Mergi la conţinutul principal

"Norocul" de a avea vecini buni

Acum situaţia e pe dos: pachetele cu programe tv de pe reţelele de cablu sau de satelit conţin mai multe emisiuni decât putem duce. Cine s-a mai uitat "la ruşi" în ultima vreme? Mai degrabă se uită ei la noi, uneori de sus, din deltaplanul cu ţigări de contrabandă.

Astăzi, tot noi, cei care stăm pe lângă graniţe, suntem în avantaj, pentru că dincolo de orice punct de frontieră totul este mai ieftin, de la benzină şi până la alimente şi chiar unele servicii medicale. Bulgarii sunt cei mai lăudaţi pentru asta, iar, ca bonus, ei oferă românilor până şi înmatriculări auto mai avantajoase ca preţ. Din păcate, asta nu e nici pe departe o lecţie pentru autorităţile române, ci, mai degrabă, o palmă. Ne bâlbâim în continuare pe aplicarea unei restrictive taxe auto, combătută deja de mai multe instanţe atât din ţară, cât, şi - recent chiar - de Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, care a atras atenţia că nu trebuie descurajat cineva să cumpere maşini, în speţă cei ce achiziţionează autovehicule de ocazie din alte state UE. Poate pe când s-or epuiza rezervele de petrol să ajungă şi politicienii de la noi la un cadru legal limpede şi coerent. Până atunci însă proiectele vor continua să stea în Parlament atât de mult, încât să se adopte singure, dând astfel apă la moară criticilor prezidenţiale.
Dar de ce peste tot în jurul României viaţa este mai ieftină? Explicaţia cea mai plauzibilă este că, în cazul comerţului, marfa vândută în România trece pe la mai mulţi intermediari - mai ales produsele importate. Între timp, fabricile româneşti de alimente, sufocate de concurenţa "chimicalelor" aduse de străini, se luptă să-şi păstreze piaţa, iar românii tocmai le redescoperă produsele pitite pe la colţul rafturilor. Măcar pieţele agroalimentare sunt din nou pline.
Mai complicată este situaţia pe domeniul medical. Aproape toate produsele din farmacii provin de afară, iar preţurile lor cresc continuu: orice cumperi astăzi, peste două-trei săptămâni va fi mai scump. Şi, chiar dacă pentru serviciile medicale s-a extins plata contribuţiei la asigurările de sănătate practic la toate veniturile, românii merg în număr tot mai mare la cabinetele şi clinicile vecinilor. În Ungaria, în destule cabinete medicale există translatori angajaţi permanent, iar dacă Austria pare scumpă, calitatea analizelor şi tratamentelor în Turcia nu e deloc de lepădat.
Aşadar, mare noroc avem de vecini, aşa cum şi ei au de noi, că le facem vânzare! Şi totuşi, mare păcat că nu e invers, nu-i aşa?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro