacă ne raportăm la aceleași perioade menționate anterior. În săptămâna 25-31 decembrie 2017, s-au înregistrat 53 cazuri noi, dintre care 22 persoane au fost internate în spital. La începutul lunii octombrie a anului trecut, au fost diagnosticați cu pneumonie 106 brăileni, iar la jumătatea lunii noiembrie alți 67.

Ca și grupe de vârstă, cei mai afectați au fost copiii sub 14 ani. La categoria de vârstă 0-1 an, s-au înregistrat 12 cazuri, la 2-4 ani, 12 cazuri, iar la 5-14 ani, tot 12 cazuri. Apoi, la categoria 15-49 ani, au existat doar 9 cazuri, iar în rândul brăilenilor trecuți de 50 ani, 8 pacienți au fost diagnosticați cu pneumonie.

Și datele colectate la nivel național sunt îmbucurătoare. Potrivit celei mai recente statistici pentru săptămâna 25-31 decembrie 2017, publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, “activitatea gripală a evoluat cu o intensitate scăzută, înregistrându-se doar cazuri sporadice. Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 47.265, cu 26,8% mai mic comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă (60.591), situație datorată în principal subraportărilor din săptămâna anterioară ca urmare a zilelor nelucrătoare (sărbătorilor legale). În săptămâna 25 - 31 decembrie 2017, s-au înregistrat la nivel național 30 cazuri de gripă/ILI, comparativ cu 326 cazuri înregistrate în săptămâna 52/2016”.

De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) și până în ultima zi a anului trecut, au fost confirmate 17 cazuri de gripă: 7 cazuri de tip A, subtip H1; 4 cazuri de tip A, subtip H3; 4 cazuri de tip A, nesubtipat și 2 cazuri tip B.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro