Mergi la conţinutul principal

Nu neglijaţi migrenele!

Potrivit unui studiu publicat în revista Neurology, în cazul celor care suferă de migrene se dublează riscul de producere a unei afecţiuni ce declanşează paralizia facială. După analizarea situaţiei medicale a 100.000 de persoane, dintre care jumătate suferea de migrene, o echipă de cercetători din Taiwan a constatat că ratele de contractare a unei afecţiuni a sistemului nervos, numită paralizia Bell, aproape s-a dublat în cazul celor din urmă. Paralizia Bell afectează nervii care controlează mişcările muşchilor feţei. Din păcate, cei care suferă de migrene au şi un risc major de a dezvolta alte afecţiuni grave.

Depresie

Suferinzii de migrenă, mai ales femeile, au şanse mult mai mari de a se confrunta cu depresia, arată o cercetare a Universităţii din Calgary. şi, în timp ce este logic ca durerile severe de cap să afecteze grav starea de spirit a unei femei, există dovezi că relaţia funcţionează şi în sens invers: depresia poate contribui, la rândul său, la dezvoltarea migrenelor, susţine un studiu în neurologie.

Parkinson

În cazul în care migrenele sunt cu aură (însoţite de senzaţii de flash-uri de lumină), riscul de a dezvolta boala Parkinson este mai mult decât dublu, potrivit unui alt studiu. Acest fapt este valabil mai ales dacă suferiţi de migrene la vârsta a doua. Deşi cauzele migrenelor sunt încă în curs de dezbatere, autorii studiului spun că dopamina, un neurotransmiţător ce face conexiunea între neuroni, poate juca un rol în producerea acestora. Autorii studiului speculează că dopamina este afectată la persoanele care suferă de maladia Parkinson, ceea ce ar putea explica legătura dintre cele două afecţiuni.

Boli de inimă şi accident vascular cerebral

Un alt studiu a descoperit legături puternice între migrene şi un risc crescut de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral. Din nou, s-a demonstrat că legătura este mult mai puternică în cazul femeilor care au suferit de migrene cu aură. Riscul de accident vascular cerebral a crescut cu până la 400% în acest caz. Cele trei afecţiuni par a avea în comun perturbări ale fluxului de sânge, ceea ce ar putea explica conexiunile dintre aceste boli.

Afectează creierul

Un alt studiu a descoperit că migrenele, mai ales cele cu aură, modifică structura creierului. Cercetătorii au concluzionat că migrena cu aură creşte cu 68% riscul de producere a unor leziuni cerebrale şi cu 44% a celui de schimbare în volum a creierului. Creierul cunoaşte modificări de structură de-a lungul întregii vieţi, dar odată cu înaintarea în vârstă, ţesutul cerebral începe să scadă în volum. Schimbările structurale sunt de obicei legate de moartea celulelor creierului, dar frecvenţa şi severitatea migrenelor contribuie semnificativ la aceasta. Vestea bună este că pierderea în volum indusă de migrene este reversibilă prin tratament. (www.farmaciata.ro)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro