Mergi la conţinutul principal

Nu poate începe judecata în dosarul «Cîmpeanu vs. DNA»

• chiar dacă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a ofiţerului din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, acesta a invocat unele excepţii • dacă în primă instanţă procurorilor DNA li s-a dat dreptate, excepţiile fiind respinse, la Curtea de Apel Galaţi s-a dispus refacerea urmăririi penale 

 

Acuzat de infracţiunile de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, ofiţerul  Cornel Cîmpeanu, de la Judiciarul Municipiului, a scăpat, cel puţin deocamdată, de judecată. Asta, pentru că la Curtea de Apel Galaţi i s-a dat dreptate comisarului şef care a invocat unele excepţii în cauză. Mai exact, judecătorii au admis contestaţia formulată de inculpatul Cîmpeanu şi au restituit cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi în vederea refacerii urmăririi penale. S-a menţinut însă ca legală şi temeinică măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpat. Rămâne de văzut ce se va decide la DNA şi dacă acuzaţiile aduse ofiţerului rămân în picioare.

Anul trecut, la începutul lunii mai, procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al DNA au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Cornel Cîmpeanu. În luna iunie 2016, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Cornel Cîmpeanu, la data faptelor comisar şef în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi favorizarea făptuitorului.

După cum se arată în comunicatul DNA, în cursul anului 2011, inculpatul, în calitate de ofiţer de poliţie cu atribuţii pe linia cercetării penale, cu ştiinţă, a readministrat probatoriul existent într-un dosar pe care-l instrumenta. Practic, s-a făcut propunerea unei soluţii favorabile faţă de o persoană învinuită pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală. “Concret, inculpatul a dirijat în mod voit declaraţiile părţii vătămate şi ale martorilor, în scopul disculpării persoanei faţă de care se efectuau cercetări. Demersurile sale au fost finalizate prin întocmirea unui referat cu propunere de scoatere de sub urmărire penală a învinuitului, trimis spre avizare conducerii Poliţiei Municipiului Brăila, în vederea înaintării către unitatea de parchet corespunzătoare. Prin această conduită ofiţerul de poliţie a procurat persoanei respective un folos necuvenit, constând în pronunţarea unei soluţii de netrimitere în judecată, cu consecinţa atingerii grave a interesului general de înfăptuire a justiţiei şi, implicit, a intereselor legitime ale Poliţiei Române”, au stabilit procurorii DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunerea de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză, respectiv controlul judiciar.

Legat de acuzaţiile la adresa lui Cîmpeanu, surse autorizate ne-au relatat, încă de când s-a dispus începerea urmăririi penale, faptul că ofiţerul, fost şef al Poliţiei Rurale, care în 2011 se afla în conflict deschis cu şeful IPJ de la acea vreme, cms. Cătălin Chivu, ar fi protejat un prieten al unui interlop din Chercea. “Era vorba despre prietenul lui Piciu din Chercea, care i-a rupt unuia picioarele. Cornel Cîmpeanu a făcut anchetă şi, după audieri, a făcut de aşa natură încât i-a învăţat pe martori ce să declare pentru ca acest prieten al lui Piciu să fie nevinovat. Cazul n-a rămas aşa, martorii au povestit mai departe cum ofiţerul i-ar fi învăţat să-şi schimbe declaraţiile. S-a ajuns la proces şi individul respectiv chiar a fost condamnat”, au spus surse din cadrul anchetei. Urmează să se stabilească acum care este adevărul.

Oricum, anul trecut, ofiţerul Cîmpeanu a ieşit la pensie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro