Mergi la conţinutul principal

"Nu este firesc ca angajaţii instituţiilor publice să aibă salarii mai mari ca şefii lor"

"Cred că sunt anomalii ale acestui sistem. Eu cred că şi Guvernul a făcut o eroare atunci când a limitat doar salariile celor cu salarii foarte mari, deci ale conducătorilor instituţiilor, în timp ce subordonaţii acestora au salarii mai mari decât liderii acelor organizaţii. Nu este firesc. Până la urmă, cineva care conduce o instituţie are şi responsabilitate, dar şi răsplata din partea societăţii pe măsura muncii pe care o depune", a declarat liderul social-democrat.
Mircea Geoană a comentat articolele apărute în presă despre unii funcţionari parlamentari care câştigă mai mult decât preşedintele unei camere de Parlament şi chiar mai mult decât preşedintele României.
Preşedintele PSD a mai arătat că, din punctul său de vedere, o lege a salarizării unice şi integrate este soluţia la aceste probleme.
Zeci de persoane, care deţin funcţii de conducere în structurile parlamentare, beneficiază de venituri peste nivelul indemnizaţiei unui senator, deputat, chiar a şefului statului, între acestea numărându-se foşti parlamentari sau funcţionari aflaţi în organismele Legislativului încă din anii '90.
Potrivit declaraţiilor de avere completate de funcţionarii publici parlamentari, peste 40 de persoane au beneficat anii trecuţi de salarii mai mari decât un parlamentar de rând. Dacă actualul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, a declarat în 2008 venituri anuale din indemnizaţie de 53.433 de lei, premierul şi fostul preşedinte al Senatului, Nicolae Văcăroiu, de câte 62.075 de lei, iar şeful statului 67.097 de lei, sunt funcţionari publici parlamentari care au câştigat mai mult.
În topul directorilor şi al şefilor din Parlament cu salarii consistente se află Constanţa Călinoiu (şef Departamentul Legislativ din Senat), cu un venit anual declarat , în iunie 2008, de 96.494 lei. Călinoiu este angajat al Senatului din 1991, fiind iniţial şefa Departamentului Administrativ. Pe locul doi se află Mădălina Ozana Ududoiu, director general al Centrului Internaţional de Conferinţe(CIC), aflat în subordinea Camerei Deputaţilor, cu 93.589 de lei.
Topul continuă cu directorul Direcţiei Administrative din Cameră, Manole Araiman (85.674 de lei), directorul pentru Relaţii Bilaterale, Luminiţa Iordănescu (85.500 de lei) şi directorul Departamentului Economic-Financiar, Alexandra Oprea (81.109 de lei).
De asemenea, în cazul Senatului, figurează şeful Departamentului Economic, Adriana Iliescu (80.000 de lei) şi directorul din cadrul Departamentului Legislativ, Mihaela Ciochină (78.305 de lei).
Următoarele locuri în ierarhia câştigurilor sunt ocupate de funcţionari-şefi de la Camera Deputaţilor, respectiv şeful departamentului Secretariat Tehnic, Giorgică Tobă (76.564 de lei), şeful Departamentului Legislativ, Cristian Ionescu (76.269 de lei), secretarul general adjunct, Nicolae Sfăcăreanu (73.794 de lei) şi director CIC - DPCD, Daniel Marin (72.317 de lei).
Între cei cu remuneraţii peste medie se numără şi secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu(72.162 de lei), care a fost senator al PD între 1992 - 2000. Acesta este urmat de directorul Direcţiei Buget-Financiar şi Contabilitate, Elena Deaconescu (71.678 de lei).
Totodată, la Camera Deputaţilor, directorul Direcţiei Generale pentru Afaceri Externe, Nadia Valentina Ionescu, a obţinut un salariu anual de 71.615 de lei, în timp ce Vasile Lapteş - director Direcţia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicare - a beneficiat de 70.282 de lei, iar Marian Boţocan - şef de serviciu în aceeaşi Direcţie - 67.577 de lei.
Peste 16 şefi din Parlament câştigă mai bine decât preşedintele, iar 21 mai bine decât premierul.
În categoria salariilor mai mari decât ale primului-ministru, sau a preşedintelui Senatului, se numără directorul Direcţiei de Achiziţii Publice din Camera Deputaţilor, Drosu Tararache (66.727 de lei), urmat de directorul Direcţiei pentru Organizarea şi Evidenţa lucrărilor Biroului Permanent, Gabriel Stecoza (66.380 de lei) şi de directorul Direcţiei Deconturi pentru Deputaţi, Mariana Bucur (65.513 de lei). De asemena, fostul director al grupului parlamentar PDL, Dana Iulia Vasiliu, a obţinut un salariu de 64.043 de lei, iar directorul general al Direcţiei pentru Dezvoltare, Cornel Cochinţu - 63.735 de lei.
De asemenea, mai mult de 20 de persoane cu funcţii de conducere şi statut de funcţionar public parlamentar au fost remuneraţi anual cu salarii mai mari decât indemnizaţia de bază a unui parlamentar, respectiv între 53.000 şi 63,000 de lei. Pe de altă parte, însă, o serie de funcţionari publici parlamentari au evitat să-şi completeze veniturile în declaraţia de avere, precizând doar că sunt "conform fişei fiscale".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro