Mergi la conţinutul principal

Noroc de alegeri

Dar, pentru moment, important este că echipa reunită de experţi financiari s-a arătat mai fericită ca oricând: Guvernul s-a achitat conştiincios de sarcini, iar cetăţenii merită aplauze pentru că au îndurat cu stoicism măsurile dure de austeritate şi nu au ieşit în stradă să spargă vitrine, ca în alte ţări europene.

Lucrurile au fost împinse uşurel mai departe şi s-a văzut că trimişii FMI, ai Băncii Mondiale şi ai UE nu s-au opus atunci când cineva din grupul gazdelor a îngăimat ceva despre o creştere salarială în sectorul bugetar greu încercat de criză. Mai exact, răspunsul n-a fost "nu", ci mai degrabă un "da" condiţionat de performanţele viitoare ale economiei, iar vocile iniţial abia şoptite au căpătat curaj. Prima strigare - 5 la sută în octombrie. Vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a numit creşterea "recuperare" a tăierilor de anul trecut. Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by a reechilibrat situaţia, spunând că o majorare ar trebui operată numai după o nouă reducere a numărului angajaţilor bugetari. Şi ministrul Muncii a reluat o idee mai veche, cea a reducerii asigurărilor sociale, dar fără să dea un termen de aplicare. N-au fost uitate nici pensiile, care şi ele ar urma să primească din ianuarie o indexare cât inflaţia - tot cam 5 la sută - plus încă ceva din creşterea salariului mediu pe economie.
Însă şeful statului a intervenit rapid şi a pus piciorul în prag la toate acestea, reamintind de fatidicul an 2008, când s-a promis marea cu sarea în timp ce alegerile băteau la uşă. Totuşi, preşedintele a admis că trebuie dat bugetarului ce i s-a luat cu mai mult de un an în urmă, iar asta începând din ianuarie. Mai rămâne de stabilit procentul. Cu alte cuvinte, încep să apară promisiunile oficiale. Conştient că nu va putea ţine piept presiunii electorale, preşedintele a adoptat ideea recuperării, anul viitor, a salariilor dinainte de reducerea cu 25 la sută, repetând însă că vremea promisiunilor populiste a trecut.
2012 va fi un an dificil nu doar din cauza alegerilor, ci şi pentru că urmează să fie făcute numeroase plăţi, de la ratele creditului de 20 de miliarde de euro contractat în 2010 şi până la banii recâştigaţi în instanţe de profesori, magistraţi, poliţişti etc. Pe lângă acestea, va putea susţine bugetul şi creşteri salariale? Şeful statului a arătat că suflă şi acum în iaurt după ce s-a fript în toamna lui 2008 cu majorarea de 50 la sută a salariilor în învăţământ. În schimb, destui politicieni chiar de la vârf par să nu fie în stare să găsească altă metodă mai bună pentru a-şi atrage voturi. Sau îşi ţin atuurile în mânecă, precum reţine statul procentele din salariile bugetarilor. În concluzie, la anul va fi care pe care.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro