Mergi la conţinutul principal

Noutăţi de la Liviu Pop: fără telefoane în timpul orei şi fără elev de serviciu pe şcoală

• ieri, în cadrul unei videoconferinţe, Ministerul Educaţiei - IŞJ Brăila, ministrul Liviu Pop a anunţat că în maxim cinci săptămâni elevii de clasa a V-a vor avea toate manualele pe bancă • Liviu Pop a vorbit şi despre necesitatea unei noi Legi a Educaţiei Naţionale, în condiţiile în care în ultimii 6 ani aproape jumătate dintre articole au fost modificate • de asemenea, Pop a spus că trebuie modificat şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, subiect pentru care a avut şi două propuneri: interzicerea telefoanele mobile în timpul orelor şi eliminarea elevului de serviciu pe şcoală

 

Ieri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila, inspectorii şcolari generali adjuncţi Dan Gheorghiţă şi Daniela Turcu, împreună cu reprezentanţii sindicatului, părinţilor şi elevilor din judeţ, au participat la o videoconferinţă cu ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop. Printre temele de discuţie s-au numărat: situaţia manualelor şcolare, noul proiect de lege a Educaţiei şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Legat de manualele şcolare pentru elevii de clasa a V-a, ministrul Liviu Pop a transmis că în maximum 5 săptămâni copiii vor avea toate cărţile pe bancă şi vor “scăpa” de compendiu.

“Am semnat pentru clasa a V-a acordul pentru manualul de matematică. Asta înseamnă că toate cele 10 loturi, deja de luni se pot comanda. Într-o săptămână, de luni până vineri, să avem comandă pentru toate manualele din cele 10 loturi. A rămas nesoluţionată Religia pentru cultul ortodox, este singura contestaţie în momentul de faţă. În rest, toate loturile licitate sunt în procedură de comandă, în aşa fel încât în cele 5 săptămâni cât mai avem compediul pentru clasa a V-a să ajungă toate manualele în unităţile şcolare. Pentru comandă, manuale.edu.ro este site-ul pe care găsiţi forma aprobată de minister”, a transmis ministrul Liviu Pop.

El a vorbit şi despre Ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică, ce va fi aprobată săptămâna viitoare de Guvern. Potrivit actului normativ, Editura Didactică şi Pedagogică va edita manuale, iar de tipărire se va ocupa Monitorul Oficial. 

“Editura Didactică şi Pedagogică editează, nu tipăreşte manualele. Tipărirea să fie asigurată de către Monitorul Oficial. De ce spun editează, pentru că o dată cu apariţia OUG, vom lansa concurs de autori de manuale, nu concurs între edituri, pe două componente: toate manualele pentru VI-VIII care sunt pe noua programă şi tot ce a rămas pe achiziţionat/nelicitat pe I-V”, a menţionat Pop.

 

“Jumătate din articolele Legii Educaţiei Naţionale au fost modificate în ultimii 6 ani”

În cadrul videoconferinţei, Liviu Pop a anunţat că se lucrează la o nouă Lege a Educaţiei Naţionale, mai ales că în ultimii 6 ani jumătate din articole au fost modificate.

“Prin programul de guvernare am spus că anul viitor vom trimite în Parlamentul României un proiect a Legii Educaţiei Naţionale. Vrem să identificăm minim 5 puncte tari pe care să le dezbatem public, argumentat, la care nu vom renunţa, dar în acelaşi timp să identificăm minim 5 puncte slabe, care trebuie urgent modificate. Eu am dat câteva exemple în Parlament. În lege scrie, de exemplu, că clasa a IX-a e la învăţământul gimnazial. O lăsăm sau nu? Facem dezbateri. În lege spune că învăţământul obligatoriu este de 12 clase până în 2020. Da, susţinem învăţământul obligatoriu de 12 clase, dar cum facem? Avem clasa pregatitoare şi 11 clase, nu mai avem clasa pregătitoare şi avem 12 clase, facem învăţământ de 13 clase obligatoriu? Vreau să vedem care e cea mai bună formulă. Mai sunt şi altele. Legea Educaţiei a fost modificată aproape jumătate în ultimii 6 ani. Ştiţi de ce? Pentru că nu s-a făcut o dezbatere serioasă”, a spus ministrul.

 

Fără telefoane în timpul orei şi adio elev de serviciu pe şcoală

În ceea ce priveşte Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFU), în cadrul videoconferinţei, ministrul a subliniat faptul că acesta trebuie “reîmprospătat”. Pop a oferit şi două exemple în acest sens: interzicerea telefoanele mobile în timpul orelor şi eliminarea elevului de serviciu pe şcoală.

“Utilizarea telefoanelor în timpul orei. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte simple. Prin lege, ele sunt interzise. Dacă prin regulamentul şcolar sunt lecţii care necesită utilizarea telefoanelor, nu îi opreşte nimeni să utilizeze la oră telefoanele. În rest, cred că telefoanele ar trebui depozitate într-un loc în sala de clasă în care elevul şi profesorul timp de 50 de minute să nu le folosească. Şi al doilea element pe care să îl analizăm e legat de elevul de serviciu pe şcoală. Vă rog să analizaţi dacă e bine sau nu ca elevul să nu participe o zi la ore pentru a fi de serviciu pe şcoală, chiar dacă îi vine rândul o dată pe an, să stea de serviciu pe şcoală. Dacă e normal să piardă o zi din orele de educaţie pentru a sta de serviciu pe şcoală”, a mai afirmat Liviu Pop.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro