Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nu mai sintem judetul rosu!

Traian Basescu a primit votul favorabil al majoritatii brailenilor care s-au prezentat simbata la urne. Daca in urma cu doi ani, in turul doi de scrutin al alegerilor prezindentiale, acesta era preferat doar de brailenii care locuiesc in mediul urban, ocupind in schimb locul doi in preferintele celor din mediul rural, acum lucrurile au evoluat pe toate planurile in favoarea presedintelui suspendat.
Astfel, simbata, acesta a obtinut 68,9% din voturile valabil exprimate la Referendum, in intreg judetul nostru. Mai precis, in municipiul Braila, 72,86% din buletine au avut stampilata casuta "NU", iar in judet 62,94%. Comparativ cu iarna anului 2004, situatia in ceea ce priveste preferintele electorale ale brailenilor s-a schimbat considerabil. Amintim ca in turul doi de scrutin al alegerilor prezindentiale de la acea vreme, Basescu obtinea in municipiu 53,82% din voturi, iar in judet doar 44,55%. Acesta a fost atunci intrecut in preferintele alegatorilor din judet de catre contracandidatul sau, social - democratul Adrian Nastase, care obtinea 55,45% din voturi.

Localitati cu primari PRM si PSD au votat aproape in totalitate "NU"

Revenind la alegerile ce tocmai s-au finalizat, precizam ca, potrivit unui comunicat al Prefecturii, dintr-un total de 316.120 de persoane cu drept de vot inscrise pe listele electorale au votat numai 134.316, ceea ce inseamna o prezenta la vot de 42,48%. Dintre acestia, 40.733 (30,32%) de braileni au votat pentru demiterea presedintelui iar 92.541 (68,9%) au votat impotriva. Totodata, un numar de 1.042 (0,78%) de buletine au fost nule.
De mentionat ca in judet au existat 5 localitati in care cei prezenti la urne au votat aproape in totalitate impotriva demiterii presedintelui. Interesant e faptul ca dintre acestea, doar doua au primari PD, restul fiind conduse de doi PRM-isti si de un PSD-ist. Acestea sint: Gropeni, comuna cu primar PD - cu un procent de 80,73%, Marasu, condusa tot de un democrat - cu 77,26%, Chiscani, comuna cu primar PRM - cu 73,6%, Cazasu, condusa tot de un PRM-ist -cu 71,86% si Ianca, oras al carui edil este social - democrat - cu 71,09%. Pe de alta parte, au fost si localitati in care mai putin de jumatate din alegatori au votat pentru Basescu. Acestea sint Rosiori, cu primar independent conform site-ului CJ Braila - cu 44,98% si Gemenele, cu primar PSD-ist - 45,26%. In rest, toate celelalte localitati au avut peste 50% voturi "NU".
Categorie articol: 

Comentarii