Mergi la conţinutul principal

Noua lege a vinatorii este deja contestata

Incepind cu 22 decembrie Legea 103/1996, privind fondul cinegetic si al protectiei vinatului, s-a modificat cu noua Lege 407/2006 ce vine cu mai multe prevederi deloc pe placul vinatorilor. Prevederea cea mai contestata este legata de faptul ca tarifele de gestionare pentru fiecare fond de vinatoare, se calculeaza in functie de cotele de recolta aprobate si contravaloarea vinatului care se extrage in sezon sau in afara acestuia. Acest tarif reprezinta o medie a cotelor de recolta pe ultimii cinci ani.
"Aceste valori vor fi exorbitante. Calculul la nivelul judetului Braila va ajunge undeva in jur de 10.000 de euro. Se vor face presiuni pentru modificarea acestor calcule, pentru a putea fi accesibile pentru toti vinatorii, pentru ca dupa tarifele actuale vom avea de-a face doar cu proprietari privati", ne-a declarat inginer Radu Moisei, seful Parcului Natural.
Noutati apar si in privinta cuantumului despagubirilor in cazul unor acte de braconaj. Astfel, daca pentru vinarea unui cuc, se vor plati 135 euro, pentru o cucuvea vinatorii vor scoate din buzunar 270 euro. Pentru o pitulice, suma e una mai mica, 27 euro, in schimb dropia ajunge la 2700 euro. Cintaretele noastre, privighetoarea si ciocirlia, sint de asemenea protejate prin lege, iar despagubirile in acest sens sint de 80 euro. Preturile cele mai piperate sint pentru cei care vineaza cerbi, acestea putind sari de 8.000 de euro, iar pentru castori acestea ajung si la 6000 de euro. In ceea ce priveste preturile pentru vinarea exemplarelor din rase mai putin valoroase, acestea sint modice, mergind de la citeva zeci de euro pentru un iepure si citeva sute de euro pentru mistreti. Caprioarele sint si ele destul de bine cotate, ajungind la peste 2.000 de euro.
A avut de suferit modificari dreptul de atribuire spre gestionare a fondurilor de vinatoare. Spre exemplu, in cazul Legii 103, acest drept apartinea in proportie de 67% asociatiilor de vinatoare, 30% directiilor silvice si 3% fondurilor didactice. Actualmente, fondurile de vinatoare se atribuie in primul rind proprietarilor de padure, in al doilea rind, in situatiile in care statul detine mai bine de 51% din suprafata, fondul se atribuie Regiei Nationale a Padurilor. In caz contrar, cind statul detine sub 51%, fondul de vinatoare este atribuit spre administrare proprietarului de teren, doar in situatia in care acesta este atestat si doreste sa administreze din punct de vedere cinegetic, fauna salbatica din cadrul suprafetei respective.
Asociatiile vinatoresti spera ca mai multe prevederi ale legii vor fi modificate.

AJVPS Braila spera ca lucrurile nu vor ramine asa

Noua lege nu este deloc pe placul asociatiilor vinatoresti traditionale din Romania, iar Asociatia Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Braila nu face exceptie de la regula. "Respectam legea, asa cum trebuie sa faca orice cetatean al acestei tari, insa vom lupta pentru modificarea acelor articole care au prevederi aberante si nu contribuie la o buna gospodarire a fondului cinegetic", ne-a declarat Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila. Potrivit acestuia, tarifele care li se cer administratorilor de fonduri, pentru dreptul de practicare a vinatorii sint enorme si daca vor fi pastrate in forma actuala, vor duce la excluderea vinatorilor fara posibilitati financiare. "In conditiile in care, pentru a putea plati aceste tarife, ar trebui sa fixam valoarea cotizatiei anuale undeva la 2.900 lei, va dati seama ca membrii vinatori cu venituri reduse, cum ar fi pensionarii sau cei din mediul rural, ar trebui sa predea arma si sa renunte la aceasta pasiune. Vinatoarea ar ajunge o ocupatie de lux, or nu ne putem permite asa ceva. Pe linga faptul ca ar fi o mare nedreptate, vinatorul de lux, cu mari posibilitati financiare, n-o sa iasa niciodata pe fondul de vinatoare sa distribuie hrana pentru vinat, in perioada sezonului rece, asa cum fac membrii vinatori din mediul rural. Pe umerii acestora sta, de fapt, gospodarirea fondurilor...", ne-a spus directorul Radu. Acesta a precizat si citeva greseli de ordin tehnic prevazute in noua lege, cum ar fi extinderea sezonului de vinatoare a mistretilor pina la jumatatea lunii februarie, perioada in care femelele acestei specii incep sa fete. Dupa ce a participat la o sedinta convocata la nivel national de asociatiile vinatoresti, conducerea AJVPS Braila nutreste speranta ca lucrurile se vor indrepta. "Sint multe semnale privind modificarea mai multor prevederi din Legea 407, in special a celor legate de cuantumul tarifelor percepute administratorilor fondurilor de vinatoare. Exista deja o initiativa legislativa in acest sens, a unui numar de sase parlamentari", ne-a declarat directorul Laurentiu Radu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro