Mergi la conţinutul principal

"Noua lege a irigatiilor va distruge zona Insuratei - Zavoaia"

Producatori agricoli din localitatile Zavoaia si Dudesti, individuali sau organizati in asociatii familiale, lideri de asociatii agricole si administratori de societati comerciale, inginerii specialisti ai Camerei Agricole si Centrului Local de Consulatanta Agricola Zavoaia precum si primarul comunei, Neculai Manole, au patricipat la intilnirea organizata in cadrul actiunii "AgroCaravana 100 km cu «Obiectiv»", initiata de ziarul "Obiectiv-Vocea Brailei" si Fundatia "Biotech" Bucuresti, si derulata lunar cu sprijinul firmei "Alcedo".
Unul din subiectele care au incins la maxim spiritele in timpul intilnirii a fost noua lege a irigatiilor. Complet dezamagiti de modul in care legislativul a inteles sa rezolve problema irigatiilor, fermierii din Zavoaia au acuzat vehement conducerile Ministerului Agriculturii, atit pe cea precedenta, PSD, cit si actuala echipa condusa de liberalul Gheorghe Flutur, nu numai de nepasare, ci de inconstienta, sustinind ca, fara irigatii, zona Insuratei - Zavoaia, in care isi desfasoara ei activitatea, este sortita iremediabil desertificarii.

"In doi, trei ani, aici va fi desert"

"Isi bat joc de noi, cu aceasta noua lege a irigatiilor. Daca ea ramine in aceasta forma, probabil in doi, trei ani, aici va fi desert. Este peste puterile noastre sa intelegem care este treaba cu tarifele diferentiate, pe trepte de pompare, care inseamna diferente enorme de pret. Da', ce, noi vindem griul mai scump decit il vind cei din Insula care, pentru ca sint la un pas de statie, platesc de zeci de ori mai putin decit noi apa pentru irgatii? De patru ani o tot bijbiie cu irigatul si tot nu se face nimic bun. Noi, pe Zavoaia, sintem organizati in AUAI, deci nu se pune problema ca nu sintem interesati, dar de ce ne-au legat de vecini? Apartinem amenajarii de irigatii Ialomita - Calmatui, care inseamna 20.000 ha. Legea spune ca noi, pe Zavoaia si Dudescu, putem iriga numai daca pe toata amenajarea se contracteaza minim 20% din suprafata. Vi se pare normal, daca pe zona noastra se intrunesc acele procente sa nu avem dreptul sa irigam pentru ca nu vrea Ialomita? Am fost la Slobozia si, din discutiile cu oamenii, am constatat ca habar nu au de organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI). Habar nu aveau ca nu beneficiaza de subventii decit daca sint organizati. Bun, la ei sint poate alte conditii climatice, dar la noi, zona Insuratei - Zavoaia este cu totul speciala, numai nisipuri, un pol al secetei recunoscut la nivel national, cu precipitatii multianuale mult sub media pe tara. Chiar nu constientizeaza ca daca nu ne lasa sa irigam, in citiva ani zona se va desertifica? Pai, anul acesta a plouat, dar chiar au uitat prin ce am trecut anii trecuti? Noua lege a irigatiilor distruge zona Insuratei - Zavoaia", a tras semnalul de alarma Ionel Manca, unul din liderii AF Manca., asociatie care exploateaza 200 ha pe raza localitatii Dudescu.

"Atit putea duce pamintul din Zavoaia"

Daca, din cauza costurilor foarte ridicate, fermierii din comuna Zavoia nu isi vor mai permite sa irige terenurile, pe fondul calitatii solului din zona, clase inferioare de fertilitate, este clar ca si productiile vor avea de suferit. Unul din participantii la intilnire, chiar si-a amintit ca, prin anii '40, 2 tone de porumb la hectar era considerata "superproductie - atit putea duce pamintul din Zavoaia". Renuntarea la irigatii ar insemna o reintoarcere in timp, considera producatorii si, deci, la productii de 2 t/ha. "Aici, daca nu se uda, indiferent ce am face noi, totul este in zadar. O sa ajungem ca in '40, cind se facea cel mult 2 tone/ha, si atunci, pentru ce sa mai cultiv, ca nici banii pe lucrarile mecanice nu ii scot. Ce sa va spun, pina pe 20 septembrie trebuie sa achitam deja, pentru anul viitor, 20% din taxa fixa pe hectar perceputa de ANIF. Adica, in avans cu jumatate de an, bani pentru un serviciu pe care nu cred ca mi-l pot permite, noi sintem pe trepte superioare de irigatii si ne costa foarte mult. Deci, ce este asta domnilor? Nu este bataie de joc? Vor avans, dar ne-a intrebat cit din ce am recoltat anul acesta am vindut? Sau daca am vindut, cu cit? Noi nu ne-am acoperit nici cheltuielile, dar sa ne ramina sa investim in avans pentru viitorul an agricol!", a adaugat Tudorel Manca, celalat lider al AF Manca.

S-a deschis Cutia Pandorei

O data cu acest subiect insa, parca s-a deschis "Cutia Pandorei". Nemultumirea fermierilor a rabufnit. "De doi ani, aproape de recoltare, vine cite un ministru iresponsabil ca Sirbu si Flutur si spune la televizor ca s-a produs prea mult griu. O timpenie domnilor, din cauza aceasta noi nu am reusit sa vindem productia. Am produs griu pe pierderi anul acesta, stie cineva? Si, mai mult, nu este nici de calitate, spun ministrii nostri. E o aberatie, griul romanesc este de calitate, este panificabil. In ce tara din occident se mai impun pentru panificabilitate asemenea conditii ca la noi? Nicaieri, va spun eu, iar ministrii nostri accepta jocurile morarilor dind in cap taranului. Este o absurditate, nicaieri in lume intilnita. Dar la noi, ca la nimeni. De fapt, intreg sistemul nostru legislativ este o aiureala, aratati-ne o lege bine facuta, bine gindita, care sa avantajeze taranul. Nu exista. Nici macar marele program pe care il tot flutura Flutur, cu fermele de 5 ha. Imi pare rau ca nu sintem organizati, ca am putea fi noi o putere, noi ar trebui sa impunem regulile jocului, nu comerciantii, nu depozitarii, nu procesatorii", a rabufnit Victor Ungureanu, presedintele SA "Drum Nou" Zavoaia, societate agricola ce exploateaza 1.350 ha.

"De ce a fost distrus PDAR?"

Printre acuzatii si critici, fermierii ne-au explicat ca, de citiva ani se afla in situatia "incredibila" de a munci pe rupte, de a investi enorm, a face productie foarte buna si, culmea, in prag de faliment. "Pentru ca asta ne asteapta domnilor, falimentul. Daca nu se reglementeaza piata produselor agricole, murim. Vom fi nevoiti sa depunem armele. Pentru ca, parca este un blestem, ca agricultura asta romaneasca sa moara cu zile. Parca nu se mai vrea agricultura in Romania. Distrug tot, parca sint special pregatiti sa distruga. De exemplu, Partidul Democrat Agrar din Romania (PDAR). Acesta era partidul care trebuia sa ne adune in jurul lui, sa lupte pentru drepturile noastre sa ne sustina in Parlament. Asa sintem la mina unora ca Sirbu, Flutur, care o tin cu fermele mici, familiale si cu subventiile contra voturi. Iresponsabilitate. Ipocrizie. Nu stiu cum vede actuala putere viitorul agriculturii, dar am senzatia ca pentru ei, arendasii nici macar nu exista", au concluzionat fermierii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro