Mergi la conţinutul principal

Nu dau doi bani pe politisti

Amenzi de aproape 3 miliarde de lei vechi aplicate mopedistilor teribilisti si doar 2% dintre ele au fost platite. Acesta este bilantul unei actiuni preventive desfasurate pe parcursul a trei luni, de Biroul de Ordine Publica din cadrul Politiei Municipiului Braila. La rindul lor, politistii Serviciului Politiei Rutiere (SPR) Braila s-au luptat zilnic cu inconstienta conducatorilor de mopede, procentul celor care si-au achitat amenzile fiind la fel de mic. Fie ca circulau cu mopede neinmatriculate sau ca nu purtau casca de protectie, sanctiunile aplicate nu-i determinau sa intre in legalitate, preferind sa fie amendati de mai multe ori pentru acelasi lucru, pentru ca oricum nu aveau de gind sa plateasca vreun ban.
Anul acesta, in misiunea de disciplinare in trafic a mopedistilor, politistilor rutieri li s-au alaturat colegii lor de la siguranta publica. In plina vara, cind stazile erau impinzite de astfel de vehicule, conducerea Politiei Municipiului a decis intensificarea controalelor pe aceasta linie, in speranta ca va reusi sa-i aduca pe calea cea dreapta pe conducatorii de mopede. Astfel, incepind cu luna august si pina la inceputul lunii noiembrie, lucratorii de la Biroul de Ordine Publica le-au aplicat mopedistilor 2.011 sanctiuni contraventionale, din care 363 avertismente. Din cele 1.648 de sanctiuni in bani, in valoare totala de 295.803 lei, doar 34 au fost achitate in termenul legal de 48 de ore, diferenta de 1.614 amenzi fiind inaintata in debit la Administratia Financiara. "Una din principalele activitati pe care le desfasuram noi este combaterea infractionalitatii stradale si aici putem sa includem si traficul. Avind in vedere ca pe la mijlocul verii a inceput sa creasca indisciplina in rindul mopedistilor si a celor care folosesc ATV-uri, ne-a determinat sa mobilizam dispozitivul de siguranta publica, intrucit colegii de la Politia Rutiera sint putini si nu pot face fata pe actiuni preventive si in municipiu si in judet. Le-am solicitat ca pe linga activitatile pe care le fac zilnic, sa actioneze pe anumite intervale orare pe traficul cu mopede. Practic, nu au fost oameni care sa actioneze numai pe mopede, ci politisti care, in activitatea zilnica, au identificat si mopedisti in neregula", ne-a precizat comisar Costel Arbunea, seful Politiei Municipiului.
Ponderea neregulilor constatate a fost la lipsa castii de protectie - 1.838 sanctiuni, urmat de mopede neinmatriculate - 137, fara curs de legislatie - 33, iar cele mai putine, respectiv 3, pentru nefolosirea sistemului de iluminare pe timp de zi sau de noapte. De precizat ca, la regimul rutier, contravenientii beneficiaza de dispozitiile ordonantei 2/2001, avind posibilitatea sa plateasca doar jumatate din minimul amenzii prevazute de legislatie, in termen de 48 de ore. Daca depaseste termenul, mopedistul este nevoit sa achite intreaga contravaloare a amenzii stabilite de politist. In cazul in care nu o achita in 30 de zile, procesul-verbal este inaintat Administratiei Financiare, pentru executare. Avind in vedere ca in multe situatii contravenientii sint minori, amenda se reduce la jumatate, si daca nu o platesc, nimeni nu le poate face nimic, neavind cu ce sa-i execute. "Analizind toata perioada, la inceput se inregistra un numar mare de sanctiuni zilnice, in unele zile chiar de peste o suta, si s-a ajuns spre final la doar 2 - 3 amenzi. S-a putut observa ca si-au revenit la o stare de normalitate si datorita acestor masuri preventive s-au redus si cazurile in care au fost implicati in diferite accidente. Cele mai multe probleme apar pe strazile laterale din cartiere, unde sint intersectii nesemnalizate, intrucit multi dintre acesti tineri nu stiu ce inseamna regula prioritatii de dreapta. Sau nu stiu sa interpreteze un sens giratoriu sau alte semne de circulatie si astfel ajung sub rotile unei masini", a adaugat comisarul Costel Arbunea.

Anul acesta, 34 de mopedisti au fost implicati in accidente

Pe linga amenzile date de politistii de la Ordine Publica, mopedistii au mai fost sanctionati si de lucratorii SPR Braila. De la inceputul anului, acestia au aplicat 3.419 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 369.252 lei, cea mai mare parte raminind neplatita. Anul trecut, conducatorii de mopede au primit 4.545 de amenzi in valoare de 490.860 lei. Un calcul simplu arata ca in doi ani de zile, rutierii au dat mii de amenzi pentru a-i determina pe mopedisti sa respecte legea atunci cind ies in trafic. Luni la rind, politistii au continuat activitatile de disciplinare in trafic a conducatorilor de mopede, sanctionindu-i pentru ca nu purtau casca de protectie, nu aveau farul aprins pe timpul deplasarii sau le lipsea placuta cu numar de inregistrare sau certificatul de inregistrare. De asemenea, mopedistii au fost arsi la buzunare si pentru ca nu detineau asigurarea obligatorie a vehiculului, actul de identitate sau atestatul de absolvire a cursului de legislatie rutiera.
In ceea ce priveste numarul accidentelor rutiere in care au fost implicati mopedisti, anul acesta s-au inregistrat 6 evenimente grave, soldate cu 5 raniti grav si o persoana decedata. Pe linga acestea au mai avut loc inca 28 de accidente usoare, in urma carora 31 de persoane au suferit leziuni usoare. In 2007, politistii au inregistrat in total 28 de accidente, grave si usoare, care s-au soldat cu 2 morti, 14 raniti grav si 17 persoane ranite usor.
Desi este cunoscut faptul ca unii mopedisti circula haotic, nu respecta regulile de circulatie, fac slalom printre masinile aflate in trafic sau se urca pe trotuare printre pietoni, totusi, nu in toate cazurile accidentele se produc din cauza celor care conduc aceste vehicule. Unele accidente se produc si din cauza soferilor de autoturisme care, fie nu ii observa pe mopedisti, fie nu le acorda prioritate in trafic.

Mopedistii sint victime sigure

La inceputul lunii mai, in evidentele politiei erau inregistrate noua evenimente rutiere in care au fost implicate vehicule pe doua roti, accidente soldate cu sase victime, cu virste cuprinse intre 8 si 57 de ani. Cu o singura exceptie, cazul unei minore care a fost lovita de un scuter, toate celelalte victime provin din rindul mopedistilor, pasagerii din autoturismele implicate in accidente dovedindu-se a fi mai bine protejati. Astfel, in februarie, o braileanca a ajuns la spital cu leziuni grave dupa ce mopedul pe care era pasagera a fost lovit de o soferita careia alcoolul i-a tulburat vederea. Tot din vina alcoolului, un tinar de 26 de ani a pierdut controlul mopedului si a lovit o masina a Politiei, in timp ce incerca sa scape de oamenii legii, care-i luasera urma. In luna martie, primarul comunei Gropeni a intrat in plin intr-un motoscuter, al carui conducator nu s-a angajat in traversarea drumului european. O luna mai tirziu, o minora de numai 8 ani a fost accidentata de un mopedist in virsta de 15 ani, care a vazut-o prea tirziu cind aceasta s-a angajat in traversarea strazii, pe bicicleta.
Intr-un week-end de la jumatatea lunii iulie, in mai putin de 48 de ore, lucratorii Serviciului Politiei Rutiere Braila au inregistrat sase evenimente in care au fost implicate mopede, motociclete si biciclete, in urma carora opt persoane au ajuns la spital, printre care si trei minori. Singurul accident mortal din acest an s-a consumat la sfirsitul lunii septembrie, cind un brailean de 58 de ani si-a gasit sfirsitul intr-un mod stupid, in timp ce conducea un moped pe DE 87 - Braila - Galati. Barbatul venea dinspre ferma de la Pietroiu si se indrepta spre Braila, insa, la un moment dat, a pierdut controlul asupra vehiculului, s-a lovit de parapetul de pe marginea soselei si a cazut cu capul pe un morman de pietre. Desi purta casca de protectie, aceasta i-a sarit de pe cap, astfel ca barbatul a decedat pe loc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro