Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nu parcaţi pe locurile destinate persoanelor cu handicap! Poliţiştii va urmăresc

• ieri, poliţiştii brăileni au fost în acţiune pe raza municipiului, acţionând în special în zona supermarket-urilor, pentru a-i prinde pe şoferii care nu ţin cont de lege • din data de 17 aprilie şi până pe 25 aprilie, poliţiştii acţionează pe această linie, fiind vorba despre o campanie derulată la nivel naţional • au fost şoferi luaţi la întrebări, ei spunând ba că se grăbeau şi nu au observat că locul este destinat  celor cu dizabilităţi, ba că nu stau mult la cumpărături •

 

Şoferii brăileni care au făcut greşeala de a parca autoturismele pe locuri destinate persoanelor cu handicap au avut de dat explicaţii poliţiştilor. Ieri, oamenii legii au fost în acţiune pe raza municipiului şi au acţionat în special în zona parcărilor de la supermarket, unde oamenii dau acum năvală pentru cumpărături.

Din data de 17 aprilie şi până pe 25 aprilie, poliţiştii acţionează pe această linie, fiind vorba despre o campanie derulată la nivel naţional şi european.  Au fost şoferi luaţi la întrebări, ei spunând ba că se grăbeau şi nu au observat că locul este destinat anumitor persoane, ba că nu stau mult la cumpărături. Amenzile sunt cam mari şi pot depăşi valoarea cumpărăturilor. Mulţi dintre şoferi au scăpat totuşi cu avertisemente. “De câte ori nu v-aţi revoltat văzând cum dintr-o maşină de lux parcată pe un loc destinat persoanelor cu handicap au coborât cu nonşalanţă persoane care, cel puţin din punct de vedere locomotor, nu puteau fi încadrate în categoria persoanelor cu dizabilităţi şi care, dacă le-aţi atras atenţia că au parcat pe un loc nepotrivit, v-au sfătuit să vă vedeţi de treabă?Situate în apropierea intrărilor în instituţii, centre comerciale, blocuri de locuinţe sau clădiri de birouri, locurile de parcare dedicate persoanelor cu dizabilităţi sunt “vânate” adesea de persoane cărora respectul faţă de cei din jur şi faţă de regulile societăţii le sunt străine şi al căror comportament este ghidat doar de interesul personal”, arată poliţiştii.

După cum arată reprezentanţii IPJ Brărila, legea nr. 448 din 6 decembrie 2006, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, reglementează drepturile şi obligaţiile acestor persoane, acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora.

Pentru faptele care constituie încălcari ale drepturilor recunoscute persoanelor cu dizabilităţi, Legea nr. 448/2006 prevede, la art. 100, o serie de sancţiuni contravenţionale. Printre acestea, la alin. 1, lit. f) este prevăzută sancţiunea aplicabilă pentru parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap, respectiv amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv. Constatarea acestei contravenţii şi aplicarea amenzii contravenţionale se fac de către agenţii de circulaţie sau de către personalul de control cu atribuţii în acest sens (art. 100, alin. 4).

Spre deosebire de persoanele cu dizabilităţi, noi avem posibilitatea de a face alegeri. Aşa că, alegeţi să le respectaţi drepturile, nu doar de teama unei posibile sancţiuni, ci mai ales gândindu-vă cum ar fi dacă aţi fi în situaţia lor şi ar trebui să vă descurcaţi fără sprijinul celor din jur”, atrag atenţia poliţiştii.

Aşa că şoferii trebuie să aibă mare grijă, întrucât oamenii legii nu îi vor ierta şi amenzile aplicate îi vor “arde” la buzunare.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii