Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nu mai dau foc, ca să nu rămână fără subvenţii

Teama de amenzile Gărzii de Mediu şi de posibilitatea pierderii subvenţiilor de peste 100 euro la hectar acordate de APIA îi determină pe agricultorii brăileni să renunţe la obiceiul de a incendia miriştile, ca metodă ieftină de a scăpa de resturile vegetale. Dacă în anii trecuţi astfel de incendieri provocate intenţionat deveniseră un adevărat fenomen, în prezent mai apar doar accidental. "În această vară, ni s-a semnalat un singur caz, lângă satul Kogălniceanu, comuna Şuţeşti. A fost incendiu de mirişte, însă nu provocat cu intenţie, ci accidental, după cum au stabilit pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. În aceste condiţii, s-a aplicat doar avertisment, nu amendă", ne-a informat Daniela Agache, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila.
Sancţiunile pe care le poate da Garda de Mediu pentru incendierea ilegală a miriştilor sunt substanţiale, încadrându-se între 3.000 şi 6.000 lei, pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 şi 40.000 lei, pentru persoane juridice.
Legea prevede că resturile vegetale rezultate în urma recoltării cerealelor pot fi incendiate doar în situaţia când pe solele respective se manifestă boli sau atacuri ale dăunătorilor, certificate de autorităţile fitosanitare. Agricultorii care incendiază miriştile ilegal pierd dreptul de a primi subvenţie din partea statului.
Categorie articol: 

Comentarii